Denník N

Zápas o charakter našej krajiny

Slovensko si dnes volí nový parlament/ Zdroj : cas.sk
Slovensko si dnes volí nový parlament/ Zdroj : cas.sk

História sa opakuje. Slovensko dnes čakajú opäť kľúčové voľby. Určia totiž smer, akým sa naša krajina vyberie. Buď nás čaká status quo, alebo aspoň nádej na zmenu. Ide o veľa a dôležitý je každý hlas.

Ďalšia historická voľba po vyše dvadsiatich rokoch

Písal sa rok 1998. Vo voľbách sa  rozhodovalo o budúcnosti krajiny. Išlo o všetko. S vypätím všetkých síl to vtedy Slovensko zvládlo a poslalo hrubokrkú mafiu do minulosti. Chvalabohu, no výhra nad autokratom Mečiarom nebola ružová. Niektoré maniere zostali. Švajčiarske dôchodky neprišli a ľudia cítili sklamanie. Ich očakávania sa nenaplnili a oblúkom sa moc dostala do rúk Roberta Fica. To kam sa dostala krajina za posledné roky sme si mohli vypočuť a prečítať sami v posledných mesiacoch a dňoch. Hrubokrkú mafiu nahradila mafia v bielych golieroch a drahých sakách. Áno, Kočner je odsúdený, no to musí byť iba začiatok očisty. Ľudia sú oprávnene znovu nahnevaní a skeptickí. No hnev ešte nikomu nepomohol vyriešiť jeho problémy. Zároveň to nedáva nikomu dôvod byť ľahostajný. Je to presne ako v rodine. I tam sa vyskytnú problémy, ktoré sú ťažké a treba ich riešiť s chladnou hlavou. Naše Slovensko potrebuje presne to isté, hľadať rozumné riešenia, viesť dialóg a snažiť sa pohnúť vpred.

Nedokonalá alternatíva

Strhnime si ružové okuliare hneď na začiatku. Alternatíva voči mafii a fašistom má ďaleko od ideálu. Jej rôznorodosť je dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane môže táto zostava zasiahnuť širšie spektrum voličov. Na druhej strane čím viac strán, tým pravdepodobnejší konflikt a nezhody. No napíšeme to znovu, Slovensko je v situácii, keď takmer všetko ostatné je lepšie než to, čoho sme boli svedkami posledné roky. Treba veriť, že súčasní opoziční politici si uvedomujú svoju veľkú zodpovednosť, ak vo voľbách uspejú a nesklamú dôveru ľudí. Politici sú tiež iba ľudia a majú svoje predstavy a vízie. V domácnosti rovnako každý nesúhlasí so všetkým, dôležité je nájsť oporné body, ktoré nás spájajú a na nich spoločne pracovať a zlepšovať. Na Slovensku je vecí, na ktorých treba pracovať je viac ako dosť. V opačnom prípade bude skepsa a hnev občanov taký veľký, že následky budú katastrofálne.

Nebuďme ľahostajní

Môj hlas je nepodstatný, nič nezmení. V čase volieb je to jedna z najrozšírenejších výhovoriek na to, aby človek zostal doma. Len si predstavme, že podobne by uvažovala väčšina. Výsledkom by bolo pokračovanie a prehlbovanie marazmu. Práve preto je dnes každý hlas dôležitý. Preto poďme všetci spoločne k urnám a dajme Slovensku a nám všetkým šancu na lepšiu budúcnosť.

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com