Denník N

Sulík to bude mať ťažké, veľmi ťažké

Sendvič, v ktorom je liberálna SAS v obklopení konzervatívcov a ultrakonzervatívcov, bude pravdepodobne niekoho bolieť

Zmena je tu. Bolo načase. Správanie vládnej koalície, ich donorov, prisluhovačov a lokajov už väčšine klalo oči. S pohľadom na výsledky volieb si však treba uvedomiť, že stále je medzi nami množstvo občanov, ktorým na zalepenie očí stačí pár eur a bez hanby ignorujú bolestné fakty spojené s vládnutím Smeru.

OĽANO sa skvelým politickým marketingom vyšplhalo po chrbáte svojich potenciálnych partnerov na výslnie. Mix možného i nemožného na voliča zapôsobil viac, ako by ktorýkoľvek psychológ a psychiater čakal. Nenažranosť Igora Matoviča potopila jemne sa vznášajúce KDH, ktoré sa pokúšalo napriek svojim prevažujúcim konzervatívnym hodnotám skutočne kresťansky spájať pre dobro väčšiny a sadlo si za okrúhly stôl s liberálmi.

PS/Spolu so svojim úprimne naivným bojom za slobodu, liberálne hodnoty a spravodlivosť narazilo na stále neprekonateľnú bariéru ortodoxne a konzervatívne zmýšľajúcej slovenskej väčšiny. Slovensko je na niektoré témy ešte príliš mladým štátom, plienku už nepotrebuje, do puberty má ďaleko.

Potešujúci je aspoň fakt, že Kotleba nepresiahol 10%. Napriek tomu nedokážem pochopiť voliča, ktorý dá svoj hlas strane, ktorá je očividne fašistická, strane, ktorej členovia vodu kážu a víno pijú. Možno by to až tak nevadilo, keby to víno nepili na svojich miernych bisexuálnych swingers stretnutiach, na ktoré prichádzajú odetí v čínskych krojoch, s koženým spodným prádlom. Som zvedavý na návrhy zákonov z dielne rodiny Mikovčákovcov.

Richard Sulík bude mať nesmierne ťažkú úlohu. Bude musieť ustáť množstvo populistických faciek. Ak boli jeho zásady za pádom Radičovej vlády, táto bude mať problém vôbec vzniknúť. Absencia podpory, ktorú by mal zo strany KDH a PS/Spolu, bude zohrávať veľmi dôležitú úlohu. Nepomôže mu ani exprezident Kiska so svojou, mierne povedané, nečitateľnou minulosťou. Boris Kollár so svojím širokým rodinným zázemím a množstvom kamarátov z detstva, z ktorých časť už nežije alebo sedí v base, bude drahou nevestou. Nevestou, ktorá, keď sa nahnevá, lietajú taniere a panenské venčeky.

Igor Matovič je vynikajúci bojovník. Dejiny však ukázali, že štát pre stabilitu potrebuje viac než generála  diplomata, ktorý viac spája než rozdeľuje, ktorý je schopný kompromisov, ktorý nie je emočne labilný a ktorého základňa je viac homogénna, než je jeho strana, ktorá viac pripomína celozrnný chlieb. Pozitívom je, že posledné dni ukázali, že aj on vie pôsobiť seriózne a štátnicky. Alebo to bol len vonkajší prejav jeho žalúdočných problémov, ktoré prišli s nákladom zodpovednosti.

V každom prípade Slovensko má po mnohých rokoch šancu na zmenu. Tá príde a bude úspešná, ak každá zo strán upustí aspoň z časti svojich populistických nápadov. Presvedčiť ich bude musieť Richard Sulík, pevne držiac svoj balónik…

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein