Denník N

Update z Talianska..ako tu ide život (lebo koronavirus)

Ako sa to tu vývija a ako to prežívame. A o tom prečo by sa Európa mala prestať dívať na Talianov cez prsty

⏹ aktuálne keď toto začínam  písat je 6 hodín rano. O 45 min zobudím moje deti. 7:30 ich naložím do auta s ťažkým srdcom ich odvezie do školy….

Tak veľmi by som Vám chcela povedať že sa neobávam. Ale pravda by to nebola.
Máme nakázané vybaviť deti desinfekcnym gélom (ten už tu týždne nedostať). Ale mám desinfekcne vlhké obrúsky a v škole sú nainštalované už desinfekcne zariadenia. Tak môžu vyraziť.

Vysvetľujem mojím deťom čo majú a nemajú robiť. Dookola už od včera … lebo sú to malí pubertaci. Jasne že vás nie vždy berú vážne a vy si nemôžete dovoliť urobiť chybu.

Ako šoférujem mestom vidím ľudí. Tvária sa že všetko je Ok ale každý sa už v duchu modlí aby zavreli aspoň tie školy. Sused sa na mna usmieva.
Z dvojmetrovej vzdialenosti. To je zóna bezpečia ak by jeden z nás nebodaj zakašlal. Je to komické a desivé zároveň.

Včera pribudlo viac ako 556 prípadov. To je historicke maximum. Aktualne máme  1.694 prípadov.
A ako na to zareaguje vláda? Dnes minister nariadil vrátiť všetko do normálnu (mimo vybraných červených oblastí kde sú školy zatvorené). Moje mesto tam o chlp (asi 30km) nepatrí. Smola!

Školy tu sú otvorene, všetky aktivity fungujú ako predtým. Život sa vracia do normálnu akoby sa nič nedialo. Ale deje. A všetci to vieme.

Celé  mi to pripomína scénu z filmu Titanic. Tú keď už im bolo jasne že im tečie do topánok. Tak si k tomu aspoň zahrali peknú hudbu. Ale na Titanicu ľudia aspoň vedeli že sú v… ľadovom Oceáne.
Taliani sú odhodlaní hlavne nerobiť paniku. (Opakujem kde som ja – v strede a nie na severe).

Na  severe sa viacero miest upne zastavilo. Naposledy to bolo 55.000 ľudí. Deti sa učia online. Kto môže pracuje z domu. Hypotéky, účty sú pozastavené. Nič nemusia platiť. Až dôjde jedlo štát im ho poskytne. Armáda stráži aby nikto neopustil červenú oblasť (hrozia 3 mesiace väzenia).
Nemocnice na severe hlásia že už nemajú miesta pre chorých. Povolávaju sa lekári v dôchodku (asi aby zvýšilo počet mŕtvych tak zavolajú do prvej línie starých ľudí – rizikovú skupinu). Budú vyhradené dve nemocnice len pre koronavirus.

Viete lebo len chrípka to len je! Tak Taliani šaškuju. Konečne to už ľudia prestavujú opakovať. Vďaka Bohu im to dochádza.
Aktuálne je 779 ľudí v nemocnici (140 na intenzívke). Choďte sa ich spýtať ako ide tá ich chrípka a prosím vysvetlite im že je to Ok, že len zbytočne preháňajú.
A to to naplno vypuklo len pred necelými 10 dňami. Ešte stále počet stúpa. Rýchlo stúpa.

⏺ je niečo po 12:30. Volala mi škola. Keďže som moje deti nechala minuly týždeň jeden deň doma (potom na 4 zarvorili školu) musím prísť podpísať vyhlásenie že neboli doma zo zdravotných dôvodov.

V oblasti kde žijem nepotrebujem ani len potvrdenie od lekára. Stačí mi ospravedlniť ich  v mojej app na telefóne.
Ale vlada nariadila že ak v tomto období deti ostanú doma viac ako 5 dni chcú potvrdenie že sú zdravé.
Tak musim osobne do školy. Pri tej príležitosti dávam ospravedlnenie až do soboty (tu sa chodí do školy aj v sobotu). Že si ich od zajtra nechám doma.
Sekretarka neprotestuje. Skôr naopak. Mám pocit že sa jej uľavilo. O dvoch potenciálnych bacilonosicov menej. Neviem si predstaviť aký stres je musieť učiť tieto dni.

Môj región má 35 prípadov (jeden dnes žiaľ umrel). Ale moje mesto má len 2. Plus 6 ťažkých prípadov previezli k mám do regionálnej nemocnice. Technicky sme na 8. A 224 ľudí je už v izolácii a čaká na potvrdenie testov.

Ako postupne čísla narastajú – môj región (Marche) je nasledujúci. Už jeden okres v Marche (Pesaro) je zastavený. Cítite ako sa to blíži. Nepríjemný pocit.

Podľa mna keď táto krajina tresne o zem tak to bude taký rachot že to tu budú zbierať do leta. A Európa poletí hneď za ňou 💥

▶️ na druhej strane Vám poviem inú vec. Paradoxnú a žiaľ aj neférovu.

Som rada že som v Talianku a nie inde. A myslím to naozaj.

Lebo tu sa o veciach hovorí a nejako to riešia a nehrajú sa na to že sú len na začiatku a problém ešte neni.

Vedci odhalili že virus (pôvodný) vznikol niekdy koncom októbra a zmutoval v týždni medzi  20.-24.11. (Získal schopnosť preniesť sa na človeka). Koncom decembra zas získal schopnosť sa rýchlo šíriť.
Pravdepodobne je v Taliansku už od januára. Nie oprava!
Prepáčte: je v Europe! Teraz je marec.

Vezmite si že Taliani urobili pomaly 20 tisíc vyterov. Ine krajiny a to hovorím najme o veľkých krajinach sa stále tvária že to len začína.
TVÁRIA. 😡

Napríkad 2 nakazení Číňania čo tu boli pred časom sem prišli z Nemecka (kam doleteli z Číny). V čase keď už Taliani zrušili lety z Činy Nemci veselo lietali a Číňania cez nich. Aspoň tyto dvaja pozitívni tak leteli jednoznačne.
No Nemecko nemá koronavirus. Len 117 prípadov.
Zároveň Nemecko má 80.000 chorých na chrípku (130 im na ňu umrelo a 13.300 je v nemocnici). Ale výter im už neurobia (pre istotu). Nemci by neradi skončili ako Taliani. To by vlastne žiaden štat nechcel. Doplatiť na to že priznal problém.

Viete Taliani sú veľa veci. A polku z nich tých veci prežijete len ak máte obrovský nadhľad.
Ale sú to aj úprimní ľudia s veľkým srdcom. Veľa ľudí si predstavuje Taliana ako mafiána (a to ešte aj dnes) a podvodnika. Ale moja skusensot je že väčšina sú to poctiví a veľmi láskaví ľudia. Take veľké deti. Ktoré sa nebudú na niečo hrať. Majú srdce na dlani. V tom su neprekonateľni.
Teraz si do nich svet kope akoby mali lepru a oni si to fakt nezaslúžia.

Taliansko otvorene povedalo nahlas čo sa deje. A Európa? Namiesto aby mu nejako pomohla čo urobila ? Ukazuje naňho prstom. Ruší si vo velkom lety a tvári sa že problém je LEN Talianov. To samozrejme nie je prvý krát čo sa takto správa.
Ako fakt až tak krátkozraká je ta naša Európa? Takto rieši Európska Únia globálny problém? Dívajúc sa cez prsty na toho kto otvorene povedal ze je problém? WHO čaká na čo?

A úprimne som teda čakala od Európy inú reakciu. Dospelejšiu. Je Vám jasne že keď najzodpovednejši štat sú južania tak zo je fakt už prúser.

Pýtate čo má Európa robiť ? Hoc aj len vyjadrit blbu morálnu podporu že to zvládnu.
Mám kamarátku. Je to Američanka. Napísala mi hneď: držte sa. “Stay safe. “A to už aj oni začínajú problém riešit a báť sa (v krajine kde ak nemáte správnu poistku si ten výter zaplatíte. Niekde na forume bola info že bude stať až do 1.500 $. No čo niekto reagoval že fake News a niekto iný odpísal – zial ja tu v USA žijem. A je to tak. Ofiacilne udaje ale nemám. Tak neviem koľko ich bude stat ten výter). Napriek tomu moja kamarátka vie že morálna podpora je zadarmo.
Európa to asi nevie. Radsej čaká čo sa bude diať a či to Taliani ustoja sami. Opäť raz.

Viete čo píšu Slováci Slovákom v Talianku? Hlavne necestujte domov na Slovensko. 😡
No len aby ste nakoniec vy neutekali sem o taký mesiac dva – lebo tu sa o probléme aspoň hovorí (vďaka zemetraseniam majú Taliani krízové centra a siete. Intenzívna terapia má vyhradených 5.300 lôzok a dalších 1.10o pre deti).
To že to riešia (dobre alebo zle) skôr či neskôr bude viest k nejakému riešeniu. Skrývať pravdu pomáha tak akurát šíreniu virusu.

Podľa mna to Taliani nakoniec zvládnu (bude to príšerný pruser ale ten ich duch a solidarita to dá).
Solidarita.
Lebo to je niečo čo ich hlboko definuje. Nepoznám národ čo sa vie tak zomknúť ako oni. V tom sú tieto veľké deti úžasne – držia spolu. Tak ľudsky.

Súkromné nemocnice už tetaz ponúkajú pomoc verejným. Juh kde ešte neni nákaza odkazuje severu že zatiaľ môžu a pomôžu. Armáda ponuka 8.000 lôžok ak bude treba. Veľa ľudí tu robi dobrovoľníkov. Vláda pozastavila platby (účty, hypotéky) ak ste v červenej zóne nič nemusíte platiť. Deti v postihnutej zóne usporiadavaju súťaž o najkrajší obrázok na tému ako porazime  virus. Zvyšok Talianska im fandí. Okrem vírusu sa šíri ľudskosť.

Taliani už teraz ďakujú svojim doktorom ktorí sa to snažia ustať. Majú ich za hrdinov. Koluje veľa postov, ich mena a aj fotky lekárov v prvej fronte. Píše sa o tom aké to majú náročné a ako ich treba obdivovať za to čo robia. Súhlasím.
Solidarita. Lekcia o ľudských gestach.

A zatiaľ sa svet  diva na Talianov a mysli si že len oni sú nakazení. Viete je jasne že keď budem kontrolovat jednu skupinu ľudí tak tam budú pozitívni. Znamená to teda že len ta skupnnýudi je pozitívna?

Nie znamená to proste že len tu skupinu kontrolujem.
A kontrolnú skupinu kde máte? Nemáte  (pre istotu).

Gréci vrátil zásielku parmezánu lebo sa boja že je nakazený. Hm, drahé Grecko – tak dik za pomoc našej ekonomike od štátu čo niečo o ekonomickej kríze vie. A to sa vám aj Taliani skladali na vašu ekonomiku keď ste podvádzali v číslach. Mário Draghi ich podržal keď zvyšok sveta chcel nechať Grécko padnúť.
Kupit si produk made in Italy je to najmenej čo môže človek urobiť pre pomoc.

Problém je že zatiaľ čo svet robi opatrenia proti Talianov (nie proti nákaze) nerobí ich proti zvyšku Európy. A vy reálne neviete kto má najvyšší počet nakazených.
Vy len viete že Taliani hľadajú (testujú) veľa ludí a prirodzene odhalia veľa nakazených.
Kto netestuje ma 100 prípadov. To je logické.

Taliani vidia ako na nich všetci ukazujú cez prsty. Jasné mať obetného baránka je dôležité. je v tom obrovská katarsia. No a tiež má obetovanie upokojujucu funkciu. Ľudia sú spokojní keď majú vinníka. Môžu dať niekomu vinu.

Zopakujem to: koronavirus je podľa odborníkov v Europe od polovice januára. Už je marec.

Až si väčšie štáty urbia 20 tisíc vyterov vlastným občanov a budú mat stále LEN 100 nakazených odvolám čo som povedala. Ale vidím to ako nepravdepodobne.
Číslo rastie úmerne s počtom testov. A hrať sa s číslami je ľahké. už aj Francúzsko bude testovať len toho kto má príznaky.

Aj toto je lekcia o modemom svete. Zatlkat a tvárit sa že problém ma ten druhý. Len je trochu krátkozraká politika.

Tu je aktuálne 798 ľudí krorí sú doma s ľahkým priebehom (plus 83 vyliečených). Nemajú skoro nič. Mnohí ani len teplotu. Keby ich netestovali tak behaju po vonku a šíria virus ďalej. Nakazený Čech tiež nemal zápal pluc. Len bol unavený.

Ilúzia že je to len na začiatku (alebo že sa to týka len ľudí čo boli v Taliansku) je horšia ako to čo robi talianká vláda (že čaká čo bude). Lebo talianská vláda sa aspoň snaží reálne pochopiť koľko ľudí je nakazených a izolovať ich. Situácia je zlá ale je reálna. Nehráme sa na chrípku a Atypicky zápal pľúc.

Možno miesto odsudzovania Talianov by ľudia mohli skúsiť morálnu podporu štátu ktorý nestratil tvár aj za cenu že ho ostatní budú izolovať.

Nabudúce skúste použiť vety ako : zvládnete to! Držte sa! Sme s vami!
Namiesto : Nelezte sem! Držte sa čo najďalej! A nás sa to netýka.

Solidarita je zadarmo. A do topánok tečie celému svetu.

A nie nie je to chyba Talianov.

 

 

Teraz najčítanejšie