Denník N

Koronavírus má potenciál…potenciál ničiť hospodárstvo

Organizácia pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj (OECD) varovala svojich členov pred „ohrozením zdravia ekonómie“ koronavírusom

Z hľadiska mortality (úmrtnosti) na koronavírus, ktorá sa pohybuje okolo 2-3 %, nepatrí tento „tučný“ vírus k tým najnebezpečnejším. Menej nebezpečným vrahom je aj v porovnaní s obyčajnou chrípkou (tá má síce nižšiu mortalitu,  avšak celkovo postihuje viac ľudí, preto sú absolútne čísla oveľa vyššie). Ako lekár som opakovane atakovaný otázkou, prečo koronavírus teda vyvoláva takú veľkú paniku.

Veľmi dobre sa s témou koronavírusu popasovala slovenská infektologická celebrita, človek, ktorého si nesmierne vážim, prof.MUDr. Krčméry, DrSc. Odporúčam pozrieť si rozhovor, ktorý urobil pre týždeň.sk. Pán profesor je celosvetovo uznávaný odborník, preto budem niektoré jeho poznatky citovať. Dúfam, že mi moju „kapitánsku rigorózku“ odpustí…

Ako som už uviedol, nebezpečenstvo koronavírusu netkvie hlavne v jeho mortalite či virulencii. Na začiatku je strach z nepoznaného. Chrípku poznáme všetci. Takmer každý s ňou už prišiel do kontaktu. Hoci ročne na celom svete zabíja státisíce ľudí (aj v tomto prípade najmä polymorbídnych – pacienti s viacerými závažnými ochoreniami), očividne sa jej nebojíme. Existuje voči nej účinná ochrana, ale ruku na srdce, koľkí ste sa dali proti chrípke zaočkovať? Ruky dvíhať nemusíte, je vás žalostne málo. Na druhej strane strach z doposiaľ nie práve najlepšie poznaného vírusu ľudí ženie do lekárni, hypermarketov a online obchodov, aby nakúpili niekoľko-násobne predražené respirátory, dezinfekčné prostriedky, múku, ryžu, alkohol, ohrievače a urny. Ako sa vyjadrila jedna česká epidemiologička, nakoniec po tom všetkom zostanú len skazené potraviny. Strach je nebezpečný, vedel to už Leonardo da Vinci, keď povedal: „Najrýchlejšie sa rodí strach.“ Ak strach začne prevládať, následná panika bude oveľa smrteľnejšia, než akýkoľvek vírus.

Ak je teda úmrtnosť na koronavírus tak nízka, zároveň existujú aj viaceré dostupné lieky, ktoré môžu chorého vyliečiť, prečo v Číne zaviedli karanténu postihujúcu milióny ľudí a boli nútení expresne postaviť nemocnice kontajnerového typu? Viedol vládu k týmto krokom strach o svojich obyvateľov? NIE. Každý, kto aspoň trochu pozná „demokratický“ režim, ktorý okrem iného istý čas obmedzoval počet detí v rodinách a postaral sa o zmiznutie nejedného opotenta, takejto rozprávke neuverí. Hlavným dôvodom boli aj sú potenciálne fatálne ekonomické škody. Už len zatvorenie niektorých firiem a továrni v Číne spôsobí podľa OECD zníženie globálneho hospodárskeho rastu o 0,5%. Predpoklad rastu svetovej ekonomiky sa tak zníži z už teraz žalostných 2,9% na 2,4%. Pripomínam, jedná sa o pokles len v dôsledku zatvárania fabrík v Číne (z dôvodu práceneschopnosti a karanténnych opatrení, nie preto, že by zamestnanci zomreli). Aké dôsledky na svetovú ekonomiku by však malo zatváranie továrni po celom svete? Obrovské. To je odpoveď na otázku, prečo aj v Európe, oneskorene, ale predsa, jednotlivé vlády prichádzajú s bezpečnostnými opatreniami. Viete si asi predstaviť, čo by sa stalo, ak by niekoľko zamestnancov veľkej továrne, napríklad niektorej z automobiliek na Slovensku, ochorelo. Výrobný proces by sa z dôvodu obavy zo šírenia vírusu a potreby karanténnych opatrení zastavil, na neurčito. V takej ekonomike, akou je tá naša, by to malo katastrofálne dôsledky  a predpokladám, že členovia dosluhujúcej vlády by si s úľavou vydýchli, že to nie sú oni, ktorí musia ten „prúser“ občanom vysvetľovať. 13., 14. aj 22. dôchodok by boli tým najmenším problémom. Osobitnú úlohu zohráva tiež významný vplyv na cestovný ruch. Strach alebo obmedzenia by ho určite poznačili. Kto z vás má teraz chuť ísť si zalyžovať do Talianska?

A ešte jedna eticko-morálna otázka. Čo si myslíte? Stavali by obdobné nemocnice v prípade vzniku podobnej epidémie aj v rozvojových krajinách, kde väčšina obyvateľov nepracuje? Určite nie, šírenie infekcie by totižto ekonomike danej krajiny neublížilo, ak by sme mali byť morbídnejší, opak by bol možno pravdou. Zvýšila by sa mortalita ťažko chorých (rozumej finančne náročných) a krajina by dostala finančnú podporu od veľkých bratov na zastavenie šírenia infekcie mimo hraníc (nie preto, že im chcú pomôcť, zo strachu, že sa choroba dostane až k nim a ohrozí hospodárstvo…jednoducho začarovaný kruh, ktorý navodzuje dolárové závraty).

Koronavírus je síce vírus biologický, má však potenciál šíriť sa ako počítačový vírus ničiaci svetové hospodárstvo. 

Ako lekár pracujúci v regionálnej nemocnici vnímam v súvislosti s potenciálnou epidémiou ďalší závažný problém. Iste registrujete fakt, že v mnohých nemocniciach je absolútny nedostatok personálu, od sestier až k lekárom. Sú oddelenia, kde je počet sestier aj lekárov tak nízky, že prípadná karanténa už len jedného alebo dvoch zamestnancov môže celé oddelenie paralyzovať a viesť k zatvoreniu ak nie celého, tak minimálne časti takto „postihnutého“ oddelenia. Najviac ohrozené sú akútne „internistické“ odbory – interné oddelnia, pneumologické, infektologické, geriatrické. Zároveň sú to oddelenia, kde sú vo všeobecnosti hospitalizovaní ťažko polymorbídni pacienti, u ktorých je mortalita najvyššia.

O opatreniach, ktorých cieľom je obmedziť šírenie koronavírusu, sa už popísalo veľa. Panika nie je na mieste, neznamená to však, že by sme sa nemali báť a nechrániť seba a svoje okolie. V Číne je už na ústupe, je otázkou času, kedy navštívi aj Slovensko, susedia sa už s nechcenou návštevou vyrovnávajú. Ako príde tak aj odíde. Je pravda, že vírusy nemajú teplo radi minimálne tak, ako ho neznášajú konzervatívci. S jarou a letom príde úľava. Dodržujte hygienické opatrenia, používajte dezinfekčné prostriedky, umývajte si ruky, kľudne používajte ochranné rúška – respirátory (nemusia byť nevyhnutne tie s najvyššou ochranou, postačujú aj obyčajné ak zrovna netúžite po intímnom styku s nakazeným, stále platí radšej niečo ako nič). Myslite na to, že ochranou seba samého chránite svoje rodiny, susedov, kolegov, zdravotnícky personál, ktorý vám chce pomôcť a v neposlednom  rade, chránite aj svoje peňaženky…a prosím, ak už máte podozrenie, že ste práve vy ten, kto sa nakazil, zostaňte doma, nechoďte nakaziť ľudí do čakárne svojho lekára alebo na pohotovosti, nechoďte nakaziť sestru a lekára, budú mať ešte veľmi veľa práce. Zavolajte na infolinku ministerstva zdravotníctva alebo 112, oni správne rozhodnú, čo treba robiť…

Ps. vláda by mala porozmýšľať nad dočasným pozastavením masových akcií – športové podujatia, kultúrne podujatia, …osobitnou otázkou sú omše, netvrdím, že by mali byť zakázané, no myslím si, že by nemal byť technický problém zmerať veriacim pred vstupom do kostola telesnú teplotu a tých, ktorí by mali horúčku, do kostolov nevpúšťať (podobný postup by bol možný aj v školských zariadeniach).

 

Teraz najčítanejšie