Denník N

Pochybnosti k voľbám

Vox populi, vox Dei

Nie je dobré a prospešné, ak ich je toľko. Dnes, t.j. 4. deň od vyhlásenia výsledkov volieb je pochybností o ich výsledku už niekoľko pár stovák. Pochybnosti vznikli na základe nepresností, ktoré si všímaví voliči všimli pri (ne)započítaní preferenčného hlasu pre svojho kandidáta vo voľbách. Síce sa dá predpokladať, že sa jedná len o nedbalosť a na vine je veľmi pravdepodobne len obyčajný ľudský faktor. Áno, človek robí chyby, obzvlášť o štvrtej nadránom, po celom dni presedenom vo volebnej miestnosti.

Mrzí ma, že sa našlo už toľko nezrovnalostí po celom Slovensku a nevrhá to dobré svetlo na štát a jeho samosprávy. Ako mu majú ľudia dôverovať, keď sami zistia, že sa vyrojilo toľko problémov so spracovaním výsledkov volieb. Obzvlášť v situácii, keď sa počet týchto zistených nezrovnalostí začína rovnať počtu hlasov, ktoré chýbali jednej z koalícií na vstup do parlamentu. Ale nielen to, pán predseda Štátnej komisie pre voľby sa nás snaží presvedčiť, že výsledky volieb ako také to až tak neovplyvní, pretože sa jedná len o preferenčné hlasy, nie o hlasy pre jednotlivé strany.

Tak po prvé – nikde nie je istota toho, že samotné hlasy pre jednotlivé strany boli zarátané správne. Nezrovnalosť v „krúžkoch“ si pozorní ľudia všimli len vďaka náhode – tomu, že dali preferenčný hlas človeku, ktorému ho nedal žiaden iný človek v danom okrsku. Tiež platí to, že títo ľudia patria do kategórie pozorných – teda tých, ktorým na tom záleží, boli ochotní venovať pár minút času, pozrieť sa na stránku ŠÚSR a následne toto zistenie sprostredkovať ďalej. To nie je vôbec zanedbateľné – pretože koľko percent z celkového počtu voličov vôbec na to má chuť a čas? A aký je podiel tých, ktorí sú vôbec technicky zdatní, si takúto vec na stránke Štatistického úradu overiť? A už len ak týchto pozorných je pár stovák, dovolím si odhadnúť, že celkovo sa môže jednať o omnoho väčšie číslo nesprávne zarátaných, resp. nezarátaných hlasov pre jednotlivých kandidátov. Stačí, aby to boli čísla na úrovni tisíc a viac jednotlivých problematických zistení.

A opakujem – to sú len tie, ktoré je vôbec možné takto overiť, pretože nikto iný v danom okrsku preferenčný krúžok pre daného kandidáta nepoužil, taktiež to musí byť človek aspoň minimálne technicky zdatný, aby bol schopný to skontrolovať a tiež to musí byť človek, ktorý má chuť pozrieť si to a ešte to následne nahlásiť ďalej. Veľké množstvo podmienok, ktoré musia byť splnené ZÁROVEŇ.

Naozaj, môže sa jednať o tisíce takýchto „drobných“ nezrovnalostí. V súčte sa už môže jednať o čísla, ktoré môžu, hoci len minimálne, ovplyvniť výsledky volieb.

A po druhé – z toho vyplýva, že aj jednotlivé mandáty pre poslancov v NRSR nemusia byť udelené správne – jednoducho na úkor niekoho iného nastúpi do parlamentu úplne iná osoba. To tiež nie je zanedbateľný fakt, hoci sa pán Barány snaží naznačiť, že to je jedno. Akoby poslanci boli len hlasovacie opičky bez vlastného názoru na vec a je teda jedno kto tam za danú stranu bude sedieť, veď aj tak to bude s tým istým výsledkom. Nie nebude. Nikdy to tak nebude a obzvlášť v sporných veciach, kde môžu rozhodovať tieto hlasy jednotlivcov, na to pamätajme – že tento človek tam vôbec nemusel sedieť a že na jeho mieste mohol byť niekto, kto by hlasoval presne opačne. Áno a narážam tým napríklad aj na kultúrno-etické otázky, v ktorých Matovič avizuje, že poslanci dostanú pri hlasovaní o nich „voľnú ruku“. Tiež neplatí, že poslanec sa poslancovi rovná ani z pohľadu aktivity, predkladania kvalitných zákonov, práci v poslaneckom klube atď.

Ale okrem týchto zistení je zarážajúce, s akým pohŕdaním pán Barány odpovedá na otázky. Prepočítanie hlasov považuje za science-fiction a vlastne odkazuje, že čo už raz bolo spravené je hlúposť opakovať, hoci sa našli stovky nezrovnalostí. V čase, keď o vstupe do parlamentu rozhodovali tie isté stovky hlasov. Zisťujeme, že vec, na ktorú sa tu roky odkazuje – teda prepočítanie hlasov, absolútne v praxi nefunguje a tento štátny aparát nie je ochotný a najmä schopný zaručiť sa za výsledky demokratických volieb. Jednoducho odkazuje, že čo sa raz vyhlásilo za výsledky volieb, tak to tak aj ostane. Kto má pochybnosti, nech sa obráti na ÚS. Zároveň sa ale bývalý podpredseda ÚS (pán Barány) vyjadruje, že prepočítať to, je sci-fi.

Máme nefunkčný systém správy našej krajiny a je viac menej desivé, že to stále ako-tak, nejako, funguje. K tomu vyjadrenia od zodpovedných ľudí, ktorí riešiť problémy nechcú a ak by aj riešenia boli, tak ich rovno považujú za science-fiction. Pretože na to nemajú kapacity, peniaze, odvahu a ani chuť.

Riešenie?

Neviem, či takáto situácia je ešte dnes rozumne riešiteľná, ale do budúcna by sme na to mali myslieť a sfunkčniť tak dôležitú a zásadnú vec, akou sú voľby. Jednou z možností by možno mohli byť funkčné voľby cez internet. Viem, že technika nie je všespásna ale to nie je ani „ručné“ počítanie hlasov. Slovami klasika – keď to funguje inde, tak prečo nie u nás? Nová vláda by tomuto mala venovať pozornosť, ak chce zvýšiť dôveru ľudí v štát.

Alebo sa zamyslieť nad možnosťou voľby rozdeliť na dva hlasovacie dni, po vzore ČR. Tam začínajú voliť v piatok od 14:00 a končia v sobotu o 14:00.

Výhody? Okrem toho, že hlasy budú počítať nie až tak unavení ľudia v sobotu a výsledky volieb sa spracovávajú hlavne počas denných sobotných hodín, tak je to aj vyššia flexibilita pre voličov – niekto rád odhlasuje v piatok poobede a podvečer sa môže vybrať na víkend na chatu, iný zas uprednostní sobotu, keď sa vráti domov po týždni strávenom mimo svojho bydliska, napríklad kvôli práci. Nepochybne by niekto našiel na tomto návrhu nevýhody, ale tie tu budú asi stále. Niečo sa ale spraviť musí, pretože inak sa táto situácia môže opakovať znova a znova.

 

Tento text nemá dehonestovať ani znevažovať prácu tisícov ochotných a pracovitých ľudí, ktorí si len robili svoju prácu najlepšie, ako vedeli. Má upozorniť na systémové chyby, ktoré tu sú a na možnosti, ako sa s nimi vysporiadať.

Teraz najčítanejšie

Maroš Tima

Študent medicíny, fanúšik štúdia cudzích jazykov a občasný laický komentátor politicko-spoločenských udalostí.