Denník N

Koalícia SaS a Za ľudí je to najrozumnejšie riešenie

Pri skladaní vlády sa vždy uvažuje, kto s kým áno a kto s kým nie. Dá sa tomu veľmi jednoducho vyhnúť a to by bola výhra tak pre Igora Matoviča, ako i pre voličov všetkých strán. Jednej strane to ublíži, ale trom pomôže.

Ako isto viete, štyri strany sa môžu dostať do vlády. Jedna je veľká a bude vládnuť v každom prípade. Jedna je „stredne veľká“ (Sme Rodina) a dve sú malé, SaS a Za ľudí. Preto sa aj uvažuje, že by pre stabilitu stačili tri strany a jednoducho by sa v prípade potreby odstránila tá najmenšia. Oľano, Sme rodina a SaS majú spolu dosť hlasov, ale… čo majú spoločné?

 

Zoberme si to z jednoduchého pohľadu. Sme Rodina je potrebná, ale má proti nej výhrady pár ľudí z každej jednej strany. Či už ide o priamy populizmus, osobné nesympatie či radikálne a často veľmi nebezpečné riešenia. Sme rodina napríklad ponúka veľké zadlžovanie sa (zhodou okolností to isté navrhoval aj Andrej Danko a Robert Fico), zatiaľ čo časť Oľano a všetci od SaS a Za ľudí sú proti.

 

To, čo je potrebné, je posilnenie dvoch slabších strán, ktoré majú k sebe najbližšie. Zhoda medzi SaS a Za ľudí je možno vo výške 95%. Tí ľudia myslia rovnako, majú rovnaké nápady a spolu na nich dlhodobo pracovali. V podstate sú to kamaráti, bratranci alebo niečo podobné. Idú však samostatne, čo môže znamenať, že jeden z nich pôjde samostatne. Mohli by sa však spojiť do koalície, podobne ako PS/Spolu. Len čo sa spojili, išli vyššie, aj keď sa nakoniec tesne nedostali cez potrebné kvórum.

 

Keď sa spoja Za ľudí a SaS a je jedno pod akým lídrom, pokojne aj s dvomi, budú mať silnejšiu pozíciu a viac hlasov a potencionálnych kresiel ako Boris Kollár a jeho Sme rodina. Vznikli by tak dve možnosti:

  1. vláda Oľano a SaS/Za ľudí
  2. vláda Oľano, Sas/Za ľudí a strany Sme rodina

 

Išiel by potom Kollár do koalície?

Áno – bola by ústavná väčšina, mali by ministerstvá a z pohľadu slabšej strany by nemohli ostatných tak ľahko vydierať. Silnejšie strany Oľano a Sas/Za ľudí by mohli diktovať, kto im zo Sme rodina vadí a mohli by sa z tejto strany dostať tí najlepší a najmenej problémoví.

nie – vláda dva a pol strany. 78 hlasov by znamenalo stabilitu a poslanci Borisa Kollára by stále získali niektoré dobré miesta tak, ako je to napríklad v Česku. Boris Kollár môže byť bez problémov predsedom parlamentu a môže mať svojich ľudí na kontrolných stanovištiach.

 

Čo je potrebné je to, aby sa tieto dve zatiaľ malé strany dohodli – alebo aby Richard Sulík jasne povedal, že nebude súčasťou vlády za každú cenu a chce mať partnera, s ktorým má rovnaké myslenie. Oľano a Sme rodina spolu vládnuť nemôžu. Osobne som za štvorkoalíciu s tým, že strany SaS a Za ľudí budú mať silnejšie slovo vtedy, keď budú postupovať spoločne.

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.