Denník N

1,4 promile Demokratickej strany.

Ak platí, že 1 percento má 10 promile, potom volebný výsledok DS 0,14% znamená 1,4‰. Dopravný policajt vám vysvetlí, čo to znamená. Čím to je, že nádejný predvolebný startup skončil ako (po)volebná groteska?

Preferenčné krúžky sú ošemetné v tom, že až štyri treba na jeden reálny hlas. O to viac záleží na tom, kto ich získal ako prvý v poradí. Galko pri vstupe do DS síce operoval výtlakom 53 661 preferenčných krúžkov (pk), ale prvý bol len v 11 obciach, Kiššová 29 934 pk – 5 obcí, Blahová 9 226 pk – 6 obcí a Rajtár 4 219 pk – 2 obce. Spoločne síce “vážili“ 96 940 pk, ale prví boli v obciach, kde SaS-ka získala vyložene symbolický počet hlasov.

Pán Galko ako absolvent matfyzu by mal vedieť, o čom hovorím. Lebo ak nejde o nevedomosť, potom ide o manipuláciu kolegov, spolustraníkov, ohlupovanie verejnosti. Infantilná goebbelsovčina nehodná tradícií (úrovne) demokratickej strany a po blogu o “pyramídových hrách“ som už iba neveriacky krútil hlavou. Vyeliminovaním Jany Kiššovej z kandidátky prišla strana o svoju mediálnu príťažlivosť, obsahové prázdno našlo svoje vyvrcholenie v zlatom fonde hlasovaní Národnej rady.

Rád by som sa vyhol analógiám o zákaze vedenia motorových vozidlách a zadržaných vodičákoch … ale istý čas v MHD by možno pomohol. Bulvarizácia DS-ke nesvedčí. V tom sú lepší iní. DS-ka nie je vojnová korisť a budovanie ľudovej strany nie je len o premaľovaní fasády. Obliecť sa do modrého skrátka nestačí. Ak momentálne neletia programy strán, neznamená to, že by mala rezignovať aj DS. Poraziť kočnerovcov a oslavovať porušenie bankového tajomstva nemôžu byť nosné témy kampane. Demokratické jadierka si sprivatizovali kampaň úplne celú. Vrátane PR osôb, ktoré sa stali demokratmi zo dňa na deň.

V zásade nemám nič proti ambíciám pána Galka, o tom rozhodnú iní. Ani mu neželám koniec v politike, ale aby úplne doprznil DS-ku, s tým problém mám. Najmä s ohľadom na ďalšiu možnú perspektívu DS.

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie