Denník N

Chce Matovič novinárom pomôcť, alebo si kúpiť ich priazeň?

Budúci premiér Igor Matovič prišiel s myšlienkou štátneho fondu na podporu investigatívnych novinárov, do ktorého chce naliať 10 miliónov eur. Viacerí šédredaktori reagovali v štýle: ďakujeme, neprosíme. Vidia za tým ohrozenie nezávislosti či maďarskú cestu (Viktor Orbán štedro dotuje štátne médiá a kritické likviduje). Fondy, aké spomína Matovič, však fungujú v iných západných demokraciách. Chce teda Igor Matovič pomôcť slovenskej investigatíve alebo si kúpiť priazeň novinárov?

Pred vyše dvadsiatimi rokmi som ako čerstvá absolventka žurnalistiky strávila niekoľko mesiacov vo švédskych redakciách a na prednáškach v prímorskom mestečku Kalmar. Dodnes si pamätám, ako ma zarazila informácia, že švédska vláda finančne podporovala médiá. Na Slovensku bolo tesne po mečiarizme a niekoľko rokov po páde železnej opony. Predstavovala som si, že novinári, ktorým dá peniaze vládna moc, môžu byť asi takí “nezávislí” ako komunistická Pravda alebo mečiarovská Slovenská republika (denník, ktorý vychádzal v 90-tych rokoch, ale už zanikol).

Potom prišla kríza, rozšíril sa internet a vznikli tzv.alternatívne médiá. Seriózne redakcie šetrili, prepúšťali a hľadali modely, ako financovať kvalitnú žurnalistiku. V niektorých krajinách sa to neobíde bez štátnej podpory.

Holanďania aj pre Slovákov 

V Holandsku vláda ročne vyčlení v priemere päť miliónov eur (aktuálne je na 4-ročné obdobie dokopy okolo 20 miliónov eur). Tie smerujú do dvoch nezávislých fondov. Ten prvý https://www.svdj.nl/dutch-journalism-fund/ podporuje novinárske tímy a projekty. Naposledy cielil najmä na lokálnu investigatívu, keďže v krajine chýbala. Mimochodom, na Slovensku nerobí investigatívnu žurnalistiku v regiónoch takmer nikto.

Druhý fond https://fondsbjp.nl/dutch-fund-for-journalism/ je zameraný najmä na jednotlivcov. Finančne sponzoruje konkrétnych novinárov.

Peniaze do fondov vláda posiela cez ministerstvo školstva a kultúry. Holandsko však deklaruje, že fondy sú nezávislé, majú aj iné zdroje financovania a o podporených projektoch rozhodujú experti.

Okrem toho, časť výnosov holandskej lotérie išlo vlani na ochranu investigatívnych novinárov https://www.freepressunlimited.org/.

Kvalitnú žurnalistiku podporuje Holandsko mimo hraníc svojej krajiny. Napríklad holandské veľvyslanectvo v Bratislave zorganizovalo pre slovenských investigatívnych novinárov workshop Bellingcatu. Ide o svetovú značku online investigatívy, tím Bellingcatu prispel napríklad k odhaleniu identity dvoch ruských agentov, podozrivých z prípravy vraždy Sergeja Skripala.

Holandská ambasáda v Bratislave prispela tiež na štart Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Grantové schémy na podporu novinárskych projektov má americká administratíva. Vďaka nimi fungujú medzinárodné siete novinárov, ktoré mapujú napríklad podvody s daňami, nelegálne obchody so zbraňami či drogové cesty.

V čom je problém Matoviča?

Napriek tomu, že štátne fondy pre novinárov nie sú ničím vynimočným, Matovičom prezentovaná predstava vyznieva zatiaľ nereálne.

Dôvodom je okrem iného suma, ktorú spomínal – 10 miliónov eur ročne. Na trhu ani nemáme toľko novinárov, že by sme ju dokázali efektívne minúť.

Hoci investigatíva nákladná je, zase nie natoľko. Pre ilustráciu – ročný rozpočet investigatívnej relácie Cez čiaru, ktorú financuje Nadácia Zastavme korupciu, je od 36-tisíc do 50-tisíc eur v závislosti od toho, či sa vyrobí jeden alebo dva diely mesačne. Ide pritom o formát vhodný aj pre televízie, ktorý je drahší než písaná žurnalistika, keďže si vyžaduje okrem autora a editora aj kameramana a strih.

Matovičova ponuka zároveň prichádza v čase, keď má slovenská žurnalistika iné problémy. Ak majú novinári či aktivisti kontrolovať verejné obstarávania, musia mať napríklad prístup k informáciám. Lenže mnohé ministerstvá a štátne firmy svoje obchody utajujú, využívajúc výnimky zo zákona alebo odvolávajúc sa na obchodné tajomstvo. Toto treba zmeniť.

V neposlednom rade by sa nová koalícia mala pozrieť na verejnoprávnu RTVS a hľadať spôsob, ako ju odpolitizovať.

Pravdu majú aj kolegovia, ktorí poukazujú na to, že poverený premiér chce akoby hodiť zodpovednosť za čistotu verejného života na novinárov. O fonde totiž začal rozprávať v súvislosti s protikorupčnými jednotkami, ktoré by mali dozerať, aby sa pri štátnych obchodoch nekradlo.

Lenže to nejde. Zodpovedný za čistotu tendrov bude Igor Matovič a jeho vláda.

Ak to Igor Matovič myslí s podporou investigatívnych novinárov vážne, mal by si podobu fondu ešte premyslieť. A jeho zriadenie môže pokojne nechať až na neskôr. Keď opraví políciu, prokuratúru, verejnoprávne médiá či infozákon.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu

bývalá novinárka a zakladateľka Investigatívneho centra Jána Kuciaka

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.