Denník N

Všetky sme sa ocitli V sieti

V sieti
V sieti

Od roku 2003 sa nič nezmenilo. Internet je neustále plný predátorov, ktorí sa neštítia pošpiniť detskú dušu i sexualitu. Naša generácia vyrástla, nahradila ju nová, ktorá sa, rovnako ako my, nevie brániť.

Písal sa rok 2003, keď pestovateľské práce na našej škole postupne nahrádzala hodina „počítačov“.

 

Mala som 13 rokov a prvýkrát zapínala počítač. Nevedeli sme ako s ním pracovať, ani čo nás čaká. Rýchlo sme sa naučili základy – zapnúť, vypnúť, otvoriť Skicár, Explorer, Word,… Učebné osnovy pre tento predmet boli v štádiu kompletizácie a tak ostávalo viac času, aby sme boli na internete… No a čo tam? Pokec!

 

Registrácia na túto platformu trvala chvíľu, všetky deti sme tam boli registrovaní a chceli sme si písať medzi sebou. O tajnostiach, o myšlienkach, posielať smajlíkov. Sedeli sme po dvojiciach pri 1 pc a zrazu obálka. Súkromná správa.

 

„Ahoj, popísmenkuješ?“

 

Takto to začalo vždy. Zdvorilostné frázy, ako sa máš, koľko máš rokov a podobne.  Následne prichádzali heslá do súkromných albumov. Nevedela som, čo v nich môže byť. Žiadna z nás. Však sme sa po škole ešte hrávali s bábikami.

 

Nahí muži i ženy, pohlavné údy, sexuálne návrhy, návrhy na stretnutie. Toto všetko bola realita sociálnej platformy.

 

V týchto dňoch prichádza do slovenských kín dokumentárny film, ktorý trhá rodičom okuliare z očí. Ukazuje im online svet taký, aký je. Nebezpečný, plný predátorov, frustrovaných ľudí, ktorí sa neštítia pošpiniť detskú dušu a sexualitu. Film je natočený v Českej republike za pomoci dospelých herečiek. 3 dievčatá, 10 dní, 2458 internetových predátorov.

 

Čoraz viac sa naskytuje otázka: Ako sú naše deti chránené na internete? A predtým než im vypnete wifi a zakážete mobil, počítač aj tablet, zamyslite sa.

Zamyslite sa nad tým, prečo je v dnešnej dobe tak dôležité, aby školstvo malo sexuálnu výchovu, kde by sa deti dozvedeli o nástrahách násilníkov.

Zamyslite sa nad tým, prečo je v dnešnej dobe tak dôležité, aby školstvo malo dobre vypracované učebné osnovy aj na takej hodine ako je informatika.

Zamyslite sa nad tým, prečo je v dnešnej dobe tak dôležité, aby školstvo malo hodiny o kyberšikane, nástrahách internetu, závislostiach.

V sieti
Dokumentárny film V sieti, zdroj: cine-max

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie