Denník N

Matovič nie je slovenský Donald Trump

Keď som v rozhovore pre Postoj porovnával Igora Matoviča s Borisom Johnsonom, tak som tušil, že nebudem v takýchto analógiách sám. Teraz čítam článok od politológa Lenča a ľaľa ho, už je tu prirovnanie Igora s Donaldom Trumpom. Ja viem, že to môže zdvihnúť čítanosť textu, ale uvediem pár viet k tomu, prečo toto porovnanie nesedí.

Dôvod číslo jedna – vek a čas

Hneď prvým dôvodom je vek. Donald Trump má 73 rokov, Igor Matovič 46. I keď vek môže byť znakom dôstojnosti i skúseností, u Trumpa skôr hrá rolu to, že ešte pred svojou kandidatúrou vyše 30 rokov bol kvôli svojim úspechom v podnikaní globálnou celebritou s vlastnou reality šou, hral vo filmoch a so silnou vierou v seba úspešne kandidoval na prezidenta USA. Igor už od školy tvrdo makal, áno, tu by sme mohli nájsť nejaké paralely, tiež vybudoval úspešnú firmu, ale toho všetkého sa vzdal, keď sa pred 10 rokmi pustil doslova s holými rukami proti štátnej mafii spolu s 3 ďalšími obyčajnými ľuďmi, Erikou Jurinovou, Martinom Feckom a Jozefom Viskupičom. A za týchto dlhých 10 rokov vytvoril hnutie, ktoré pozvalo množstvo ľudí do politiky, stalo sa personálnou agentúrou pre mnohé iné strany a výsledok z 29. februára potvrdil, že vrátilo dôveru ľudí v politiku.

Dôvod číslo dva – teatrálne gestá a práca s médiami

Ani tu to nesedí, dnes sú už známe prepojenia Trumpa napr. s televíziou Fox News a premyslenej stratégie mediálnej komunikácie človeka, ktorý chcel urobiť opäť Ameriku veľkou. Naplno sa vžil do roly nového prezidenta a tomu podmienil úplne každý pohyb svalu na tvári. Vsadil na to, čo mnohí nazývajú národný konzervativizmus, a písali i komentovali preňho mnohé známe mená v médiálnej oblasti. Oslovil frustrovanú väčšinu a to prinieslo úspech. Igor bol naproti tomu všetko možné, len nie varený pečený v slovenských médiách, de facto bol neustále kritizovaný za svoj slovník i vystúpenia. Ale nikdy sa na nič nehral, bol autentický vo všetkom, čo robil, áno, dával do toho emócie, ale práve tým vzbudil pozornosť u tých, ktorí už mali plné zuby hraných úsmevov a strojených gest. Tým, že cez sociálnu sieť ukázal, ako si žijú za naše peniaze papaláši v zahraničí, alebo čo sú to v skutočnosti schránkové firmy, mnohým ľuďom otvoril oči. Navyše tu prehlasujem, že nám kampaň nerobila žiadna firma, bol som pritom, kedy vznikali mnohé nápady a boli výsledkom neuveriteľnej sily nadšenia, ktoré nás chytilo a spôsobilo víťaznú vlnu.

Pozrite sa na víťaznú fotografiu. Je v nej všetko. Nevidíte tam triumf mega ega, ale silu kolektívu.

Dovetok

Mnohí začínajú Igora Matoviča v súvislosti so zostavovaní vládnej koalície chváliť, ako rozumne sa správa, ako vystupuje, ako spája. Ale my, ľudia z jeho okolia dobre vieme, že bol takým aj predtým, len to pri surovom boji, ktorý sme viedli proti pavúkom moci, nebolo vždy vidieť. Teraz Slovensko si bude môcť viac všimnúť skutočnú tvár budúceho predsedu vlády, ktorému nesmierne na Slovensku a všetkých jeho občanoch záleží.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov