Denník N

Korupcia na Popradskom úrade? Pčola a Baran stoja za podozrivým predajom majetku blízkemu človeku

Štefan Pčola, Milan Baran a priestor po bývalej pošte 3

Kancelársky priestor po zrušenej Pošte 3 v Spišskej Sobote chceli popradský viceprimátor Štefan Pčola a poslanec Milan Baran nezákonné predať svojmu priateľovi.

Popradská radnica rozpredáva ďalší majetok blízkym ľuďom.

Priestor po zrušenej pošte v centre Spišskej Soboty mal byť z majetku mesta prevedený do vlastníctva Lukáša Rotha.

Nezákonnosť, akou sa mal proces odpredaja udiať, vzbudzuje medzi ľuďmi otázky.

Konflikt záujmov: Pčola s podnikateľom jazdí. Baran vlastnil jeho firmu

Roth je známy Popradčan. Profesionálne jazdí na bicykli v kategórii trial. Podľa stránky elementstore.cz je dvojnásobný víťaz Európskeho pohára a člen reprezentácie Slovenska. Vlastní firmu HGC Partners, s ktorou žiadal o odpredaj prenajatého priestoru.

Lukáš Roth je známy pre jeho vzťah so Štefanom Pčolom, súčasným viceprimátorom mesta Poprad. Spolu viac ako 5 rokov jazdili v tíme Bikeshow.sk a robili po okolí extrémne biketrialové show.

Štefan Pčola a Lukáš Roth na bicykloch
Na bicykloch zľava Lukáš Roth a Štefan Pčola

Zaujímavý je aj Rothov vzťah s Milanom Baranom, predsedom komisie majetku a bývalým Dankovým viceprimátorom. Štrnásť rokov spoluvlastnil inžiniersku firmu Sting. Dnes jeho premenovanú firmu vlastní Lukáš Roth.

Konflikt záujmov ani jeden funkcionár verejne nespomenul. Naopak, Milan Baran schválil odporúčanie mestský majetok do rúk Rotha predať, Pčola sa zas pri hlasovaní o predaji nezdržal, ale riadne hlasoval.

Priestor chceli predať podozrivým a nezákonným spôsobom

Mesto Poprad pred polrokom vyhlásilo obchodnú súťaž na prenájom kancelárskeho priestoru v Spišskej Sobote. Do súťaže sa ako jediný prihlásil Lukáš Roth a tak vyhral.

Nájomné bolo vyčíslené na štedrých 82 eur mesačne za 45m² kancelárskych a 52m² pivničných priestorov, plus preddavky na energie.

Zmluva bola podpísaná na dobu neurčitú, hoci to Zásady mesta Poprad o prenájme nebytových priestorov nedovoľujú.

Priestor bývalej pošty nemal Roth v nájme ani polrok, a už žiadal o jeho odkúpenie. Spôsob, akým sa mal predaj zrealizovať, je nanajvýš podozrivý.

Mesto sa pri predaji odkázalo na neexistujúci predpis. Úrad si myslel, že nájomca má právo na prednostné odkúpenie. Takýto predpis ale od novembra 2018 už neexistuje. Všetky prevody vlastníctva majetku sa musia vykonať verejnou obchodnou súťažou, dražbou alebo priamym predajom, čo sa neudialo.

Prečo chcel Roth priestor od mesta, o ktorom vopred vedel, že si vyžaduje rozsiahle opravy? Najľahšie vysvetlenie je, že išlo o účelový krok s cieľom bezstarostného a lacného nadobudnutia majetku.

Obišli súťaž, do ktorej sa mohlo prihlásiť viac záujemcov. Cena nehnuteľnosti sa mohla ľahko zdvihnúť nad znalcom určenú sumu 36 358 eur.

Takisto chýbalo zdôvodnenie, na aký účel mal byť predávaný priestor využitý. Ak chcel Roth využívať priestory skutočne len na kancelárske účely, prečo mesto rekonštrukciu nezafinancovalo, aby mohlo na priestore zarobiť ešte viac?

Roth, ani mesto ale nedeklarovali, ako má byť priestor využitý. Môže tak pokojne skončiť v rukách iného človeka, ktorý by ho od Rotha kúpil za trhovo vyššiu hodnotu.

Mestské zastupiteľstvo bude pravdepodobne o predaji rokovať znovu

Prvý pokus predať mestský priestor po bývalej pošte do rúk blízkemu človeku vedeniu mesta nevyšiel.

Po upozornení poslancov Majerského a Košického hlasovali všetci poslanci zastupiteľstva proti predaju, avšak s tým, aby mesto prišlo so zákonným riešením, ako priestor predať.

Mestské zastupiteľstvo tak bude na najbližšom zasadnutí rokovať o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže na predaj priestorov alebo o schválení prevodu vlastníctva priamym predajom.

Tak či onak, majetok mesta sa má podľa zákona o obecnom zriadení zveľaďovať a zhodnocovať. Rozpredávať všetko čo príde pod ruku je nezodpovedné. A predávať majetok obyvateľov svojim kamarátom, je len obraz zvrátenej morálnej integrity a hodnotového nastavenia Antona Danka, ktorý svojou kultúrou vládnutia nakazil už aj kedysi kauzami nepošpinené osoby Štefana Pčolu a Milana Barana.

Teraz najčítanejšie

Jakub Dančo

Absolvent verejnej a sociálnej politiky a ľudských zdrojov na Masarykovej univerzite v Brne. Špecializujem sa na rozvoj a vzdelávanie zamestnancov. Zaujímam sa o verejné dianie v meste Poprad a v oblastiach politiky práce, sociálnych vecí, rodiny, mládeže a školstva.