Denník N

Koronavírus : 8.3.2020 6:33 ráno, spal by som, ale nejde to. Z Talianska sa stáva Čína.

Bild-von-VIVIANE-MONCONDUIT-auf-Pixabay
Bild-von-VIVIANE-MONCONDUIT-auf-Pixabay

Na severe Talianska plánovali, alebo už medzičasom dali do karantény územie s počtom cca 10 miliónov ľudí.
Deň predtým beží na STV1 na živo ´´Zem spieva´´ a ja si spomeniem na scénu z Titaniku, kde loď narazí do ľadovca, ale na palube ešte dlhú dobu potom hrá orchester.

Skoro paralelne do toho náš hlavný hygienik tvrdí, aký je optimista a krízový štáb čaká na potvrdenie prvého pacienta na koronavírus a až potom sa príjme opatrenia, ktoré už mali byť prijaté tak pred 3 týždňami.

Napadne ma, že tak, ako aj v prípade metabolického syndromu (tomu sa mimochodom venujem odborne) aj u koronavírusu je dobré konať preventívne, a či to kompetentní naozaj vedia.

Reakcia na koronavírus môže byť totiž buďto salámovou metódou, ako napr. nechám dať do karantény pracovisko, kde pracoval pacient s diagnostikovaným koronavírusom a zavriem leteckú linku z krajiny, kde sa nakazil, aby som potom zorganizoval tlačovú besedu pomaly pri každom daľšom potvrdenom prípade, alebo to môže byť reakcia snažiaca sa extrapolovať v systéme s potenciálom exponenciálneho rastu.

Na Slovensku ešte stále ideme skôr tou prvou ( naďalej pod ťarchou autocenzúry nebudem preto priamo hovoriť primitívnou) cestou. Je to nepochopiteľné v situácii, keď môžeme (dokonca ako laici) v online svete čerpať pri opatreniach inšpiráciu po celom svete, napr. v takom Švajčiarsku…, pre tých z autoritárskymi sklonmi potom alternatívne v Číne. Na druhej strane je to naopak pochopiteľné.

Taliansko nie je totiž európska krajina najviac zasiahnutá koronavírusom, ale Taliansko je krajina vedomá si toho najviac.

Nebudem tu teraz vypisovať všetky inštitúcie a osoby, ktoré som kontaktoval v snahe upozorniť na podceňované riziko. Z tých, ktorých som oslovil, ma naozaj pochopil (resp. to už chápal) asi iba jeden ekonóm.

Vyzývam teda ešte raz na tomto mieste, aj keď som si vedomý limitácie dosahu tejto výzvy:
Médiá, zorganizujte na Slovensku diskusie formátu: politik odchádzajúci, budúci prichádzajúci -ideálne možný minister zdravotníctva, hygienik, lekár, riaditeľ nemocnice, ekonóm a kľudne psychológ a skúste ľuďom vysvetliť, o čo sa tu naozaj jedná a aké riziko existuje, a skúste sa pritom vyvarovať takých klišé, že hlavne žiadnu paniku.
Diskusie vo formáte jeden na jedného, kde redaktor nie je schopný kriticky protiargumentovať nikam nevedú.

V Nemecku tiež hovoria, že žiadnu paniku (Merkelová tentokrát´´ Wir schaffen das´´ vynechala) ale majú tam už roky oficiálnym úradom (existujúcim od roku 2004) vydanú knižočku, kde je všeobecne napísané, čo všetko je potrebné mať ideálne doma v prípade nepredvídanej situácie na najbližších 10 dní. V Česku nie su o moc iní ako my, tam denník čo takéto podobné doporučenia zverejnil, vysmiali a povedali, že šíri paniku.

Odkaz na brožúru pojednávajúcu všeobecne (nie vzhľadom na koronavírus) potom tu:

Teraz najčítanejšie