Denník N

Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté…(koronavírus v Izraeli)

V čase pretrvávajúcej hrozby pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2, vyvolávajúceho ochorenie COVID-19, je možné sledovať rôzne spôsoby prevenčných postupov krajín po celom svete. V Taliansku a v Iráne boli tieto opatrenia od začiatku nedostatočné a v značnej miere podcenené. Na území Slovenskej republiky sa ochorenie potvrdilo iba pred pár dňami, no vo výraznej miere absentujú dostatočne prísne prevenčné opatrenia, ktoré v tom najhoršom prípade môžu viesť ku kolapsu zdravotníctva a ekonomickej situácie. Nebudeme však predbiehať, a „maľovať koronu na stenu“. Zatiaľ sa môžeme podrobne pozrieť ako vyzerá situácia v krajine, kde boli prijaté jedny z najprísnejších prevenčných opatrení na svete.

Deviatim turistom z Južnej Kórey, ktorí boli od 8. do 16. februára v Izraeli, bola potvrdená nákaza novým koronavírusom SARS-CoV-2. Po tejto správe, ktorá sa objavila v médiách Južnej Kórey, približne týždeň po ich návšteve, izraelské ministerstvo zdravotníctva do pár hodín zverejnilo mapku a podrobný zoznam reštaurácií a miest, kde sa skupina počas svojho pobytu nachádzala. Každý, kto prišiel akýmkoľvek spôsobom do styku so skupinou alebo s miestami, kde sa turisti nachádzali, mal okamžite povinnosť nastúpiť do 14-dňovej domácej karantény.

Dňa 22. februára pristálo na území Izraela lietadlo spoločnosti Korean Air s 212 pasažiermi na palube. Imigračný úrad Izraela povolil vstup iba izraelským občanom, ktorí boli hneď osobitne prevezení do domácej karantény. Dvom stovkám Kórejčanov bol vstup do Izraela zamietnutý a boli poslaní späť do Južnej Kórey. Bolo to v čase, keď Kórea hlásila približne 500 nakazených.

 

Dňa 6. marca bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na Slovensku u 52-ročného muža z Malaciek. Ten nespĺňal cestovateľskú anamnézu a nakazil sa spolu s manželkou od syna, ktorý navštívil v polovici februára Benátky. Zoznam miest, kde sa táto nakazená rodina z Malaciek pohybovala, Ministerstvo zdravotníctva SR doposiaľ nezverejnilo.

Krízový štáb na čele s čoskoro odchádzajúcim premiérom Pellegrinim rozhodol, že od pondelka budú zrušené všetky lety z Talianska. V čase zasadania už piatkové lietadlá zo Severného Talianska pristáli a jeho pasažieri bez povinnosti karantény odišli z letiska. O povinnosti karantény pre občanov prichádzajúcich posledné dni z rizikových oblastí krízový štáb neinformoval. V tento deň Taliansko evidovalo približne 3800 nakazených.

 

K dnešnému dňu sú v zozname rizikových krajín izraelského ministerstva zdravotníctva  Čína, Južná Kórea, Taliansko, Hong Kong, San Marino, Macao, Singapur, Thajsko, Japonsko, Andorra, Nemecko, Švajčiarsko, Španielsko a Rakúsko. Z týchto krajín môžu priletieť iba izraelskí občania, alebo osoby s povolením pobytu v Izraeli. V niektorých prípadoch je povolený aj vstup turistom, ktorí vedia preukázať, že budú 14 dní v karanténe. Toto nariadenie sa vzťahuje aj na slovenských a českých občanov, ktorí majú odlet z Rakúska, čiže po prílete musia byť taktiež v domácej karanténe. Osoby, ktoré nespĺňajú podmienky na vstup do krajiny, sú obratom a bezodkladne poslané najbližším lietadlom späť do krajiny, z ktorej prileteli.

 

Nevyplnenie dotazníka o domácej karanténe sa považuje za porušenie zákona. Pri odhalení nenahlásenia sa alebo nedodržania príkazov hrozí občanom dokonca trest odňatia slobody až na 7 rokov. V Izraeli je momentálne obžalovaný Meir Cohen, ktorý sa vrátil 21. februára z Talianska a nenastúpil do domácej karantény. V obchode, ktorý vlastní, počas nerešpektovania karantény nakazil ďalších troch ľudí. Ministerstvo zdravotníctva na svojich stránkach uvádza číslo letu a presné miesta a časy, kde sa obžalovaný nachádzal, a tiež údaje o pohybe všetkých nakazených osôb za posledné dni. Opäť platí, že každý, kto navštívil obchod, prípadne prišiel do kontaktu s obžalovaným a ostatnými nakazenými, musí nastúpiť bezodkladne do domácej karantény.

 

Inštrukcie z Ministerstva zdravotníctva SR pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia sú len vo forme odporúčaní. „Ak sa dá, obmedzte návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí“ sa uvádza na stránke. MZSR taktiež informuje „ak ste bez príznakov a napriek tomu máte podozrenie na nákazu novým koronavírusom, môžete z vlastného rozhodnutia podstúpiť domácu izoláciu po dobu 14 dní“. Dá sa však predpokladať, že slovenský občan, ktorý musí platiť účty a chodiť do práce, nebude z vlastnej vôle podstupovať dvojtýždennú domácu karanténu, čiže toto odporúčanie nemá žiadnu váhu. Rovnako ako aj odporúčanie o sledovaní zdravotného stavu po návrate z cudziny: „ak sa u vás počas 14 dní objavia príznaky ako kašeľ, horúčka, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy, kĺbov, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte lekára,“ Je totiž známe, že člověk je infekčný už v bezpríznakovom štádiu ochorenia.

 

V tomto článku sú popísané dva spôsoby riešenia nastávajúcej krízovej situácie. Nariadenia premiéra Štátu Izrael Benjamina Netanyahu boli určite ovplyvnené aj parlamentnými voľbami, ktoré sa v Izraeli konali 2. marca. Povahou boli preto tieto vyhlásenia očividne odvážnejšie a prísnejšie v porovnaní s ostatnými štátmi, v ktorých sa nákaza vyskytla. Svoj prísny charakter si však zachovajú aj po tom, čo strana Benjamina Netanyahu získala v parlamentných voľbách najviac hlasov.

Odkladaním rozhodnutia o povinnej karanténe pre cestujúcich zo Spojených štátov amerických na územie Izraela je možné badať aj politický aspekt týchto nariadení. Napriek tomu Izrael začína uvažovať na zasadaniach krízového štábu (konajúcich sa aj niekoľkokrát za deň) o zavedení povinnej 14-dňovvej karantény pre absolútne všetkých cestujúcich vstupujúcich do Izraela.

 

V porovnaní štatistík z WHO však možno konštatovať, že v danej situácii si Izrael počína veľmi dobre. Nárast počtu nakazených je minimálny v porovnaní s krajinami, ktoré čelia hrozbe dokonca aj kratší čas ako Izrael. Nariadenia Izraela sa môžu skutočne na prvý pohľad zdať prehnané a šíriace zbytočnú paniku. V Izraeli je však skôr cítiť rast dôvery občanov, že vláda robí všetko pre ochranu verejného zdravia. Svedčí o tom aj fakt, že miestne obyvateľstvo nepodľahlo panike v podobe vytvárania potravinových zásob v takej miere ako to možno badať na Slovensku.

 

Aj keď v širokej verejnosti väčšinou prevláda názor, že ochorenie je veľmi vážne, odborníci na mikrobiológiu a medicínu sú iného názoru, a to, že klasická chrípka zabije každoročne vo svete viac ľudí ako COVID-19. Len sa jej mediálne nevenuje taká pozornosť ako tomuto novému ochoreniu. V každom prípade nie je na mieste ani v tomto prípade zľahčovanie a bagatelizovanie, pretože zatiaľ sa vírus SARS-CoV-2 iba skúma a nikto nevie ako sa jeho „vitalita“ a prípadné mutovanie môžu ďalej vyvinúť. Ale to môže nastať aj v prípade ktoréhokoľvek kmeňa chrípkového vírusu. Podstatné je, aby v takýchto situáciách boli štáty vždy ostražité a prijímali adekvátne a reálne opatrenia. Tie slovenské sú zatiaľ viac „kozmeticko-politické“ a majú ďaleko od tých skutočných, ktoré dokážu reálne maximálne eliminovať šírenie akéhokoľvek infekčného ochorenia. Ak to porovnáme s Izraelom, tak naozaj platí, že „keď dvaja robia to isté, nemusí to byť vždy to isté“.

 

Porovnanie počtu nakazených ku dňu 22. februára 2020                 Zdroj: www.who.int
Porovnanie počtu nakazených ku dňu 8. marca 2020                 Zdroj: www.who.int

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Diana Atzmon Weinberg

Inžinierka priestorového plánovania, ktorá sa odsťahovala pred 13 rokmi do Tel Avivu. V Izraeli pracuje v kancelárii, ktorá pomáha potomkom preživších holokaust z Československa s administratívou ohľadne českého a slovenského občianstva. Úzko spolupracuje s konzulárnymi oddeleniami Českej a Slovenskej republiky po celom svete. Vďaka svojej práci žije niekde medzi Izraelom, Českom a Slovenskom. Vo voľnom čase sa venuje freedivingu a iným bežným športovým aktivitám.