Denník N

Koronavírus: Crash tu ešte nie je, ale je na ceste. Držme si klobúky (pozri foto z minulého blogu).

automotive-defect-broken-car-wreck-7879
automotive-defect-broken-car-wreck-7879

Bez ohľadu na aktuálne čísla chorých pacientov celosvetovo a už vôbec bez ohľadu na čísla na Slovensku sa dá povedať, že máme pred sebou v ekonomike ´´turbulentný týždeň´´. Banky budú mať plné ruky práce.

V Nemecku už medzičasom pochopili, že s koronavírusom to nebude sranda. Na Slovensku ešte politici hrajú mariáš s povolebnými percentami a redakcie sa snažia materským spôsobom nešíriť paniku medzi čitateľmi.

Ale vráťme sa k Nemecku. To je motor Európy a použijme eufemizmus: Začína sa zadrhávať. Problém ešte ale nie je reálne v koronavíruse. Problém je v nerozoznaní iného problému.

Európu riadia politici schopní síce rozdeľovať HDP, ale už menej riešiť krízové situácie.
Ešte včera som čítal, že nemecký minister zdravotníctva sa teší všeobecnej a odbornej popularite v súvislosti s tým ako koná. Tak tu by som mal úplne opačný názor. Je to nemecký minister zdravotníctva, ktorý mesiac v Európe ´´nešíril paniku´´. Keby konalo Nemecko, zvyšok Európy by sa (ako vždy) pridal.

Nemecký minister zdravotníctva je človek, ktorého kolega minister dopravy v koalícii podpísal s plánovanými prevádzkovateľmi mýta na nemeckých diaľniciach zmluvu predtým, než bolo rozhodnuté na európskych súdoch, či to nie je proti právu Eú. A nakoniec bolo.
Preto teraz bude musieť Nemecko týmto firmám zaplatiť mastné odškodné v stovkách miliónov Eur, alebo to aspoň hrozí. Napriek tomu je nemecký minister dopravy stále na svojom mieste. A minister zdravotníctva tiež.
Prečo to tu teraz v tejto súvislosti hovorím?

Snažím sa načrtnúť situáciu, kedy na vedúcich postoch v EÚ a európskych štátoch sedia takéto typy, neschopné reakcie.

Čo riešia dnes v Nemecku? Ako zachrániť krachujúce firmy a podniky. Zasa raz chytanie mačky za chvost.

A ako sa to týka nás v strednej Európe?

Začnime tým, že na mieste českej hlavnej hygieničky je niekto, kto má vyštudovanú ´´Výživu človeka´´, českým ministrom je právnik a slovenským šéfom zdravotníctva ešte stále Pellegrini ( reálnym povolaním straník), ktorý ministra zdravotníctva robil iba ako bokovku ľavou rukou pred voľbami a vrámci premiérovania.

V tejto situácii som sa snažil kontaktovať prezidentku Slovenskej republiky, tak aby aspoň ona vrámci svojich možností zasiahla. Prvý krát ešte pred voľbami viackrát emailom a naposledy dnes. Nikam to neviedlo. Ministerstvo zdravotníctva riadi stále Pellegrini a nový minister je v nedohľadne. Môj apel bol preposlaný hlavnému hygienikovi… To ma ukľudňuje.

Vyzývam preto pani prezidentku aj takto verejne (iné možnosti už nemám), aby si osobne prečítala svoju korešpodenciu (áno viem, že sa to nedá), pretože mediálne výstupy typu želania k MDŽ 8.3.2020 (bez čo i len spomenutia kritickej situácie) je asi to najmenej, čo teraz potrebujeme.
Pri všetkej úcte ku všetkým ženám a k pani prezidentke.
Aj jednoduchým apelom od nej, aj napriek tomu, že ona nemá so zdravotníctvom formálne nič spoločné, by sa dalo zachrániť veľa životov a ak nie to, tak aspoň odbremeniť zdravotnícke zariadenia.

Situácia ešte nie je na Slovensku neriešiteľná a dodám, že veľmi rád by som sa mýlil a s teplým počasím sa sitúacia ukľudnila sama od seba. Táto nádej ešte existuje. Spoliehať sa na to, by bolo ale hazardom.

PS: Nikoho týmto blogom nechcem uraziť, ale vytvoriť tlak na politikov a popostrčiť ich, aby konali.

PS2: O tom, že situácia nie je podceňovaná iba u nás, ale vo viacerých krajinách, hovorí aj šéf WHO 5.3.2020, odkaz tu:´´We’re concerned that some countries have either not taken this seriously enough, or have decided there’s nothing they can do. We are concerned that in some countries the level of political commitment and the actions that demonstrate that commitment do not match the level of the threat we all face. ´´
PS3: situáciu reflektujú aj ekonómovia, odkaz na jedného napr. tu.

Aktualizácia 9.3.2020 14:36, podľa informácií z nemeckých médií sa nedá očakávať, že s lepším počasím sa situácia relevantne zlepší. To by odpovedalo aj tomu, že vírus sa nešíri iba na severnej pologuli.. viď Austrália

Aktualizácia: 9.3.2020 15:40 Na tlačovej besede premiér Pellegrini potvrdil, že jediný, kto mu volal z politikov ktorí budú zodpovední, a informoval sa, bola prezidentka Čaputová. Na základe toho sa potom rozhodli a bol prizvaný budúci premiér Matovič. Ostáva iba dodať KONEČNE.
odkaz na dnešnú tlačovú besedu tu v čase 24:00

Teraz najčítanejšie