Denník N

Vedia, čo ich čaká?

Novej vláde tiká časovaná ekonomická bomba. Všimli si ju vôbec?

Nová vláda sa začína pomaličky utriasať. Postavy na ministerských kreslách začínajú dostávať kontúry. Nálada je dobrá, nová koalícia behá s vyhrnutými rukávmi, že čo všetko ide meniť. Črtajúci sa konflikt okolo nájomných bytov bol nateraz schovaný pod koberec. Voliči dostali uistenie, že vlaky zadarmo a iné „sociálne“ opatrenia vlastne neboli až tak populistické a všetko ostane tak ako je, možno tu a tam s drobnými úpravami.

Samozrejme, tieto dni patria víťazom, veď kedy si to majú užívať, ak nie pár dní po voľbách. No spával by som pokojnejšie, ak by z novej koalície prebleskovali signály, že aspoň tušia, čo leží pred nimi. Nie sú to nájomné byty, ani vlaky zadarmo. Je to krutá realita.

Deň pred voľbami vydala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť februárovú verziu rozpočtového semaforu. Vo víre volieb čísla od RRZ úplne zanikli. V rozpočte na rok 2020 bol v decembri 2019 odchádzajúcou vládou nakreslený deficit necelej pol miliardy, presnejšie 480 miliónov eur. Už vtedy bolo všetkým, od NBS, cez RRZ, až po nás v treťom sektore jasné, že toto číslo je asi také realistické ako Ficova snaha o zmenu. O mesiac, v januári 2020, vydala RRZ čísla, podľa ktorých by deficit v skutočnosti mohol dosiahnuť 1754 miliónov eur.

Ubehol jeden mesiac, a vo februárovom odhade svieti hroziaci deficit až 2366 miliónov eur – teda 5x viac ako je v rozpočte. Pre ilustráciu, medzi týmto číslom a nakresleným rozpočtom je diera väčšia, ako je rozpočet ministerstva školstva. Za časť (niečo cez 400 miliónov) môžu 13. dôchodky, no ak by ich aj prezidentka zrušila a nová vláda opätovne neschválila (v tejto veci sú pri vyjadrovaní veľmi opatrní…), je to diera ako svet.

Rozpočet je vždy zostavený na základe istých predpokladov, ktoré sa týkajú rastu ekonomiky, či miezd. V polovici februára bola epidémia koronavírusu čínskou záležitosťou a len zo zvedavosti sme pokukovali, kde v Európe sa zjaví nejaký ten pacient. O tri týždne neskôr máme zavretú väčšinu škôl, zrušené stovky podujatí, cestovky čaká kríza dekády, ak nie najväčšia v modernej histórii, fabrikám chýbajú vstupy od dodávateľov. A to sme len v úplnom začiatku, čínska skúsenosť ukazuje, že v optimistickom prípade bude núdzový režim trvať dva-tri mesiace. Európska ekonomika spomaľovala už na konci roka 2019, predpoklady rastu ekonomiky, či miezd napísané do slovenského rozpočtu sú dnes úplne nereálnymi číslami.

Daňovo-odvodové príjmy budú zlé, problém bude mať aj výdavková strana rozpočtu. Sociálna poisťovňa bude mať výdavky s ošetrovným na desiatky tisíc detí. V rozpočte pre zdravotníctvo bola aj tak diera minimálne 100 miliónov eur, s aktuálnymi krízovými výdavkami (laboratórne testy, ochranné pomôcky, neskôr náklady na JIS) to bude viac. A to sme len v roku 2020, pre rok 2021 sa očakáva len na mzdách zdravotníckych pracovníkov nárast výdavkov minimálne o 300 miliónov eur.

Takto môžeme pokračovať. Nová vláda už v najbližších mesiacoch začne zažívať nášup, aký tu nebol snáď od roku 2009. Pozorne ich sledujme!

Na túto tému sme sa bavili aj v aktuálnom vlogu/podcaste Na Vŕšku:

Teraz najčítanejšie