Denník N

Tri výzvy pre nového ministra zdravotníctva (okrem koronavírusu)

Každý, kto si myslí, že všetko, čo naše zdravotníctvo potrebuje, je iba zbavenie sa všetkých grázlov a pijavíc, sa škaredo popáli. Áno, obchodníci so zdravím typu Paškovci či Penta sú kurím okom na nohe nášho zdravotníctva, ale ich odstrihnutie je len nevyhnutnou podmienkou na skutočnú zmenu. Oveľa dôležitejšie je mať plán, ale hlavne odvahu a schopnosť ho naplniť.

Priznávam, pri doterajších vládach Smeru bola latka prekliate nízko. Nielenže plán nemali, ale ministri odpadávali ako hnilé hrušky každé dva roky. Pri takýchto štandardoch môže človek skĺznuť k tomu, že stačí napísať program a zdravotníctvo bude zachránené. Aj keď si budúce vládne strany splnili domácu úlohu a predstavili svoje programy, stále ich to robí zatiaľ len jednookými kráľmi medzi slepými. Keď už sa popasuje s novým koronavírusom, oveľa podstatnejšie bude, čo všetko sa podarí presadiť.

Na to, aby sa novému ministrovi podarilo tieto riešenia aj pretaviť do reálneho života, potrebuje tri hlavné ingrediencie. Politickú podporu, ľudí a zdroje.

Choďte do toho úprimne, odvážne, ale hlavne s politickou podporou

Politická podpora je pojem, pri ktorom sa zaiste mnohým voličom zdvíha žalúdok. Veď čo má vôbec slovo politika s odbornosťou, ktorú naše zdravotníctvo tak zúfalo potrebuje? V ideálnom svete by sme skonzultovali najmúdrejšie mozgy sveta, naštartovali excely a už len čakali, ako sa všetci zoradia za našimi osvietenými riešeniami. Pravda ale je, že odbornosť musí kráčať ruka v ruke s politikou. V reálnom svete totiž politik často zistí, že tie najpotrebnejšie riešenia nie sú ani zďaleka tie najobľúbenejšie medzi voličmi, pacientmi, lekármi, sestrami a mnohými ďalšími, ktorých sa týkajú. V takom prípade potrebuje minister silnú podporu svojej strany, ktorá ho podrží pri presadzovaní nevyhnutných krokov. Hovoriť by o tom vedela napríklad taká exministerka Kalavská so svojou reformou nemocníc. Môžete mať na čele ministerstva aj Einsteina, ak ale nevie presadiť svoje riešenia ani cez svoju stranu, ktorá sa obáva o percentá, tak je vám to na nič. V takom prípade zostane ministrovi čas a priestor iba na drobné, kozmetické a v konečnom dôsledku nepodstatné zmeny.

Úlohou ministrov nie je byť najväčším odborníkom. Ich práca spočíva vo vytváraní politického priestoru na to, aby sa odborné riešenia presadili a mohli realizovať. Už teraz vieme, že nový minister bude musieť prísť so správnym mixom riešení, ktorý nájde balans medzi ich prioritou, dĺžkou realizovateľnosti a populárnosťou. Na jednej strane bude musieť naštartovať reformy, ktoré budú pravdepodobne nepopulárne a ktorých pozitívny efekt sa ukáže možno až roky po jeho odchode, na druhej strane bude musieť dať už teraz ľuďom hmatateľné výsledky a popritom všetkom bude musieť šialene prioritizovať a premýšľať nad udržateľnosťou svojich reforiem, aby ich ďalšia vláda nezhodila šmahom ruky zo stola. Ak si minister zvolí zlý mix, tak celé štyri roky sa budú tiahnuť v duchu zle zapnutého prvého gombíka na košeli. Asi už každý, vrátane exministerky Kalavskej, chápe, že napríklad masívna reforma nemocníc sa nemá začínať na konci volebného obdobia, ale na začiatku. Myslite na to aj pri iných veľkých reformách. Tá dobrá správa ale je, že silnejší mandát si budúci minister ani predstaviť nemohol. Pohodlná ústavná väčšina mu bude kryť chrbát. Ak si teda dokáže získať jej priazeň.

Zabráňte odchodu zdravotníkov

Vo všetkých diskusiách som zvykol hovoriť, že najväčšou výzvou nášho zdravotníctva bude demografická kríza. Odmyslime si teraz finančnú záťaž na zdravotný a sociálny systém kvôli klesajúcemu počtu ekonomicky aktívnych ľudí. Faktom je, že Slovensko je jednou z bohatších krajín s čoraz vyššou priemernou výškou dožitia. Dlhší život však automaticky neznamená aj zdravý život. Podľa štatistík sa 65 ročný Slovák dožije v zdraví len 4 roky, čo je najmenej v celej Európe. 65 ročný Ír zatiaľ prežije v zdraví až 13 rokov a Čech alebo Poliak 8 rokov. Oveľa viac nás začínajú trápiť chronické ochorenia ako sú vysoký tlak, bolesti chrbta a hlavy, diabetes, astma a čoraz častejšie aj depresie. Bude obrovskou výzvou zmeniť náš systém zdravotníctva, aby sa viac orientoval na zdravie a skutočnú prevenciu, nie len na liečbu už chorých ľudí. Bude sa musieť meniť nemocničná a ambulantná sieť, kompetencie zdravotníkov, integrovať sociálnu starostlivosť a množstvo ďalších výziev. Čím neskôr začneme, tým horšie.

V čom sa nás ale dotýka demografická kríza ešte akútnejšie, je nedostatok zdravotníkov. Máme extrémne prestarnutých lekárov, ale aj sestry a nové ročníky radšej odchádzajú do zahraničia. Za posledné roky som sa stretol so stovkami zdravotníkov a vždy mi bolo veľmi smutno z ich situácie. Na jednej strane počúvajú z obrazoviek od čelných vládnych predstaviteľov o nedostatku lekárov a sestier, ale v praxi sa stretávajú s absolútnym nezáujmom. Mladí študenti z Karlovej univerzity mi rozprávali, že zatiaľ čo české nemocnice robia aktívny nábor už na školách, tak slovenské nemocnice im neodpíšu ani na emaily so životopisom. Porušovanie zákonníku práce, mobing, bossing, politické nominácie, korupcia, rozpadnuté a plesnivé nemocnice, absencia kariérneho postupu, zlá kvalita vzdelávania sú len niektoré problémy, ktoré vláda dlhé roky ignorovala. Nie, nie je to o plate. Ako ukázalo už množstvo prieskumov. Je to o záujme a lepšom manažmente, čo už je komplikovanejšia úloha, keďže na rozdiel od toho je nalievanie peňazí oveľa jednoduchšie.

Personál v zdravotníctve nie sú len zdravotníci, ale aj riaditelia nemocníc, ich námestníci, úradníci na ministerstvách, nemedicínski pracovníci, zamestnanci ostatných zdravotníckych úradov a mnohí ďalší ľudia, bez ktorých sa nezaobídeme. Rozširovanie štipendií na prilákanie ľudí zo zahraničia, manažérske tréningy po vzore zahraničia, ale aj transparentné výberové konania sú len niektoré opatrenia, ktoré sú základom zmeny a mali sme ich už pripravené v šuplíku. Môžeme totiž nakúpiť prekrásne nové prístroje, postaviť nové nemocnice, zreformovať štátne úrady, nakúpiť najnovšie lieky, ale bez kvalifikovaných ľudí nám to bude na nič. Ak bude štátne zdravotníctvo donekonečna odkázané na ľudí, ktorí sa do neho prichádzajú len nabaliť, zmena nepríde nikdy. Situácia je zároveň taká akútna, že ak sa minister nezačne venovať stabilizácii ľudských zdrojov okamžite, koleduje si o katastrofický scenár.

Hospodárte s rozumom

Tým najjednoduchším riešením je vždy pridať peniaze. Áno, v budúcnosti budeme potrebovať viac peňazí kvôli starnúcej populácii, ale dnes je oveľa väčším problémom to, ako peniaze míňame a aké výsledky dosahujeme za každé investované euro. Nebude prekvapením ak poviem, že v porovnaní s okolitými krajinami máme výsledky hrozné. Chýba nám investičná stratégia, inovácie nás obchádzajú oblúkom a témy ako prevencia alebo duševné zdravie vytrvalo ignorujeme.

V prvom rade je potrebné sústrediť sa na to, do ktorých chlievikov nám peniaze v rámci rozpočtu prúdia. V porovnaní s okolitými krajinami míňame príliš veľa na laboratória, CTčka, MRka, zdravotnícke materiály, lieky a naopak, menej dávame na nemocnice, ale hlavne ambulancie a prevenciu. Toto treba zmeniť. Veľkým strašiakom sú ale nevyužité eurofondy.

Zatiaľ čo ostatné európske krajiny dokázali za eurofondy vybudovať nové nemocnice, tak investičný dlh našich nemocníc je odhadovaný na výšku jedného zdravotníckeho rozpočtu (takmer 6 miliárd eur). Susedia Česi a Poliaci dokázali eurofondy využiť taktiež na investície do duševného zdravia. U nás zatiaľ všetko stojí. V rámci Európy sme najhorší v čerpaní eurofondov a pravidelne nám prepadávajú miliardy. Nové programové obdobie začína už v roku 2021 a ak sa do konca roka nepodarí novému ministrovi nasmerovať eurofondy aj do zdravotníctva, tak až do roku 2027, kedy začne nové eurofondové obdobie, sa budeme môcť klepkať po čele kvôli premárneným príležitostiam, vždy keď sa pozrieme na naše rozpadávajúce sa nemocnice.

Rezort zdravotníctva bude nepochybne jednou z najväčších výziev novej vlády. Bude si vyžadovať tvrdú prácu, odvahu a razantné zmeny hneď na začiatku volebného obdobia. Ak sa do nich nový minister nepustí hneď, neskôr to už neurobí. Nedávajme Ficovi zámienku na ešte silnejší návrat, tentokrát možno aj s Kotlebom. Taký silný mandát, aký má vznikajúca vláda, sa totiž už dlho nemusí opakovať.

Moje ďalšie výstupy môžete sledovať aj na facebooku TU

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/