Denník N

Futbalová rozprávka

Futbalový priebeh turnaja Copa America predstavoval futbalovú rozprávku. Prvé víťazstvo Čile v histórii turnaja. A to rovno doma. No hotová rozprávka.

Takto Čiľania oslavovali historicky prvý titul šampióna Južnej Ameriky. Foto- SITA
Takto Čiľania oslavovali historicky prvý titul šampióna Južnej Ameriky. Foto- SITA

Zabudnite na všetky turnaje

Tento rok sa Copa America, teda majstrovstvá Južnej Ameriky konali v Čile. Očakávania celého futbalového spoločenstva sa na vyše tri týždne preniesli do tejto juhoamerickej krajiny. Európski diváci s nadšením ostali dlhšie hore, aby mohli sledovať zápasy o polnoci, či neskôr.  Zvládne táto juhoamerická krajina organizáciu turnaja takéhoto mena?

Na úvod treba napísať, že turnaj Copa America je osobitným a úplne odlišným turnajom, ako iné kontinentálne majstrovstvá. Turnaj je osobitným kvôli viacerým odlišnostiam. Treba si uvedomiť, že juhoamerické krajiny sú bláznivé. Diváci sú blázni, dokážu vytvoriť oveľa lepšiu atmosféru, ako diváci na iných kontinentoch, atmosféra je búrlivá, temperamentná, jednoducho juhoamerická. Ďalším faktorom, samým o sebe sú hráči. Juhoamerický temperament je niečo, čo nezávidím rozhodcom.

Hráči sú technicky výborne vybavení, v tomto smere vynikajú títo hráči určite oproti ostatným kontinentom. Avšak ten temperament, to je niečo, čo robí tieto mužstvá búrlivejšími. Zabudnite na Euro. To nemá pokoj európskeho šampionátu. Hráči sú temperamentní, vznietliví. Obzvlášť hráči, ktorí hrajú juhoamerické súťaže si nezvykli na pokoj a dekórum európskych súťaží.

Hráči sa správajú presne, ako ich diváci v hľadisku. Je nutné spomenúť aj to, aké očakávania majú diváci. Dokážu vytvoriť krásnu, búrlivú atmosféru a už len to je niečo, kvôli čomu sú hráči na ihrisku takí, akí sú. Vyhrotené situácie na ihrisku zvládajú po svojom, s temperamentom im vlastným, sú to jednoducho blázni. Je úplne normálne, že na týchto turnajoch dostane jeden tím aj dve červené karty počas zápasu. Aj tohtoročný turnaj to dokázal. Jednoducho zabudnite na všetky turnaje, obzvlášť na EURO. Toto je Južná Amerika. Toto je technicky dokonalý futbal, toto sú vyhrotené emócie, toto je úplne odlišný turnaj.

Lionel Messi sa opät na veľkom turnaji nedočkal finálového víťazstva. Foto- TASR
Lionel Messi sa opät na veľkom turnaji nedočkal finálového víťazstva. Foto- TASR

Favoriti a Čile

Čile nie je krajinou, ktorá je hospodársky na tom práve najlepšie. Je to typická krajina Južnej Ameriky. Vysoká chudoba, krajina najmä vo veľkých mestách vyzerá špinavo, nie dokonalo. Toto nie je Brazília, toto je Čile. Krajine však bol šampionát zverený a to s veľkými očakávaniami. Či to táto krajina zvládne. Či sa dostane zo svojho ekonomického tieňa. Či zvládne organizáciu tak významného turnaja. Priebeh turnaja ukázal, že Čiľania organizáciu zvládli na výbornú a na tri týždne sa stali centrom juhoamerického futbalu.

Kto patril medzi najväčších favoritov turnaja? Klasika. Argentína, vedená futbalovým géniom Messim, na každom turnaji sa do tejto futbalovej veľmoci vkladajú obrovské očakávania. Nie je to však len o Messim. Je tu mnoho futbalistov, ktorí pôsobia v európskych súťažiach. Je tu Mascherano, je tu Zanneti. Aguero, Higuaín a mnohí iní. Prvý veľký favorit.

Medzi ďalších favoritov patrili Brazilčania. Brazília v posledných rokoch prežíva futbalovú obrodu, generačnú výmenu a okrem toho aj taktickú obmenu. Hra nie je postavená len na jednotlivcoch, ktorí sú technickými čarodejníkmi. Kolektivita, výborná obrana, to je niečo čo začína posledné roky zdobiť brazílsky futbal.

Zabudnúť netreba ani na posledného víťaza Copa America, Uruguaj.

Favoriti boli daní, avšak netreba zabudnúť na fakt, že toto je odlišný turnaj. Toto je turnaj, kde sa na očakávania a tipy v podstate kašle. Je to turnaj, kde môže vyskočiť akékoľvek mužstvo. Diváci robia svoje a tí domáci mali tajné očakávania vo svoje domáce mužstvo. Priebeh a výsledky turnaja ukázali, že ich očakávania sa naplnili.

Vidal, Sanchez, kolektívny výkon a dvanásty hráč

Takže Čile sa stalo prvýkrát vo svojej histórii, ako aj v histórii juhoamerického šampionátu víťazom Copa America. Prečo? Čo stálo za ich víťazstvom?

Čile netreba podceňovať taktiež. Tím je vedený kapitánom, brankárom Bravom, ktorý chytá v katalánskej Barcelone. Artur Vidal hráč v talianskom Juventuse, Alexis Sanchez zas v anglickom Arsenale. Títo hráči patria k najväčším hviezdam domáceho mužstva. Samozrejme netreba zabudnúť na hráčov ako je Isla, či Vargas. Od prvého, otváracieho zápasu sa ukázal a potvrdil fakt, že divácka kulisa urobí veľa. Čile malo v hľadisku jednoznačnú prevahu. Tím sa musel cítiť doma nielen geograficky, ale aj na ihrisku. Dvanásty hráč. Klišé, ale pravdivé. Dvanásteho hráča malo Čile v podobe diváka.

Čile hralo disciplinovaný, kolektívny futbal. Výborne výkony v obrane, na čele so stopérmi Beausejourom a Diazom. Na krajoch obrany Silva a Isla. Obzvlášť Isla podával výborné výkony. V obrane pevný, spoľahlivý v súboji jeden na jedného a podpora ofenzívy na jednotku. Výborne kondične vybavený, zrýchlenie na lopte. Jednoducho najlepší pravý back turnaja.

V záložnej formácii Vidal, jeden z najlepších hráčov na svojom poste v súčasnosti. Nabehané kilometre, vysoká úspešnosť prihrávok, to je Vidal. Sanchez zas svojimi technickými finesami motal hlavy súperových obrancov. Jorge Sampaoli, tréner domáceho výberu má na víťazstve samozrejme neodškriepiteľnú zásluhu.

Zápasy v skupine dopadli nasledovne: víťazstvo nad Ekvádorom 2:0, remíza 3:3 s Mexikom a vysoké víťazstvo 5:0 nad Bolíviou. Vo štvrťfinále víťazstvo nad posledným šampiónom, Uruguajom, 1:0. Semifinále víťazstvo 2:1 nad Peru.

Čile splnilo organizáciu turnaja nad očakávania. Na tomto štadióne v meste Santiago sa hral finálový zápas. Foto- TASR
Čile splnilo organizáciu turnaja nad očakávania. Na tomto štadióne v meste Santiago sa hral finálový zápas. Foto- TASR

Finále

Tím okolo Messiho ukázal vôľu po víťazstvách a po postupe a tak nakoniec postúpili až do finále.

Finále sa hralo v meste Santiago. Atmosféra bola úžasná, o čo sa najviac postarali domáci diváci. Čile od začiatku hralo kolektívne, sebavedomo a ukázalo, že Argentíny sa nebojí. Messiho nemali problém pokryť a zo všetkých hráčov domáceho mužstva sršalo zdravé sebavedomie. Výsledky, divácka podpora, to všetko hnalo Čiľanov za víťazstvom. Čile malo loptu na kopačkách viac, Vidal hral výborne, Sanchez s loptu čaroval.

90 minút, plus dvojnásobné 15 minútové predĺženie gól neprinieslo, aj keď šance boli (najmä v poslednej minúte nadstaveného času, v druhom polčase Higuaín nastrelil z metra bočnú sieť, snáď najväčšia šanca) na oboch stranách.

Penaltový rozstrel je sám o sebe lotériou a hrou nervov. Potrebujete tu obrovské šťastie. Čo sa týka priebehu rozstrelu, žiaden čilský hráč sa nemýlil, všetci strelci premenili. Za Argentíčanov premenil len Messi. Higuaín a Banega nepremenili. Prvý menovaný prestrelil a druhému zas chytil penaltu Bravo v bráne Čile.

Finále ukázalo, že Čile zaslúžene vyhralo celý turnaj, kolektívnym výkonom, opierajúc sa samozrejme o individuality, ako Vidal, či Sanchez. Diváci boli ich dvanástym hráčom.

Skončil sa teda ďalší turnaj Copa America. Ponúkol nám trojtýždňové futbalové predstavenie, plné klasických juhoamerických emócií, temperamentu, technických parádičiek. Turnaj opäť ukázal, že Copa America je veľmi osobitným futbalovým turnajom.

A tá posledná Sanchezova premenená penalta na spôsob Panenku, krása, no ešte lepšiu reklamu tento chalan tomuto turnaju urobiť nemohol. Paráda. Čile vyhralo prvýkrát a to rovno doma. Hotová futbalová rozprávka.

 

 

Teraz najčítanejšie

Darko Čirovič

Realista, s občasnými zábleskami optimistických chvíľ, čo rád píše. O všetkom a o ničom.