Denník N

Vieme sa ozvať, keď ide o veľa

Obdobie pred tohtoročnými voľbami bolo poznačené slovnými, často žiaľ aj nenávistnými útokmi na občiansky sektor. O to viac je pozitívne, že občianska spoločnosť nebola v tomto náročnom období ticho a jej hlas bolo počuť z mnohých organizácií a iniciatív. Hodnotili volebné programy, vyjadrovali sa k aktuálnym témam, ale ich cieľom bolo napríklad aj mobilizovať ľudí k voľbám. Keďže prakticky nie je možné spomenúť v jednom blogu všetky zaujímavé občianske aktivity, vyberám niektoré z tých, ktoré boli unikátne svojim dopadom alebo spôsobom, akým pristúpili k riešeniu problému.

Iniciatíva 50 dní ako reakcia na obmedzovanie prístupu ľudí k informáciám

Crowdfundingová iniciatíva 50 dní vznikla ako reakcia na počin Národnej rady SR, ktorá chcela zákonom predĺžiť trvanie moratória na zverejňovanie volebných prieskumov zo 14 na 50 dní. Znemožnila by tak širokej verejnosti prístup k informáciám, aký majú počas moratória politici a politické strany. Reakcia občianskej spoločnosti na seba nenechala dlho čakať.

Juraj Šípoš, Zuzana Suchová, Ivana Šáteková a Boris Belan prišli s invenčným nápadom –  žiaden zákon ľuďom nezakazuje si takýto prieskum objednať pre svoju vlastnú potrebu. Na ich webe preto vyzvali ľudí, aby sa registrovali a prispeli minimálne jedným eurom na spoločný prieskum verejnej mienky. Cieľom iniciatívy bolo, aby aj bežní ľudia mali možnosť byť informovaní o vývoji volebných preferencií a mohli sa vo voľbách zodpovedne rozhodnúť. Métou bolo aspoň 10 tisíc registrovaných ľudí, ktorí by spoločne prispeli sumou od 15 do 31 tisíc eur. Ústavný súd síce zákon medzičasom pozastavil a v platnosti ostalo 14-dňové moratórium, no iniciatíva sa aj napriek tomu rozhodla prieskumy realizovať.

Do výzvy sa zapojilo 9 233 ľudí, spoločne vyzbierali 46 553 eur a výrazne tak prevýšili očakávania. Iniciatíva objednala u renomovaných agentúr Focus a AKO dva prieskumy verejnej mienky. Tie objednávatelia a objednávateľky dostali do svojich e-mailových schránok 20. a 26. februára. Výsledky nemohli zverejňovať, ale kreatívne spracovanie údajov v podobe rôznych obrázkov, symbolov a textov zaplavilo rôzne sociálne siete a emailové schránky.

Iniciatíva 50 dní predstavuje jeden z najkreatívnejších príkladov občianskeho “vzdoru”. Ľudia sa dostali k informáciám zákonným spôsobom aj napriek tomu, že im chcela slovenská vláda a parlament toto právo odoprieť.

Proti extrémizmu sa postavili osobnosti folklóru aj osobnosti športu

Občianskych aktivít, zameraných proti extrémizmu, bolo v predvolebnom období mnoho. Asi najvýraznejšie a najemotívnejšie boli iniciatívy Nie v mojom kroji!Postavme sa spoločne!

Nie v mojom kroji!

Viac ako 150 významných osobností slovenského folklóru sa spojilo a podpísalo spoločné vyhlásenie Nie v mojom kroji!, v ktorom sa vymedzili voči extrémistom zneužívajúcim folklór v politickom súboji. Medzi podpísanými nájdete známych a dlhoročných choreografov, tanečníčky, hudobníkov, speváčky, etnologičky či vedúcich folklórnych súborov. Vo vyhlásení tiež hovoria, že „Slovensko pre nás v žiadnom prípade neznamená rovnakosť! Ani kultúrnu, ani názorovú. Preto sa s obavami pozeráme na strany, ktoré hlásajú ‘jedinú správnu kultúru’ a ‘jediný správny názor’ a ktoré sa neprávom stavajú do roly ‘skutočných nositeľov a ochrancov slovenskosti’…“ Vyhlásenie sprevádzalo emotívne video, v ktorom 22 z podpísaných osobností tlmočí jeho odkaz. Video malo za jeden a pol dňa 240 tisíc videní a 7 300 zdieľaní. Za iniciatívou stojí Jana Ambrózová, Michal Druga, Filip Takáč a Vladimír Michalko.

Postavme sa spoločne!

Občianska iniciatíva Postavme sa spoločne! reagovala na rozmáhajúcu sa nenávisť a xenofóbiu v našej spoločnosti. Ide o aktivitu znepokojených občanov, občianok a občianskeho združenia Post Bellum, ktorí spolu s osobnosťami športu natočili silné video. Chceli nám tak pripomenúť, aby sme si spomenuli „na všetkých tých dobrých ľudí, počestných ľudí, všetkých tých ľudí, ktorí neboli nenávistní, ale silou svojho mlčania podporili nenávisť. A spomeňme si, ako sa hanbili a obviňovali samých seba. Preto si dnes a navždy musíme zapamätať, musíme si pamätať, že keď sme svedkami rasizmu, antisemitizmu, diskriminácie alebo nenávisti akokoľvek nenápadnej či zdanlivo bezvýznamnej, nemôžeme sa len prizerať, nesmieme sa len prizerať, nebuďme ticho. Nebuďme ticho. Musíme sa im postaviť. Musíme sa im postaviť spoločne.“  Na Facebooku video videlo milión používateľov, malo 6 200 zdieľaní, 2 600 komentárov a 16 tisíc páčikov. Na Youtube malo viac ako 590 tisíc zhliadnutí a viac ako 400 tisíc unikátnych videní.

Rada by som dodala, že proti nenávisti a extrémizmu sa ozvali aj hudobníci, novinári, herci a predstavitelia cirkvi. V uliciach proti fašizmu a extrémizmu protestovali stovky ľudí vo viacerých mestách Slovenska.

Sme Srdcom doma a volíme aj zo zahraničia

Občianske združenie Srdcom doma mobilizovalo k voľbám občanov a občianky Slovenska, ktoré žijú v zahraničí. Aj vďaka ich aktivitám prostredníctvom pošty volilo 48 925 ľudí, čo je 2,8-krát viac v porovnaní s rokom 2016. Hlasy zo zahraničia tvorili 1,67 % všetkých platných hlasov. Mnohí voliči navyše pricestovali na Slovensko, aby volili doma. Srdcom doma odštartovalo kampaň už v novembri 2019, aby ľudia stihli včas podať žiadosť o voľbu poštou a hlasovacie lístky im boli doručené v dostatočnom predstihu. Záujemci a záujemkyne mali k dispozícii online aplikáciu, prostredníctvom ktorej si mohli vytvoriť online žiadosti o voľbu poštou. Združenie zároveň poskytovalo informácie pre voličov aj pre obce. Za iniciatívou Srdcom doma je Samuel Zubo. Ten tohtoročnú voľbu zo zahraničia zhrnul aj vo svojom poslednom blogu. Dlhodobým cieľom združenia je zmena volebnej legislatívy tak, aby mohli ľudia zo zahraničia voliť vo všetkých voľbách, nielen v parlamentných.

Na záver

Občianske organizácie a iniciatívy prispeli k dobrej volebnej účasti, ktorá bola vyššia ako v posledných parlamentných voľbách. Ukázali pri tom kreativitu, nasadenie a odhodlanie. Ocitli sme sa v novom volebnom období a je šanca, že počas neho budú aktivity občianskej spoločnosti systematicky  podporované. Je šanca, že nová vláda nebude útočiť na občiansku spoločnosť a nebude sa usilovať o také legislatívne zmeny, ktoré by nepriaznivo ovplyvnili priestor pre činnosti všetkých ľudí, ktorí chcú Slovensku pomôcť. Bola by to príjemná zmena.

Ivana Kohutková

(Autorka pracuje pre VIA IURIS ako koordinátorka programu Občianska spoločnosť)

Teraz najčítanejšie

VIA IURIS

Snažíme sa zo Slovenska urobiť krajinu, kde ľudia nie sú voči moci bezmocní. Pomáhame ľuďom, vylepšujeme zákony, usilujeme sa o to, aby súdy, polícia a prokuratúra fungovali bez politických vplyvov.


Po 27 rokoch práce však už vieme, že nespravodlivosť je nadčasová. Preto tu chceme byť tak dlho, ako nás budete potrebovať.


Ak sa vám páči čo robíme, podporiť nás môžete cez náš web.