Denník N

10 najlepších filmov všetkých mojich čias

Pár týždňov dozadu som sa rozhodol spísať zoznam mojich 10 najobľúbenejších filmov. Na výbere som si dal záležať. Zoznam som písal od srdca, veľmi subjektívne, bez snahy byť fér ku kinematografii, viac mi šlo o úprimnú spoveď a prechádzku mojim doterajším filmovým životom. Nakoniec to dopadlo tak, že tých filmov je trikrát toľko. Verím, že medzi nimi nájdete aj také, ktoré ste ešte nevideli a vyplnia vám čas, ktorý kvôli coronavírusu musíte tráviť celé dni doma. Prajem vám pekné filmové zážitky.

Filmy o láske


True Romance (1993) r. Tony Scott, scenár Quentin Tarantino
Film filmov. Hollywood vo svojej čistej 90’s podobe. Niet čo dodať. True Romance. Jeden z najviac cool filmov o láske vôbec.

 

Out of Sight (Zakázané ovocie) (1998) r. Steven Soderbergh
Ak som videl nejaký film najviackrát v živote, bol to film Out of sight (Zakázané ovocie) Stevena Sodebergha. Ten film vyzerá ako obyčajná gangsterka s milostnou zápletkou, ale nie je. Jeho čaro spočíva v ľahkosti, s akou dej plynie. Možno práve táto pohoda je nosnou témou celého filmu, resp. toho, čo na ňom mám tak rád. Ten film plynie, soundrack hrá, hlavný hrdina je furt v pohode a policajtka, ktorú hrá J-Lo, nechápe, čo sa to s ňou deje. Jednoducho celé dobré.. a teda na rozdiel od iných filmov nedochádza tu k niečomu takému, ako je stotožnenie sa s hlavným hrdinom, nie je tam ani to nadšenie ani utrpenie, ktoré to bežne umožňuje a s Georgom Cloonym sa len veľmi  ťažko dá stotožniť, je to film samotný, na ktorého vlnovú dĺžku sa strašne radi naladíte.. a teda možno vy nie, ale ja som sa rozozvučal, už len ako to tu píšem.. ,-)

 

Der Krieger und die Kaiserin (The Princess and the Warrior) (Princezná a bojovník) (2000) r. Tom Tykwer
Tom Tykwer je pre mňa najhollywoodskejší z európskych režisérov. A mám ho veľmi rád. Mám ho rád preto, lebo popiera moje predsudky, ktoré som kedysi mal o Nemcoch. Ono v podstate Nemecko ako také, ak človek zažije, dokáže poprieť mnohé predsudky, ktoré k nemu ľudia z diaľky a nevedomosti pociťujú. Ale Tom Tykwer je trieda samá o sebe. Aj keď tento film je v podstate už 20 rokov starý, Tom Tykwer je  jeden z najtalentovanejších režisérov súčasnosti. A je to rozprávka. A krásna. Love story ako sa partí.

 

Yes Man (2008) r. Peyton Reed
Neviem kam tento film zaradiť, ale mám ho veľmi rád, je takým mojim skrytým alter egom.

 

Mr. Nobody (2009) r. Jaco Van Dormael
Mr. Nobody, scifi, uf a na sakra tému, ktorá ma ťaží len keď si na film spomeniem. O ľudských rozhodnutiach, láske a čase.

 

Poulet aux prunes (Chicken with Plums) (Kura na Slivkách) (2011) r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Kura na slivkách pôsobí ako nevinný pekný film s prvkami animácie od legendárnej autorky Perzepolisu, ale v skutočnosti je to srdcervúca lovestory, nie som si istý, či som zažil uplakanejšie kino. Ale treba ho vidieť.

Bonus:

L’amant (Milenec) (1992) r. Jean-Jacques Annaud
Veľmi pekný erotický film.

 

Zásadné filmy z mojej mladosti

Zásadné filmy z mladosti, o mladosti, natočené a videné, keď som bol vo veku hlavných hrdinov.. zachytávajúce atmosféru neskorých 90. a skorých 2000. rokov. Sú ekvivalentom toho, čo pre mňa znamenajú kapely Rage Against The Machine alebo Red Hot Chilli Peppers v hudbe, sú definíciou mojich snov a často nenaplnených túžob tých rokov..

Kids (1995) r. Larry Clark

 

City of God (2002) r. Fernando Meirelles a Kátia Lund

 

Kick ass gangsterky

Kick Ass gangsterky s jednym skvelým hrdinom v hlavnej úlohe. Ide o filmy, kde dochádza k množstvu násilia, no toto násilie je oslobodzujce. Nik nie je viac cool, ako hlavný hrdina a vy chcete stáť bok po boku vedľa neho (nej). Máločo z tohto filmového zoznamu vám dodá toľko endorfínov a katarzie, ako práve tieto gangsterky.. (aj keď rozumiem, že to má asi každý ináč). Nie, že by iné filmy nie, ale toto sú diela prinášajúce silný pocit sympatií a satisfakcie.

Léon (1994) r. Luc Besson

 

Un prophéte (A Prophet) (Prorok) (2009) r. Jacques Audiard

 

Drive (2011) r. Nicolas Winding Refn

 

Three Billboards Outside Ebbing Missouri (2017) r. Martin McDonagh (+scenár aj produkcia)

 

Vintage filmy, jedinečné svojho druhu

L’Armata Brancaleone (1969) (Brancaleonova Armáda)
Brancaleonova armáda, je jeden z mojich obľúbených filmov so stredovekou tématikou, skvelá komédia s Vittoriom Gassmanom v hlavnej úlohe. Ide o kultový film, ktorý treba vidieť s pôvodným českým dabingom. Film však ocenia viac chalani. Dievčatá to moc nebaví.. je to v zásade somarina. Ale vynikajúca.

 

Taking Off (1971) r. Miloš Forman
Taking Off je vtipný film o hipisákoch a ich rodičoch v New Yorku s original footage z Formanových castingov na muzikál Hair.

 

The Deer Hunter (1978) r. Michael Cimino
The Deer Hunter je super silný film. Viac k tomu netreba, treba si ho pozrieť a okrem toho, v chlapčenskom svete je málo pozitívnejších vzorov, ako sú hlavní hrdinovia stvárnení práve Robertom de Nirom. Nielen preto mám však tento film rád. Nesie v sebe silné morálne posolstvá.


Paganini (1989) r. Klaus Kinski

A nakoniec z tejto vintage sekcie, film Paganini. Málokto film pozná a možno je to aj dobre, nie pre každého je ľahké pozerať na tento film s porozumením, sám Klaus Kinski je veľmi svojská, excentrická a po zverejnení jeho neprikrášleného životného príbehu aj odsúdeniahodná osobnosť, no film Paganini je v mojom vnímaní najerotickejšie filmové dielo, aké som kedy videl. Mám tento film veľmi rád, pretože hovorí veľa o sexualite a jej hraničných polohách. Porno je nuda v porovnaní s týmto filmom. A to sa mi na filme veľmi páči, je živý a dravý, rozhodne nejde o nudný snímok, ktorý človekom nepohne. Ide však o živočíšny zážitok, prekračujúci rozmery filmového plátna, ktorý nemusí byť každému po vôli. Predpokladám ale, že sa nájdu ľudia, ktorým sa bude film páčiť..

3 bonusy:


Faccia Da Schiaffi (Není jenom pohlazení) 1969

Bonus vo vintage kategórii je nádherný taliansky film – Faccia Da Schiaffi (Není jenom pohlazení) (1969) o dvoch kamarátoch malom chlapcovi z ulice a mladým chalanom, ktorí sa náhodne stretnú v uliciach Ríma a vznikne medzi nimi krásne puto. Film ma krásny sountrack a srdcervúcu titulnú pieseň, je však veľmi ťažké ho niekde stiahnut alebo vidieť, je to dosť vzácny snímok a málkto film pozná.

 

Maleňkaja Vera (Malá Viera) (1988) r. Vasilij Pičuľ
Hit z kategórie vintage filmov sovietskej proveniencie ako bonus číslo dva je film Maleňkaja Vera (Malá Viera) (1988), jeden z mojich najobľúbenejších ruských filmov, zachytávajci atmosféru Sovietskeho zväzu, pár rokov pred jeho rozpadom s krásnou Nataljou Negodovovou v hlavnej úlohe.

 

Winettou (1963) r. Harald Reinl
Aha a zabudol som absolútny film filmov – Vinetú ,-) to je film, ktorý môžem vidie hocikoľkokrát. Ak by som chcel niekoho naučiť, ako spraviť dobrý a napínavý film, stačil by mi k tomu Winettou. Dokonalá gradácia deja a práca s hudbou je to, čo na filme milujem a vďaka čomu sa mi nikdy nezunuje.

 

Animovaný

Spirited Away (2001) r. Hayao Miyazaki
Animované filmy mám veľmi rád a Spirited Away bol pre mňa silným zážitkom, keď som ho videl prvýkrát v kine. Treba ho vidieť po japonsky s titulkami. Miyazaki je majstrom tvorby fantazijných svetov a ten, ktorý je vykreslený v tomto filme sa mi veľmi páči pretože je veľmi archtektonický, pripomína mi nejeden z mojich snov.

 

3 samurajské filmy

Harakiri (1962) r. Masaki Kobayashi
Harakiri je najlepší samurajský film, aký bol kedy natočený, postavený na majstrovskom scenári, hereckých výkonoch a nadčasovej kamere. Ak by tento film pustili v kinách dnes, fungoval by rovnako dobre, ako pred 60 rokmi.

 

Zatoichi (Samuraj) (2003) r. Takeshi Kitano
Takeshi Kitano je najznámejší žijúci japonský režisér. Všetky svoje filmy režíruje aj v nich hrá hlavnú postavu. Má svojský zmysel pre humor a svojho času mal, okrem iného aj vlastnú TV show – Takeshiho hrad (stojí za pozretie). Každý jeho film je super. No a Zatoichi je film o slepom samurajovi (ide o remake rovnomenného staršieho filmu). A nebol by to Takeshi, ak by nenatočil najlepší samurajský film súčasnosti. Odporúčam tiež Takeshiho filmy Brat (Brother) o Yakuze v L.A. a pekný poetický film Kikujiro.

Bonus:

Ghost Dog: The Way of the Samurai ( 1999) r. Jim Jarmush

 

Krásne budhistické filmy o živote

Samsara (2001) r. Pan Nalin
Opäť raz film, ktorý vám vyžmýka srdce.

 

Spring, summer, fall, winter, spring (Jar, leto, jeseň, zima a jar) (2003) r. Kim Ki Duk
A tento je na tom podobne.

 

Najlepší slovenský film

Kým sa skončí táto noc (1966) r. Peter Solan

 

3 x Amerika a.k.a. nič nové pod slnkom

Kategória, ktorá nie je ani trochu originálna, pretože spolu so mnou tieto filmy milujú a obdivuj ďalšie milióny divákov, no aj tak ich tu rád dám. Magnóliu aj Americkú krásu si viem pozrieť hocikoľkokrát. Ide o geniálne filmové diela po všetkých stránkach. A Fargo je pecka tiež. Hlavná hrdinka je neskutočne dobrá.

Fargo (1996) r. Coen brothers

 

American Beauty (1999) r. Sam Mendes

 

Magnolia (1999) r. Paul Thomas Anderson

 

3 skvelé neamerické filmy posledných rokov

Styx (2018) r. Wolfgang Fischer
Jeden z najlepšie natočených a najmenej docenených filmov posledných rokov rakúskeho režiséra Folfganga Fischera. Nič viac netreba vedieť o utečeneckej problematike, stačí si pozrieť tento film. Filozofický pohľad na ľudstvo v 21. storočí, v podobe brilantne natočeného filmu na širokom mori.

 

Jagten (The Hunt) (Hon) (2012) r. Thomas Vinterberg
Najlepší film roku 2012 s geniálnym Madsom Mikkelsenom o sile verejnej mienky.

 

Relatos Salvajes (2015) (Divoké historky) r. Damián Szifron
A trochu srandy, ozaj vtipný argentínsky film toto.

A na koniec ešte dva nevšedné no výborné sci-fi filmy odohrávajúce sa na Zemi..

K-Pax (2001) r. Iain Softley

 

Coherence (2013) r. James Ward Byrkit

 

Verím že si vyberiete.

P.S.: Ak si ich všetky pozriete, pošlem vám druhú várku a ak nebudete mať dosť, prečítajte si aj môj starší blog, kde som napísal o 5 najlepších filmoch roku 2018, ktoré ste pravdepodobne nevideli. Blog nájdete tu: https://dennikn.sk/blog/1334752/5-najlepsich-filmov-roku-2018-ktore-ste-pravdepodobne-nevideli/

,-)

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.