Denník N

buďme coro-gentlemani

Čo znamená tento pojem? Nebyť ľahostajný k ostatným. Nebyť ľahostajný k odporúčaniam, ktoré nás chránia a nie obmedzujú.

Koronavírus pre nás nie je hrozbou. Hrozbou sme my sami navzájom. Vírus nám nezaklope na dvere. My sami si ho prinesieme z vonku a potom ho ďalej šírime aj s vedomím, že sme potenciálnou hrozbou pre iných. Je preto čas na paniku? Nemyslím si.

 

Tieto dni máme možnosť vyskúšať si to, čo ľudia prežívali v minulosti pri akejkoľvek hrozbe. Tá hrozba či teror sa len ťažko porovnávajú s tým, čo prežívame teraz my. V období vojen sa ľudia báli o svoje životy. My dnes máme strach z prehľadných regálov v špajzi a namiesto toho nakupujeme ako počas povianočných výpredajov. A práve preto sa to s obdobiami hladu, chudoby, bojov nedá porovnať.

 

Dnes máme každú minútu nové informácie a strach z neznámeho môžeme vylúčiť ako prvý. Báť sa o svoj život nemusíme. Deti, mladí, mladší aj päťdesiatnici by to mali so svojou imunitou zvládnuť. Pri 60 a je riziko oveľa väčšie. Starší si zaslúžia našu úctu. Vďaka nim sme tu.

 

Buďme vnímavý. Buďme gentlemani, ktorí zatvoria dvere svojich domovov a nebudú pendlovať z miesta na miesto, od človeka k človeku len preto, že máme „chrípkové prázdniny“. Vážme si naše zdravie. Vážme si aj zdravie iných. (ale na prechádzku do prírody určite choďte;) )

A najmä neberme to ani ľahkovážne ani prehnane. Aj toto kritické obdobie raz prejde.

 

PS: mladí študujte. nikto vás v budúcnosti neospravedlní za to, že ste to v škole „nepreberali“ kvôli koronavírusu.

Teraz najčítanejšie