Denník N

Dilema kresťanskej voľby

Veľa aktívne veriacich voličov uverilo, že náboženská príslušnosť mala byť v parlamentných voľbách hlavným kritériom výberu. Že hlásenie sa ku kresťanskej viere zaručuje „správnosť“ výberu.

Som kresťan. Aktívne veriaci človek, ktorý chodí každú nedeľu na bohoslužbu a okrem toho aj pracuje v kresťanskej organizácii. V parlamentných voľbách som však nedal hlas konzervatívnej strane. Prečo?

Veľa kresťanov volilo tzv. „kresťanských kandidátov“. Na tejto voľbe ma vyrušovala jedna vec. Neboli to samotní kandidáti – Edo Heger, Rišo Vašečka alebo Marek Krajčí sú podľa môjho názoru dobrí ľudia, ktorých som mal tu česť spoznať aj osobne a ktorí majú čestné úmysly v politike. To, čo mi prekážalo na tejto voľbe, bolo vymedzovanie sa tzv. „kresťanských kandidátov.“ Veľa aktívne veriacich voličov uverilo, že náboženská príslušnosť má byť hlavným kritériom výberu. Že hlásenie sa ku kresťanskej viere zaručuje „správnosť“ výberu.

Ježiš v podobenstve o zbitom a okradnutom človekovi odpovedá na otázku, kto je môj blížny. Hovorí, že to nie je ani kňaz, ani levita, ale samaritán. Prví dvaja predstavujú dve najrešpektovanejšie pozície v judskej spoločnosti, zatiaľčo samaritán predstavuje nepriateľa. Samaritáni boli pre židov heretici, ktorí nerešpektujú židovský zákon. V žiadnom prípade židia nepovažovali samaritánov za blížnych, ktorých podľa zákona majú povinnosť mať v úcte.

To, čo ma na tzv. našej voľbe (rozumej voľbe kresťanských kandidátov – www.nasavolba.sk, www.krestanskikandidati.sk) vyrušuje, je, že náboženská príslušnosť je vystavovaná na obdiv podobne ako v Ježišovej dobe. Najvyššou prioritou pre zákoníkov prvého storočia bolo povyšovanie svojich hodnôt a zákonov nad hodnoty ostatných (pohanov, samaritánov). Rovnako ako zákoníci trvali na dodržiavaní status quo, prísného dodržovania zákona, tak aj program „kresťanských kandidátov“, je založený na negatívnom vymedzovaní sa voči aktuálnym spoločenským problémom, ako sú migrácia, násilie na ženách, alebo partnerské zväzky. Ako keby podobne ako samaritáni neboli pre kresťanských kandidátov týrané ženy, uprchlíci z Afriky alebo Ázie (to znamená ľudia iného náboženstva) alebo homosexuáli ich blížni, ktorých treba mať v úcte a milovať, ako hovorí Ježiš.

Ako kresťan se nebojím toho, že by boli „ohrozené“ kresťanské hodnoty zo strany uprchlíkov, homosexuálov alebo žien, ktoré sa dožadujú svojich práv. Ako kresťan sa bojím toho, že je ohrozená najvyššia hodnota, ktorú zdôrazňuje Ježiš: láska a rešpekt k ľuďom, ktorí vyznávajú iný životný štýl, ako je ten môj.

Teraz najčítanejšie

David Kostlán

Misijný pracovník v kresťanskej organizácii, kde vedie hudobný projekt, ktorý učí mladých ľudí cez hudbu rozmýšľať o vlastnej identite. Rád číta, premýšľa a diskutuje o teológii, politike a sociológii. Angažuje sa aj v komunitnom živote v Bratislave, kde býva so svojou ženou a tromi deťmi.