Denník N

#seddomanariti

Treba sedieť doma na zadku a nebehať medzi ľudí. Treba sa zodpovedne postaviť k situácii, ktorej už čelíme (zatiaľ trošku) a ešte dlho budeme (potom už veľmi). Treba myslieť na lekárov, zdravotníkov, sestričky a všetkých, ktorí budú stáť v prvej línii. Musíme myslieť na krajiny, ktoré podcenili izoláciu a teraz nezvládajú nápor pacientov. Musíme byť disciplinovaní a vydržať doma. Tak #seddomanariti a:

1. čítajte knihy

Toto obdobie je ako stvorené na čítanie zabudnutých, odložených a zaprášených kníh. Vonku začína svietiť slnko, čvirikajú vtáčiky… Stačí si sadnúť na balkón či terasu, uvariť si kávu, no a potom sa už môžete začítať do skvelej knihy. Úprimne, kedy naposledy ste si len tak sadli s knihou na slniečko? Teraz máte konečne priestor venovať sa tým knižkám, na ktoré ste mesiace, ba možno roky nemali čas.

Ak máte doma deti, čítajte si spolu rozprávky- staré, novšie, akékoľvek. Deti to určite ocenia a ak doteraz čítanie neobľubovali, po dvoch týždňoch príjemných chvíľ s knižkou ho budú milovať. Ukážte im, aké čaro má papierová kniha. Sadnite si spolu, chytajte vitamín D a ponorte sa do sveta príbehov.

2. relaxujte

Vaše telo aj hlava sú v neustálom napätí a strese. Určite ste si už mnohokrát sľúbili, že zajtra si doprajete zopár minút relaxácie, ale doteraz sa vám to nepodarilo. V tejto dobe (a nemyslím iba stres okolo korony) je nutné relaxovať a dopriať telu aj mysli relax. Vyskúšajte jógu, pilates či meditáciu. Na webe nájdete mnoho online kurzov, videí aj meditačnej hudby. Najlepšie je vyskúšať všetky typy cvičení a vybrať si to, ktoré vám najviac vyhovuje. No a tieto týždne sú na to ideálne.

Venujte sa svojmu telu. Napustite si vaňu a otvorte tú zabudnutú penu, ktorú ste dostali ešte na minulé Vianoce. Pustite si príjemnú hudbu. Cvičte. Tancujte. Poproste niekoho o masáž (deti, partnera – hlavne si nevolajte domov maséra). Muži môžu vyskúšať nový štýl brady, ktorý by inak nikdy nevyskúšali kvôli práci. Nafarbite si vlasy.

3. rozprávajte sa

„Vzťahom chýba komunikácia.“ –Túto vetu počuť azda od všetkých odborníkov na medziľudské vzťahy. A nemýlia sa.

Sme doma. Konečne sa nemôžeme vyhovárať na dni strávené v práci či v škole. Zostali sme spolu. Partneri, rodičia, súrodenci, starí rodičia… Zrazu sme sa ocitli v úplne novej situácii. Môžeme (teda musíme) sa rozprávať viac ako obyčajne. A to je predsa skvelé! Táto izolácia môže neskutočne zlepšiť vzťahy medzi najbližšími. Rozprávajte sa s partnerom o veciach, na ktoré ste doteraz nemali čas. Rozprávajte sa viac s deťmi, ktoré sa kvôli nedostatku pozornosti rodičov začali utiekať k virtuálnemu svetu. Rozprávajte sa (radšej cez telefón) so starými rodičmi, ktorí kvôli karanténe zostali sami. Rozprávajte sa so súrodencami, s ktorými ste možno stratili ten krásny vzťah, ktorý ste ako deti mali. Využime túto neobvyklú situáciu a zlepšime naše vzťahy. Konečne sa nemusíme venovať kolegom a môžeme sa venovať partnerom alebo deťom.

4. tvorte

V núdzi je človek veľmi kreatívny tvor. Teraz, keď musíme byť zatvorení medzi štyrmi stenami, je skvelý čas na vyrábanie, tvorenie, vymýšľanie. Keď máte deti, o nápady máte určite postarané. Vymýšľajte si pesničky, rozprávky alebo básničky. Vyrábajte zo všetkého, čo nájdete doma. Nechajte deti, nech vás vedú, oni budú vedieť, čo vytvoriť.

Ak ste dospelí a bez detí, potom môžete objavovať tvorivé zákutia vašej detskej duše. Skúste maľovať obrazy. Nepotrebujete nič, len farby, farbičky, papier a uvoľnenú myseľ. Skúste písať. Poviedky, divadelné hry, básne, vyznania lásky… Môžete vyrábať rôzne dekorácie do bytu či do záhrady. Môžete tiež oprášiť starý šijací stroj a ušiť napríklad rúško, ktoré teraz tak veľmi potrebujeme. Alebo si spravte na balkóne malú záhradku. V lete to určite oceníte.

5. vzdelávajte sa

Nebolo by krásne, keby sme sa zobudili do vzdelanejšieho Slovenska?

Práve toto obdobie je skvelou príležitosťou na vzdelávanie! Môžete sa učiť nový jazyk, alebo si zopakovať ten, ktorý ste sa učili naposledy na strednej škole. Alebo sa môžete spolu s deťmi vrátiť do školských lavíc a zopakovať si učivo, ktoré ste už dávno zabudli. Alebo sa môžete napríklad každý deň naučiť niečo o cudzej krajine. Hoci teraz nemôžeme cestovať, atlasy či cestopisy máme stále k dispozícii.

Môžete sledovať rôzne dokumenty, videá či prednášky – na internete ich nájdete naozaj mnoho. Takto strávený čas vás naozaj nebude mrzieť, na rozdiel od bezcieľneho scrollovania na sociálnych sieťach. Môžete sa naučiť novú zručnosť – napríklad variť, štrikovať alebo pliesť. Môžete sa tiež naučiť hrať na hudobný nástroj. Spolu s deťmi si každé ráno dajte lekciu hry na klavír či bicie- toto iste spestrí deň aj susedom.

6. varte

Mnoho ľudí bolo zvyknutých na obedy v práci či v reštaurácii. Na večeru si potom pripravili niečo jednoduché, rýchle alebo zmrazené. Tieto dni sme však odkázaní na domácu kuchyňu, čo je pre niekoho normálne, pre iného nočná mora. Má to však aj lepšiu stránku- môžete experimentovať, skúšať a objavovať! Skúste sa zamerať na jednoduché ingrediencie, obmedziť nakupovanie a uvidíte, aké pochúťky dokážete vykúzliť. Napríklad taký púpavový šalát, ktorý je navyše veľmi zdravý. Ak máte záhradu, na jar v nej objavíte naozajstné skvosty!

Stačí sa uvoľniť (ako pri všetkom) a skúšať. Netreba mať plnú špajzu zásob a každý týždeň behať do tesca pre plné tašky. Stačí kreatívne rozmýšľať a vnímať, čo vám záhrada či kuchyňa ponúka.  Uvidíte, že takéto jedlá vám nielen spestria voľný deň, ale pozitívne ovplyvnia aj vaše zdravie a postavu.

Ak vám chýbajú reštaurácie, urobte si doma nezvyčajný obed. Pripravte si spoločne jedlo, ozdobte si stôl, zapáľte si sviečky a do vázičky si dajte lúčne kvety. Takéto spoločné chvíle sú na nezaplatenie. A balkón je naozaj krásna a romantická reštaurácia.

7. hrajte sa

Vytiahnite z povaly spoločenské hry, ktoré ste hrali naposledy na Vianoce, alebo ešte dávnejšie. Hrajte sa karty. Hrajte sa hry na zlepšenie komunikácie, rozvoj osobnosti alebo na zlepšenie pamäte. Skvelé sú aj rôzne pohybové hry. Nevadí, ak nemáte deti- uvidíte, že aj dospelí ľudia sa vedia zabaviť pri detskej hre. Ak máte deti, urobíte im veľkú radosť, ak sa k nim pridáte v ich hre. Hrajte sa s autíčkami, s bábikami, skladajte si stavebnice… Toto všetko sme my- dospelí už zabudli robiť. A pritom je to také pekné.

8. upracte si

Urobte si veľké upratovanie. Na takéto upratovanie väčšinou nemáme čas alebo energiu, preto sú tieto dni vhodné. Vytrieďte veci, ktoré nepotrebujete a vyvetrajte si v byte. Vpustite si do bytu novú, sviežu energiu. Môžete si preorganizovať niektorú miestnosť alebo obmeniť obrazy. Keď máte pocit, že vaše dni sú príliš jednotvárne, drobné prestavby v byte sú perfektnou zmenou – priestor, v ktorom trávite všetok čas by vás nemal znervózňovať a nudiť.  Vytlačte si fotky a dajte si ich na prázdnu stenu. Obrázky, ktoré namaľovali vaše deti sa budú krásne vynímať nad kuchynským stolom.

9. filmy, seriály

Tento bod ani nepotrebuje komentár.

10. plánujte budúcnosť

V tomto období je dôležité pozitívne myslenie. Skúste si naplánovať veci, ktorým sa budete venovať po tom, ako táto epidémia skončí. Rozprávajte sa o tom najmä s deťmi a starými ľuďmi, ktorí potrebujú myslieť na pozitívnu budúcnosť. Je dôležité myslieť na čas PO, nie sa len utápať v temných myšlienkach. Jasné, že nemôžme nikdy nič plánovať s istotou (čo nám ukazuje aj táto situácia), ale je lepšie mať v hlave pozitívny scenár a tešiť sa na plány v budúcnosti.

11. #seddomanariti

Ale hlavne NIKAM NECHOĎTE. Teraz je extrémne dôležité sedieť doma a zabíjať vírus, ktorý žije iba vďaka nám. Vážte si zdravie, ktoré máte. A doprajte ho aj ostatným.

Nezabúdajte- Homo homini virus.

 

Teraz najčítanejšie

Alexandra Mravíková

Som človek, ktorému nie sú ľahostajné veci naokolo. Človek, ktorý sa rád zamýšľa. Človek, ktorý sleduje, počúva, vníma a hodnotí. Liberálne slniečko, ktoré verí, že ľudia sú si rovní a všetci by mali mať rovnaké práva. Silný anti-determinista.