Denník N

Víkend priniesol do Európy teplotné rekordy na ktorých sa ale meteorológovia nezhodujú

Európu cez víkend zasiahli najvýraznejšie horúčavy za posledné roky, pričom v Nemecku bolo historicky najteplejšie a prepisujú tu históriu.

Niekoľko dní sa nad severnou Afrikou hromadila masa teplého vzduchu, ktorá v uplynulom týždni začala zatekať do Európy. Na začiatku týždňa teploty pokorili hranicu +40°C v západnej Európe, avšak počas víkendu extrémne teploty zasiahli aj strednú Európu. Nedeľa priniesla historické teplotné rekordy a rekordy budú padať aj nasledujúce dni.

 

Cez víkend padli rekordy, ale meteorológovia sa nevedia zhodnúť aké

Nedeľa patrila v Českej republike a v Nemecku k najteplejším dňom v histórii a v obidvoch krajinách sa vzbudila diskusia o teplotných rekordoch.

V susednej Českej republike bola nameraná najvyššia teplota v Řeži u Prahy na úrovni +39,2°C. V Českom hydrometeorologickom ústave však nepanuje zhoda, či túto teplotu uznať ako denný rekord alebo nie. Stanica na ktorej bola táto teplota nameraná je totiž amatérskou profesionálnou stanicou, ktorá bola nedávno vyradená z databázy ČHMÚ, avšak po technickej stránke je úplne taká istá ako používa ČHMÚ na rade ďalších automatizovaných staníc. Oficiálne tak teplota 39,2°C zatiaľ nie je uznaná a na nedeľu 5.7. platí rekord z Brandýsu nad Labem na úrovni +38,4°C, čo je historický denný rekord.

 

V Nemecku riešia podobný, ale trošku významnejší problém. Rekord totiž mohol padnúť historický.

Na Bavorskej stanici Kitzingen namerali teplotu +40,3°C. Doterajší rekord drží stanica Karlsruhe z augusta 2003 na úrovni +40,2°C. Historický teplotný rekord tak bol v Nemecku o jednu desatinu prekonaný, avšak meteorológovia teraz riešia, či teplotný rekord nie je ešte vyšší.

Na stanici Karlsruhe, ktorá je presne tou istou, kde v auguste 2003 zaznamenali oficiálny národný teplotný rekord totiž včera zaznamenali až +40,8°C. Túto stanicu však Deutscher Wetterdienst v rámci úsporných opatrení vyradila zo svojej databázy v roku 2008 a stanica dnes funguje ako univerzitná. Je teda otázne, aký je nový historický teplotný rekord v Nemecku, nakoľko stanica v Karlsruhe je taktiež kalibrovaná a spĺňa všetky kritéria.

Na našom území v priebehu včerajšieho dňa bolo výrazne chladnejšie a teplota sa dostala na maximum +35,9°C:

Rekordy zaznamenaná v nedeľu 5.7.
Rekordy zaznamenaná v nedeľu 5.7.

Rekordy budú padať naďalej

V nasledujúcich dňoch sa extrémne teploty očakávajú v Poľsku, v Rakúsku, na Balkáne a aj na našom území. Historické teplotné rekordy tak ešte môžu byť zaznamenané. Pozornosť sa sústreďuje na Alpy, kde sa v utorok očakáva vo výške 850 hPa vzduchová hmota s teplotou až 25°C. V údoliach sa tak vzduch môže pri vhodných podmienkach ohriať až na +42°C.

Rekordy v Alpách však padli aj v priebehu včerajšieho dňa. Historicky najvyššiu teplotu +28,3°C namerali na Col de Saisies. História sa však prepisovala aj na slávnom vrchu Alpe d´Huez, ktorý je nám známy predovšetkým z cyklistických pretekov Tour de France. Tu namerali teplotu +28,5°C.

Mimoriadne teploty nás čakajú do stredy. Potom horúčavy definitívne ukončia búrky.

Teraz najčítanejšie

Peter Minárik

redaktor, vývojár, marketingový špecialista, zakladateľ portálu www.iMeteo.sk a fanúšik železníc