Denník N

Vírus je strašiakom i príležitosťou

Koronavírus obrátil život na Slovensku i v Európe naruby/ Zdroj: dnes24.sk
Koronavírus obrátil život na Slovensku i v Európe naruby/ Zdroj: dnes24.sk

Žijeme časy, ktoré sme doteraz nezažili. Vo vzduchu cítiť zvláštne napätie, pretože nikto z nás nevie, ako sa bude situácia okolo nového vírusu ďalej vyvíjať. Svojím spôsobom je to pochopiteľné, človek sa neznámeho väčšinou bojí alebo aspoň stráni. O to viac, ak ide o neviditeľného nepriateľa, tak ako aj v tomto prípade. Aj keď je situácia nejasná, neznamená to, že môžeme byť ľahostajní a sebeckí. Práve naopak.

Narušený komfort

Nalejme si čistého vína a povedzme si pravdu. Človek v našich zemepisných šírkach si viac menej zvykol na pohodlie a blahobyt. A tu zrazu príde niečo, čo obmedzuje naše rozhodovanie, náš pohyb, naše koníčky. Na čosi podobné sme neboli pripravení, doterajší komfort nám zovšednel a stal sa samozrejmosťou. Preto, keď nám teraz autority hovoria, že seďte doma, mnohí majú zásadný problém pochopiť význam týchto slov. Jedno pozitívum teda dnešná situácia má. Dáva nám ďalšiu možnosť uvedomiť si ako skvele sa naša spoločnosť a ľudia v nej majú. Núti nás premýšľať nad vecami z iného uhla pohľadu a zamýšľať sa nad dôležitými hodnotami. Nie, či majú v obchode šesť druhov pečiva či je dobre pripravené. Mäsiar či ponúka štyri alebo päť druhov párok a prečo práve tie naše obľúbené nemá. Nie, nie je to o obľúbenom pečive ani o mäse.

Skúška vyspelosti

Problém s novým vírusom už je dávno problémom nás všetkých. Spoločnosť tvoria jednotlivci, tí vytvárajú celok. Preto je dôležité, ako sa k danej problematike postaví každý jeden človek osobitne. Prechádzka ulicami Bratislavy ponúka zmiešané pocity. Môžete vidieť uvedomelých občanov s rúškami na jednej strane, no nájdu sa aj spoluobčania, ktorí si žijú naďalej v bubline. Zgrupujú sa, decká krásne na preliezkach spolu s rodičmi, veď víkend, prázdniny, ďalší si aj futbal stihnú zahrať, niektorí by si najradšej v parku urobili piknik. Aj v tejto situácii je krásne vidieť, že vždy sa nájdu ľudia zodpovední i maximálne nezodpovední. Čo takýto nezodpovedný prístup spôsobil v Taliansku, môžeme vidieť teraz. Sme maximálne presvedčení, že podobný scenár si neželá nikto z nás. Alebo máte pocit, že zrovna naše zdravotníctvo si s vírusom a chorými hravo poradí?

Voľný čas

Všetci do jedného  za bežných okolností nariekame, že na nič nemáme čas.  Teraz sa situácia zmenila v náš prospech a času máme viac ako obyčajne. Využime ho efektívne. Venujme sa rodine, deťom, hrajme sa, rozprávajme sa, čítajme, kreslime, vyšívajme, vzdelávajme sa, jednoducho, vydržme, buďme zodpovední a seďme doma na zadku!

Teraz najčítanejšie