Denník N

Dva týždne „polokarantény“ nebudú stačiť, ukážem Vám prečo

Pri chorobe Covid-19 je 1 z 15 pacientov asymptomatický a ani netuší, že šíri nákazu ďalej. To spôsobuje exponenciálny rast vo všetkých krajinách, ktoré sú pred nami.

Taliansky Epidemiologický ústav vydal na adrese https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/sars-cov-2-sorveglianza-dati k včerajšiemu dňu aktualizovaný prehľad k chorobe Covid-19 v aj anglickej infografike(pdf 1,5MB). A tam v pravo hore je nasledujúci graf, ktorý nám hovorí, že 6,7 pacientov je asymptomatických! To znamená, že NEMAJÚ ŽIADNY PROBLÉM.

To je takmer presne 1 z 15. A ešte navyše ďalšia štvrtina pacientov má slabé príznaky. A čo sa robí u nás so slabými príznakmi? CHODÍ SA DO PRÁCE! Veď to obyčajne prejde… a veru, že hej! Ale zatiaľ taký človek nakazí ďalších ľudí.

Prípad, keď sa sym v Košiciach vrátil z Dánska a MOŽNO nakazil mamu („Podľa našich informácií syn študuje v Dánsku, nakrátko sa vrátil domov na Slovensko, ale už odcestoval späť do Dánska. Ten sa však pre Korzár vyjadril, že on ochorenie nemá a mamu nenakazil.
Zdroj: https://kosice.korzar.sme.sk/c/22358020/druhy-pripad-covid-19-v-kosiciach-zena-sa-nakazila-od-syna-zijuceho-v-cudzine.html ) mohol byť takýto.

To je aj dôvod, prečo sa v niektorých krajinách darilo držať počet nakazených v jednotkových počtoch aj mesiac, dva, od kedy sa niekto vrátil nakazený z Číny a potom sa to zrazu „z čista jasna“ rozbehlo. Ale to nebolo z Čista jasna, to bolo podcenením situácie! Však už som videl pred tromi týždňami súhrnnú stránku, kde bolo, že horúčku má iba 80% pacientov. Nepoučili sme sa od Číňanov….

Stredná inkubačná doba od infekcie po príznaky je 5 dní. Pacient nie je infekčný hneď od začiatku, ale údajne 1-2 pred tým, ako sa začne cítiť zle. A tak pred tým ešte stihne niekoho nakaziť. Dni 7-9.3. boli sobota až pondelok. Pravdepodobne sa vtedy viac netestovalo, že by sa malo viac nákaz potvrdiť. 12-14.3. bol štvrtok, až sobota. A potom už to ide hore prostredníctvom bezpríznakových!

 

A to isté aj pre ďalšie štáty, z ktorých boli ľudia lyžovať v Alpách, akurát, že tí už stihli 2 cykly, nielen jeden, ako my.
Rakúsko:

Česko:

Nemecko:

Holandsko:

Dánsko:

U nás v Európe pacienti vyhľadávajú pomoc skôr, ako ju vyhľadávali v Číne.  Tam ju vyhľadávali priemerne za 12 dní po nakazení sa. Preto aj sme videli videá, kde ľudia odpadávali na železníčnej stanici, alebo v čakárni u lekára. Až keď už sa ím inak nedalo išli k lekárovi. Hovorí o tom graf z článku Coronavirus: Konajde dnes, lebo ľudia budú zomierať.

Ja som z neho vybral podstatnú časť, ktorá nám ukazuje, ako dlho ešte bude trvať, kým sa ukážu všetci skrytí pacienti, ak by sme zabránili väčšine nákaz. Výška stĺpca ukazuje počet nových prípadov za deň:

Zdroj: Tomas Pueyo analysis over chart from the Journal of the American Medical Association, based on raw case data from the Chinese Center for Disease Control and Prevention. (Bod 4 v grafe: Anomália dňa 1. februára neviem, čo je, ale viem, že jedného dňa pripočítali aj pacientov, ktorí nemali príznaky, ale mali nález na pľúcach, ako pacienti.)

Vo Wuhane neboli víkendoví navrátilci z Talianska, ale bežní obyvatelia mesta. Tam jasné skoky nevidíme. Ale je možné niečo spôsobilo výraznejšiu nákazu v že až od 8 – 10. januára (bod 1), ktorá  sa prejavila nutnosťou ísť k lekárovi 21 januára (bod 2.). 23. januára (bod 3) uzamkli mesto, čo znamená, že skončili v meste všetky zbytočné pohyby po vonku. Viac v článku, alebo aj v jeho Slovenskom preklade(ktorý neviem, kde je, nechajte v komentári). To sa prejavilo až 4 februára (bod 5)! Do vtedy počet nových prípadov rástol z 400 za deň až na 3700 za deň!

A teraz sa pozrieme na Taliansko posedných dní v porovnaní so Slovenskom:

Keď malo Taliansko 21.februára 16 nových nakazených za deň, tam malo spolu 20 pacientov. My sme mali včera 15.marca 17 pacientov za deň a spolu 61 nakazených, o ktorých vieme. Rozdiel je 23 dní. A to stále robia radikálnešie opatrenia, ale stále keď už tie sú málo účinné.


Zdroj: https://www.facebook.com/peter.latak/posts/10157020032827671

Každý pätnásty nakazený koronavírusom je bezpríznakový. Už chodia medzi namiminimálne 3 nakazení, ktorí nebudú mať možno mesiac príznaky. Toľko trvá priemerne liečenie z tejto choroby. A potom bude niekto zas špekulovať, ako sa mohlo stať, že niekto veľa ľudí nakazil v lyžiarskom stredisku, alebo v práci a ani o tom nevedel a aký bol nezodpovedný…. On o tom ani nemusiel vedieť, ako vyplýva zo zistenia Talianskeho úradu vyššie. Preto len štát dokáže karanténou ukončiť toto neustále tempo naberajúce utrpenie spoločnosti.

Citát k zaujímavému článku aj pre mladších o tom, ako je každý 8. pacient medzi 19-50 na JIS:  „Podle oficiálních údajů italských úřadů je momentálně dvanácti procentům pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče (JIP) mezi devatenácti a padesáti lety.“ Zdroj: V italských nemocnicích přibývají mladší lidé. Případy jsou komplikovanější

Zaviedli sme síce najprísnejšie opatrenia v Európe v takomto stave, ale keď sa pozrieme , ako sa z toho dostali Číňania, zistíme, že sme ešte nezaviedli dostatočné opatrenia. Priblížil nám to včera na Youtube Slovák žijúci v Shangaji Pavel Dvořák:

Výzva pre Slovensko ohľadom koronavírusu COVID-19 | Skúsenosti z Číny

(https://www.youtube.com/watch?v=0p5y809_K30)

Ako Čína bojuje s koronavírusom a prečo sa jej v tom darí. Čo robí Európa zle?

(https://www.youtube.com/watch?v=tVKyq3Mb31I)

Myslím, že by bolo na čase riešiť túto nákazu tak, ako ju riešili odborníci, alebo ľudia z praxe z riešenia tejto konkrétnej nákazy. Pretože tí nepodceňovali vzdialenosť a životnosť vírusov a oplatilo sa ím to. Len pred týždňom došlo k publikovaniu prác, ktoré zistili prenos vírusu aj na vzdialenosť 4,5m a k zisteniu, že vírusy na niektorých povrchoch dokážu prežiť aj 2 dni a v ľudských tekutinách aj 5 dní (Tiež ten istý link na môj fb.). Niektorí naši domáci odborníci povedali v TV skreslené informáce.

Všimol si to aj MUDr. Peter Kovačovič a odkazmi na odborné zdroje to ozdrojoval Rasto Johanes:
„Dľa talianskych epidemiologických dát zbierajúcich údaje do 8.3. 2020 (8342 prípadov, dnes ich majú viac než dvojnásobok) má asymptomatický priebeh 10%, symptomatický 31%, mierny 30%, krtický 19% a závažný 6%. [7] Vírus vykazuje dľa rôznych dostupných zdrojov 10 – 20 krát vyššiu mortalitu ako vírus chrípky a vyzerá to tak, že približne 10% prípadov si vyžaduje umiestnenie na JIS (teda hadičky trčia odvšadial) a to všetko navyše počas obdobia, kedy je pandémia dynamická a aktuálne prebieha a počet nakazených rastie exponencionálne.“
7. https://i.imgur.com/CssFoh4.png
Zdroj: https://www.facebook.com/rasto.johanes/posts/3273948955962010

 

Radosť jednookého z pochvaly od slepých

Vláda by sa mohla menej chvastať, že nás chvála, lebo sme jednookí a chvália nás slepí. Jednooký nemá priestorové videnie a vzdialenosť predmetov, ktoré dobre nepozná, nedokáže dobre odhadnúť.  Z poznania zverejneného počtu ventilátorov na podporu dýchania, článku „Koronavírus: Konajme hneď, aby nezomierali ľudia“, vývoju choroby na Slovensku a v ostatných Európskych krajinách, poznania vybavenosti zdravotníkov ochrannými pomôckami môžem povedať, že to, čo sme tu zaviedli, nebude stačiť na zvládnutie nákazy a iba zbytočne preťažíme už predtým preťažených zdravotníkov.

 

Teraz najčítanejšie

Roman Hanajík

Voľby dopadnú pre demokraciu zle a to nielen pre veľa prepadnutých hlasov strán, ktoré budú mať do 5%. Ale aj pre pomýlenosť viac, ako polovice voličov o Covide, boji proti nemu, pre dezinformácie, ako zle sme dopadli a kto je za to viac zodpovedný, či ten, ktorý na jar 2020 (čiže keď tu nebolo ešte očkovanie a smrtnosť Covidu bola pre Slovenskú populáciu 1%) lákal nakaziť sa Covidom, čím skôr sa premoriť (videá), alebo ten, ktorý prišiel s celoplošným testovaním, po ktorom počty prípadov, hospitalizácií aj úmrtií klesali, ale ktorému ľudia nevedia odpustiť státie v rade. A tak kľudne veria tvrdeniam bez dôkazov, že celoplošné testovanie rozbehlo umieranie v druhej vlne. Čo rozbehlo druhú vlnu v Česku a inde vo svete, keď tam netestovali celoplošne a nemajú tam Matoviča? Ľudia veria súčasne banálnosti Covidu aj úmrtiam na neliečenie Covidu? Tiež je tu veľa klamárov, ktorí drzo klamú, koľko ich známych malo takú a onakú komplikáciu po očkovaní, ale podľa celosvetových štatistík by museli poznať 3-10x viac ľudí s takými istými komplikáciami, alebo úmrtiami po Covide, pretože po Covide to bolo častejšie. Tiež sú tu ľudia, ktorí si radi povedia, že štatistiky sú sfalšované, alebo nepresné, ale tie isté štatistiky sú im už dobré, keď už hovoria o nadmernej úmrtnosti v roku 2022 v zaočkovaných krajinách. Keby vedeli, že nadmerná úmrtnosť je iba medzi neočkovanými, presnejšie medzi neočkovanými s boostrom proti Omikronu, tak by už štatistikám neverili! A takto si tu žijeme a veríme tomu, čo nám vyhovuje a čo nám dáva dôvod nenávidieť niektorých politikov. Preto pomýlenosť verejnosti o Covide a očkovaní rozhodne predčasné voľby!  Bagatelizovanie smrtnosti Covid-19 počítaním "od buka do buka" ktoré som tu v blogu popisoval v roku 2020 je to najmenšie zlo. Časť verejnosti totiž vážne uverila tomu, že ich chce niekto vakcínami zlikvidovať, alebo im oslabiť imunitu. Pritom štatistiky, keď zaočkovaní už od jari 2021 zomierajú menej sú jednoznačné. V rámci "ochrany pred ohrozením života" tu možno budú pomýlení ľudia schopní zabíjať. Tak, ako niekto zabil predavača na čerpacej stanici v Nemecku, alebo ako niekto zabil brata lekárnika v USA. Len ešte musia niektorí politici a "lekári" prilievať olej do ohňa falošnými vyhláseniami a polícia a prokuratúra to musí nechať tak, nech je verejnosť ešte viac dopletená. Kým v Česku odsúdili prvú dezinformátorku na 3 roky podmienečného trestu, na Slovensku sa o Covide doteraz dezinformujúci Dr. Bukovský (firma AKV...) snaží zbaviť tejto jemu podľa zásluh priliehajúcej nálepky. Sem tam sa venujem aj menej známemu riziku práce v kancelárii, kde banálne príznaky a mierna bolesť chrbta môže pri "správnej" kombinácii chýb v zdravotníctve skončíť trvalým a vážnym poškodením zdravia. Nie je problém sedávať celý život 8 hodín denne, ale po skúsenostiach aj iných ľudí viem, že riziko môže prísť aj za 10 rokov denného sedenia za počítačom. Vďaka SMERáckemu riadeniu zdravotníctva a tvrdeniu: "Zdravotná starostlivosť nie je ohrozená" som sa takto stal invalidný dôchodca. Venoval som sa aj klamstvám a falošnosti strán SMER-SD a bývalého "nepolitika" Kollára, ktorý získal pre svoje firmy 11 mil.  € z eurofondov. https://www.facebook.com/roman.hanajik Alebo email: roman.hanajik treska gmail bodka com