Denník N

Ako sa nenakaziť koronavírusom v paneláku?

Rizikové skupiny (starší, chorí, tehotné ženy) by mali byť teraz v čo najprísnejšej karanténe. Nakúpiť im môžu ísť mladí a nechať to pred dvermi. Ale občas sa ísť prejsť von na vzduch treba. To majú dovolené aj väzni. A čo ak bývam v paneláku a chcem obmedziť možnosť nakazenia na minimum?

1, Všetci ľudia v dome samozrejme povinne rúška a rukavice. Jeden pár rukavíc dať doma na ruky a druhý do vrecka. Ideálne použiť jednorazové a po prechode spoločnými priestormi hneď vyhodiť. Ak nemám, po použití ťahom od zápästia zrolovať naruby tak, aby som sa nedotkol dotykových plôch.

2, Vyhnúť sa akémukoľvek kontaktu so susedmi.

3, Obmedziť všetky dotyky. Tie čo sa nedajú (kľučky a tlačidlá), často dezinfikovať. Najlepšie aspoň 70% alkoholom alebo Savom. Ak žiadnu poriadnu dezinfekciu nemám, tak čo najsilnejšou slivovicou. Túto činnosť by mali zabezpečiť mladí, nech sú rizikoví v spoločných priestoroch čo najkratšie.

4, Dohodnúť sa so susedmi, aby bol výťah len pre tých, čo ho fakt potrebujú. Ak môžem, vyhnem sa mu. Ak nemôžem a mám hrozných susedov, môžem celý výťah pred vstupom vystriekať rozprašovačom s alkoholom.

5, Často vetrať schodište. Už je teplo a okná môžu byť otvorené aj celý deň.

6, Vonku sa všetkým vyhnúť aspoň na päť metrov. Najlepšie tam ísť keď sú ostatní v práci alebo spia. S rodinou sa stretávať len vonku, s rúškami a na diaľku.

7, Po návrate domov zavrieť vchodové dvere chrbtom a  hneď hodiť rukavice s rúškom do pračky (ak nie sú jednorazové). Bez toho, aby som sa čohokoľvek doma chytil, zapnúť vodu lakťom a poriadne si mydlom vydrhnúť ruky. Ak mám otočný kohútik a musím ho chytať rukou, hneď po umytí rúk vydezinfikovať a až potom vodu vypnúť. Oprať rukavice s rúškom na 90 stupňov. Alebo vysterilizovať parou v tlakovom hrnci (30 min) alebo v trúbe (>200°C, 20  min).

8, Jedlová aktualizácia: V určitom momente bude treba pristúpiť aj k dezinfekcii všetkého, čo prejde k rizikovému človeku cez dvere. Najlepšie začať to trénovať hneď. Keď bude na Slovensku okolo 5000 potvrdených prípadov nakazenia, bude to už nutnosť. Ak ako mladý a zdravý nakupujem pre rizikových ľudí v karanténe, treba sa správať presne opačne ako doteraz. Čo najviac jednorazových plastov. Vymieňať si rukavice, kupovať balené jedlo, používať jednorazové  tašky. Zabránením nákazy svojej babičky teraz pomôžem s klímou oveľa viac. Nákup nechám pred dverami, zaklopem a odídem. Rizikový človek si dá plastové rukavice a prehodí nákup za dvere. Hneď za dverami ho vyloží, tašky vyhodí a všetky obaly vydezinfikuje. Pri nebalenom jedle (ovocie, zelenina) si treba dávať veľký pozor a umiestniť na špeciálne miesto. Po manipulácii s ním nič iné nechytať kým si neumyjem ruky. Ak jem ovocie / zeleninu surové, pred jedlom umyť, ošúpať a znovu umyť (aj ruky). Všetko ostatné uvariť alebo upiecť. Ak nevieme aké mali pri príprave vo vývarovni hygienické normy, aj hotové jedlo treba znovu vysterilizovať. Hádam by stačilo dať na >5 min na max do mikrovlnky (u balených obedov prepichnúť najprv obal). Ak by to nešlo, tak jedlo vysypať a dať aspoň na 10 min do trúby na >200°C. Čo sa týka pečiva, ideálne si piecť vlastné. Času naučiť sa to je teraz kopa. Ak som lenivý, tak kúpiť dopekacie. Ak je vypredané, tak aspoň balené. Pri najhoršom môžem kúpiť nebalené a vysterilizovať ho v trúbe, ale asi sa to nebude dať jesť.

 

 

Teraz najčítanejšie