Denník N

Žalujem Petra Pellegriniho…

Premiér Pellegrini v médiách opakovane vyzýva občanov SR, aby boli zodpovední a aby nahlasovali na 158-čku ľudí, ktorí nezodpovedne konajú a ohrozujú tak svojich spoluobčanov. Rozhodol som sa teda 158-čku vytočiť a nahlásiť… Petra Pellegriniho. Som totiž presvedčený, že on a jeho dosluhujúca vláda svojou nekompetentnosťou ohrozili mňa a ďalších asi 150 ľudí na palube lietadla vracajúcich sa dňa 13. 3. z africkej Gambie do svojej domoviny. A následne prostredníctvom nás potenciálne ohrozili tiež ostatných obyvateľov SR.

Nakoniec som pána Pellegriniho neudal, rozhodol som sa ďalej neprilievať oheň do už aj tak zložitej situácie. Tento blog zverejňujem v úprimnej snahe poukázať na nedobré a nedotiahnuté rozhodnutia, kedy ľavá ruka nevie čo robí pravá a na absenciu „zdravého sedliackeho rozumu“ v krízových situáciách. V zahraničí sú ešte stovky Slovákov vracajúcich sa z dovoleniek, nech je preto naša skúsenosť z letu 6D6655 pre ostatných a predovšetkým pre kompetentných, ktorí repatriáciu zabezpečujú, poučením.

Dňa 13. marca 2020 sme o 14:20 miestneho času (15:20 SEČ) odštartovali z hlavného mesta Gambie, Banjulu. Našou cieľovou destináciou bola Praha, nakoľko Slovensko uzatvorením letísk odmietlo prijať svojich vlastných občanov. Našťastie bratia Česi nás opäť raz podržali. Tu je veľmi dôležité pripomenúť, že v Gambii nebol do dnešného dňa potvrdený výskyt vírusu COVID19, let mal teda prebiehať z relatívne bezpečnej zóny do zóny ohrozenia (na Slovensko), kde už bolo v tom čase známych 30 prípadov nakazených. Nakoľko letu 6D6655 nebolo umožnené pristáť v Bratislave a lietadlo bolo, ako som už uviedol, presmerované do Prahy, spoločnosť, ktorej lietadlo patrí, upravila trasu letu a uskutočnili sme neplánované medzipristátie na Kanárskych ostrovoch na Tenerife. Pristúpilo k nám ďalších 55 pasažierov letiacich do Prahy. Pripomínam, že Španielsko, ktorého súčasťou Kanárske ostrovy sú, patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom COVID v Európe. V piatok, kedy sme na „Kanároch“ pristáli, bolo na ostrovoch evidovaných 70 pacientov (z toho 7 vyliečených). My sme síce lietadlo neopustili, avšak 55 ľudí, ktorí k nám pristúpili, mohlo byť nositeľom nákazy. A určite nemusím pripomínať, že prostredie lietadla patrí z hľadiska prenosu nákazy k tým najrizikovejším. Po pristátí v Prahe a absolvovaní pasovej kontroly nás čakal prevoz na česko-slovenské hranice. Českí šoféri nás mohli odviezť iba na hranice, na Slovensko by ich nevpustili z dôvodu uzavretých hraníc pre cudzincov. Dosť dlho nebolo jasné, či nás na slovenskej strane hranice bude mať vôbec kto prevziať, našťastie, nakoniec sa cestovnej kancelárii podarilo nájsť troch odvážnych šoférov, ktorí po nás prišli aj za cenu, že následne, spolu s nami, museli do 14-dňovej domácej karantény.

Slovenské hranice sme prekročili bez akejkoľvek, opakujem akejkoľvek, kontroly, neskontrolovali nám ani len pasy, nehovoriac o nejakých zdravotných opatreniach. Pokúšam sa preto pochopiť, načo bola celá táto komédia dobrá. Nenechali nás pristáť na bratislavskom letisku, aby sme sa po cca 8 hodinovej anabáze, hodinách strávených zbytočne medzipristávaním na Tenerife (kde sme sa mohli nakaziť) a cestou z Prahy do Bratislavy, počas ktorých sme prišli do kontaktu s ďalšími ľuďmi (napríklad aj na čerpacej stanici, kde sme mali prestávku) dostali na… bratislavské letisko!!

Tam sa ľudia rozišli, niekto pokračoval ďalej vlastným autom, iní si volali taxíky, ešte ďalší pokračovali do svojich domovov vlakmi či autobusmi. Ak nerozumiete, nie ste sami. Apelujem opäť raz na sedliacky rozum spomínaný v úvode. Robme opatrenia, som za uzatváranie letísk aj hraníc. Robme to však spôsobom, kedy samotnými opatreniami nenapáchame viacej škôd, ako keby žiadne neboli. Nevylievajme s vodou z vaničky aj dieťa.

Na záver nám všetkým prajem, aby sme bitku s COVID19 čo najskôr vybojovali do víťazného konca a aby sa život na Slovensku čím skôr vrátil do normálnych koľají. Možno nám aj skúsenosti z týchto dní pomôžu, aby sme pochopili, čo je v živote naozaj dôležité a staneme sa aspoň trochu lepšími ľuďmi, ktorí nemyslia v prvom rade len na seba ale v situácii ohrozenia sa dokážu zomknúť, podporiť sa a pomôcť si navzájom.

Teraz najčítanejšie