Denník N

Menujeme vás ministrom školstva tejto chvíle.

Edulienka online vzdelávanie
Edulienka online vzdelávanie

Máme po voľbách a pred vytvorením novej vlády. Ak by to miesto, na ktorom sedí minister, malo byť obrazom stavu jeho rezortu, tak to školské si predstavujeme ako starú rozheganú stoličku z dedinského kultúrneho domu, ktorá má za sebou všetky mládenecké bitky a dokopy ju dávali unavení kutilovia z akéhokoľvek odboru. A aj to len preto, že práve mali čas, voľný klinec a chceli chvíľu posedieť.

Koho to ale zaujíma?

Reálny život sa deje niekde vonku. Či vlastne vo vnútri.  Ak ste rodičom, tak ste práve doma so 100% osadenstva domácnosti.  Výzvou je prežiť. Napadnutie vírusom ale aj  spoločný čas pod tlakom udalostí. Všetko sa mení tak rýchlo a vy sa snažíte zo všetkých síl tvoriť čo najlepšiu klímu, aby v nej boli všetci doma šťastní.

Stanovujete si pravidlá, ktorým rozumie aj váš predškolák a všetci ste pripravení ich dodržiavať. Organizujete spoločný čas, aby ste ho naplno prežili k úžitku všetkých. Sledujete, aby deti nestagnovali a využívali svoj poteciál. Organizujete im učenie. Nastavujete ho tak, aby bolo individualzované a každý sa učil ako chce, kde chce, s kým chce, aby mal z toho pôžitok, lebo zajtra bude tiež deň a toto nie je väzenie a vy si predsa nebudete vynucovať poslušnosť stredovekými trestami. Milujete tie deti a chceli ste ich. Máte ich stále pred očami, aj keď sú vo vedľajšej izbe.

Vaša domácnosť sa stala inkluzívnou málotriedkou.

Zabezpečujete dokonalý a kompletný servis okolo ich vzdelávania. Radíte sa s odborníkmi ako na meniace sa podmienky. Zháňate a prispôsobujete vybrané materiály potrebám detí. Zisťujete úplne nové informácie o tom, ako sa učia a ako na to.  Bojujete za vhodné zadávanie úloh zo strany inštitúcie a proti preťažovaniu. Dbáte na zdravý vývin, vhodnú stravu, dostatok pohybu, hygienu… Vo výpise máte presnú informáciu o svojich finančných zdrojoch a predstavu o prioritách, na ktoré ich použijete teraz o mesiac, o dva. Veríte ale,  že treba myslieť na budúcnosť a aj na to, že  „nie len chlebom je človek živý“. Vyberáte to najlepšie z …, lebo deti…

Za posledných pár dní ste urobili to, čo by mal robiť dobrý minister, či ministerka školstva. Užite si tento čas. Na ministerskej stoličke nikto nesedí. Rozhodujete o všetkom, čo sa týka vzdelávania vašich detí.

Ste ministrom školstva tejto chvíle.

Reformu, po ktorej všetci volajú, pripravujú roky a tvrdia, že sa vlastne nedá urobiť, sa vám darí robiť za pár dní z vlastného vrecka.

Nezabudnite na tento čas, keď marazmus pominie. Nezabudnite, čo všetko sa dá za krátky čas vo vzdelávaní vašich detí zmeniť len vďaka dobrej vôli, ochote, rešpektu aj bez podpory štátu. Situácia podobná tejto nemusí byť posledná a nám by malo záležať na tom, ako naše deti a naša krajina budú na ňu pripravené.

Keď sa deti vrátia späť do škôl, už to nikdy nebude ako PREDTÝM. My všetci  by sme sa mali aktívne zaujímať o to, čo a ako  ďalej so vzdelávaním.

Veríme,  že budeme mať ministra, ktorý rozumie tomu, čo sa tu dnes deje, vytvorí si tím skutočných odborníkov a spolu odzvonia tomu PREDTÝM.

Mirka a Richard Kiripolskí

Teraz najčítanejšie