Denník N

Naozaj máme všetci nosiť rúška?

V situácii, keď nie je rúšok dostatok je naša rúškománia kontraproduktívnym plytvaním. Rúška by mali byť v prvom rade k dispozícii pre zdravotníkov, ďalej tým, ktorí prichádzajú do kontaktu s veľkým množstvom ľudí ako aj ostatným ľuďom, ktorí majú symptómy ochorenia dýchacích ciest.

Rúško je dnes symbolom zodpovedného prístupu ku dnešnej pandémii. Rúškami nám idú príkladom politici, reportéri i odborníci, ktorí o koronavíruse diskutujú na televíznych obrazovkách. Príklady priťahujú, takže dnes ich ľudia nosia. Nosia ich dokonca na prechádzke v lese (!), musia ich mať v autobusoch, niektorých obchodoch, či úradoch. Takže ich nosia. Pravda, ak ich zoženú.

Rúšok je totiž nedostatok. Až taký nedostatok, že chýbajú tým, ktorí ich potrebujú najviac – lekárom, sestrám, predavačkám, šoférom autobusov, či farmaceutom. Mimochodom, ktorý „marketingový génius“ zrušil sklenené prepážky medzi pacientom a farmaceutom v lekárňach?

Pritom pridaná hodnota rúška pre nesymptomatického jedinca, ktorý neprichádza vo svojom povolaní k blízkemu kontaktu s väčším množstvom ľudí je mizivá. Nie som si ani istý, že všetci orúškovaní vedia ako rúško správne nasadiť a hlavne po použití správne sňať a zahodiť.

Nie, netvrdím, že správne nosenie rúška môže uškodiť. Len si myslím, že v situácii, keď nie je rúšok dostatok, je naša rúškománia kontraproduktívnym plytvaním. Rúška by mali byť v prvom rade k dispozícii pre zdravotníkov, ďalej tým, ktorí prichádzajú do kontaktu s veľkým množstvom ľudí ako aj ľuďom, ktorí majú symptómy ochorenia dýchacích ciest.

Samozrejme, všetky ostatné obmedzenia v terajšej situácii by sme mali striktne dodržiavať. Len na zopakovanie:

  • Kašľať a kýchať do vreckovky (najradšej papierovej a tú zahodiť)
  • Pravidelne a dôkladne si umývať ruky
  • Dezinfikovať predmety a plochy, ktorých sa dotýkame
  • Pokiaľ je to možné zostať doma
  • Ak to nie je možné, zachovávať zvýšený fyzický odstup od ostatných ľudí

 

Teraz najčítanejšie