Denník N

Čo sa to okolo nás deje?

Oči celého sveta sa aktuálne upierajú na pandémiu koronavírusu. Kam sa budú upierať, až pominie? Zmení nás? Prinúti nás sa na blížiace sa hrozby pripravovať alebo budeme opäť pasívne čakať, až budú bezprostredne prítomné?

Naším najväčším problémom je, že sa orientujeme na to, čo je obvykle verejnosťou považované za dôležité. Tým je napríklad zisk bohatstva, možnosť dobre sa uplatniť, viesť bezproblémový život, byť materiálne zabezpečený a spokojný. Neuvedomujeme si ale, ako sa sami pripravujeme o naše skutočné bohatstvo. Nie sme na tejto Zemi sami a nie sme ani poslední.

Jedným z významov bohatstva je všeobecný cieľ ľudí, peňažný zisk, a druhým je všetko ostatné – bohatstvo duševného sveta človeka, vedomosti či priatelia a rodina. A čo tak prírodné bohatstvo? Zem, na ktorej stojíme, staviame, bojujeme, kde sa menia generácie.

Je naša Zem určená len na prebývanie? Máme ju len použiť a viac sa nestarať? Je to veľmi obdivuhodné, že po miliónoch rokov prekvitania a prirodzeného vývoja, sme ju za pár desaťročí priviedli na hranicu, za ktorou už niet návratu – tak to tvrdia uznávaní vedci. Nikto iný však nie je viac kompetentný v určovaní takýchto faktov ako títo vzdelaní ľudia. My sme tí, ktorí ich majú počúvať a na základe ich výstrah rozumne konať. Nejde o to, čo zmôže jednotlivec sám, ale o to, čo dokážeme my všetci, keď sa spojíme. Moc je v našich rukách, pokiaľ žijeme v demokratickej krajine a pokiaľ sme spôsobilí sami rozhodovať.

Chýba nám však impulz. Ten je nesmierne dôležitý pri formovaní spoločenstva do fungujúceho celku, ktorý sa zameria na jednotný cieľ – odvrátenie nekompromisne sa blížiacich  prírodných katastrof, s ktorými súvisia nespočetné záťaže pre spoločnosť, prameniace z nezvratných zmien v prírode a ich následkov.

Potrebujeme rozlišovať, na čo je naozaj potrebné zamerať sa a čomu nemá zmysel venovať pozornosť. Zmeniť sa ako ľudstvo k harmonickejšiemu, prirodzenejšiemu. Fakt, že aj malý ohlas vie vyvolať reťazovú reakciu a prinútiť väčší počet ľudí konať, je síce pravdou, no v aktuálnej environmentálnej sfére plnej vážnych problémov je to nepostačujúce. Asi naozaj potrebujeme dostať šok, ktorý nám otvorí oči a ukáže nám nevyhnutnosť konať.

Podobné slová sme už počuli a reakcie na ne sa rôznili. Vždy však boli smerovkou na cestu vedúcu do lepšej budúcnosti. Ibaže problém spočíva v tom, že sme zaslepení, pasívni zmeniť sa, vyjsť zo svojej komfortnej zóny. Nemáme motiváciu. Chýbajú nám informácie, nevidíme bolestivú skutočnosť, ktorá je za hranicami našich ružových okuliarov.

Zatiaľ čo sa teplota zvyšuje, svet narazil na pandémiu ovplyvňujúcu takmer všetky štáty sveta – následky cítime všetci. Na nejaký čas sme obmedzení a situáciu neberieme na ľahkú váhu, pretože chceme žiť ako doteraz, zdraví, schopní ďalej pokračovať vo svojom biznise. Vírus pominie, ale niečo sa určite zmení. Pár desiatok obetí kvôli ľudskej nezodpovednej činnosti je síce veľa, ale nič v porovnaní s tisíckami. A čo tak nárast teploty o 1°C? Áno, je to veľa. Ale stále je to nič oproti dvom, trom či štyrom stupňom očakávaným v tomto storočí. Sú tieto smutné výhľady na budúcnosť to, čo chceme? Počet obetí bude neporovnateľný s doterajšími situáciami. Blížime sa k tomu obrovskou rýchlosťou. Je potrebné robiť opatrenia. Vírus zaútočil a my sme sa začali rázne brániť. Avšak štíty sme mohli vybrať skôr a tým by sme zamedzili mnohým prípadom nákazy. Otázka je, či by sme v krajine bez nákazy obklopenej postihnutými krajinami boli schopní správať sa, ako keby sme ju tu mali. Je totiž veľmi pohodlné nestarať sa o to, čo sa nás netýka a pasívne čakať, či, a kedy nás to zasiahne.

Analogicky s prírodnými katastrofami. Odvraciame hlavu od záplav, požiarov, nedostatku pitnej vody či jedla v iných častiach sveta. Tvárime sa, že nás sa to netýka a naďalej plytváme. My sme tí, ktorí by mali niečo zmeniť, urobiť opatrenia ešte pred tým, ako my sami budeme obeťami a už nebude kam utekať. Nevyhnutné zásahy proti odvráteniu klimatickej krízy z aktuálneho štádia nemôžu byť iné ako rázne. Jednoznačne ovplyvnia beh sveta, pohodlie mocnejších a všeobecné názory. Mocné krajiny a vplyvní činitelia môžu zasiahnuť do hry a uspieť s výsledkami. Bežný občan môže vyvíjať tlak na týchto kompetentných. Môže ukázať, že mu nie je ľahostajná budúcnosť našej planéty.

Ľadovce sa topia a naša pozornosť sa upiera úplne inde. Tak, ako doteraz. Naivne čakáme, že sa to vyrieši samé. Chyba je ale na strane mocných, ktorí z nás robia slnečnice sledujúce ich záujmy ako žiarivé slnko. Povedomie o klimatickej kríze sa zdvihne, až keď bude neskoro a záplava problémov sa nás bytostne dotkne. Je pravda, že v médiách sa čoraz častejšie hovorí o desivom stave planéty, avšak tieto informácie zostávajú na zreteli len dočasne. Nebudeme sa predsa viac starať o ostatných. Nebudeme si vytvárať starosti. Radšej budeme nepohnute čakať.

Zvýšiť povedomie je nevyhnutné, avšak zmeniť životný štýl bude tiež. Už si nemôžeme dovoliť zakrývať si oči a uši pred varovaniami vedcov. Musíme začať klimatickú krízu riešiť. Nesmieme sa báť prejaviť svoj názor, vyjsť do ulíc a ukázať, že chceme postaviť Zem na nohy, zachrániť pred katastrofou. Nečinní politici musia zmeniť svoje priority a začať sa správať racionálne, inak ich budeme musieť vymeniť – ak nie, zostaneme kráčať po ceste do horších čias.

Riešenie sa nachádza v kooperácii na medzinárodnej úrovni v kruhu odborníkov, ktorých si volíme. Po pominutí koronavírusu budeme s napätím sledovať vývin nariadení v súlade s globálnym otepľovaním napriek očakávaným ekonomickým problémom. Súčasne sa aj naďalej budeme angažovať v organizovaní svojich aktivít vyvíjajúc tlak na svetových lídrov, aby klimatickú krízu riešili s najvyššou prioritou. Pomyslenie na kapituláciu neprichádza do úvahy, a preto vyzývame všetkých, aby sa pridali do davu bojujúceho o spoločnú budúcnosť a tiež sa nevzdali!

 

Jozef Hudy, Košice

Teraz najčítanejšie

Fridays for future

Fridays for future je študentská iniciatíva, ktorá vznikla na podnet Švédky Grety Thunbergovej. Je tvorená mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej planéty, preto sa snažia štrajkovaním upútať pozornosť autorít na jej neistú situáciu. Prostredníctvom blogu sa pokúsime o problematike klimatickej krízy edukovať aj širokú verejnosť, a to komentovaním aktuálneho diania na tomto poli, reportovaním najnovších vedeckých správ či zverejňovaním našich príhovorov zo štrajkov.