Denník N

Ako zvládnuť hurikán COVID-19? Testovať, testovať, testovať

(zdroj: pexels.com)
(zdroj: pexels.com)

Vedci-dobrovoľníci chcú pomôcť s testovaním na COVID-19. Nemajú ako.

Veľa sa toho popísalo, veľa sa toho prečítalo. A kde teda sme?

Z miliónov grafov, statusov, či reportov o koronavíruse sme si, hádam, odniesli aspoň pár vecí. Napríklad to, že niečo máme vo vlastných rukách – ktoré by sme si mali často umývať,  zostať doma, a keď už musíme ísť von, nosiť rúška.

Niečo iné vo vlastných rukách však nemáme, a predsa ide o základ dôkladnej prevencie pred šírením vírusu: testovanie na SARS-CoV-2.

Tak ako ty, aj ja každý deň aktívne sledujem, koľko nových prípadov ochorenia na Slovensku pribudlo. A pripomína mi to blížiaci sa hurikán. Pomaly sa plíži a my, paralyzovaní strachom o svoj život, sledujeme rôzne modely a predikcie, z ktorých vieme, že príde. Len nevieme, aké zlé to bude.

Pri číslach, ktoré každý deň narastajú, ma ale zaráža jedna vec: Prečo máme skoro 4x menej testovaných ako Česká republika? (k 18.3. je to 464 pozitívnych z 7664 testovaných v Čechách versus 105 pozitívnych z 2033 testovaných na Slovensku; podľa https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19http://www.uvzsr.sk/).

Chceme pomôcť s testovaním!

Som vedkyňa. A COVID-19 je aj vedecký problém. Napriek tomu sedím doma na gauči a cítim sa ako vodoinštalatér, ktorý sa pozerá, ako mu voda z prasknutej trubky zaplavuje dom.

Som vedkyňa. A tak som v sobotu, sediac na tom gauči, prvýkrat uverejnila na platforme Žijem vedu (https://www.facebook.com/groups/326890497660746/) otázku, či sa môžem zapojiť ako vedec-dobrovoľník do testovania. Možno by sa to dalo realizovať v rámci SAV, ktorá ponúkla pomoc s testovaním vzoriek. Alebo v Medirexe, ktorý zverejnil inzerát, že hľadajú brigádnikov na pomoc pri testovaní pre samoplatcov.

V diskusii sa prihlásilo ďalších asi 10 vedcov, ktorí by radi pomohli.

Dopátrali sme sa  však k tomu, že SAV nepotrebuje dobrovoľníkov. Tých 500 vzoriek denne zvládajú. Keď vidím číslo cca 2000 testovaných ku dňu 18.3., predpokladám, že testovať ešte ani nezačali. Nemám informácie prečo.

Medirex sa napokon vyjadril, že rokujú so štátom a testovanie spustia v spolupráci s ním. Vraj  je pravdepodobné, že dobrovoľníkov potom potrebovať budú. Tak čakáme. Rokuje “sa”.

Kde je ale problém? Nemáme materiál? Nemáme labáky s certifikátmi? Nemáme certifikovaných vedúcich skupín? Alebo sú vyhlásenia o testovaní len lacnou snahou o pozitívne PR?

Neviem. Jedno však viem – máme tu vedcov, ktorí chcú pomôcť vlastnými rukami.

Veľa sa popísalo, veľa sa prečítalo… ale kde teda sme?

Sedíme doma.

 

Autorka: Dominika Fričová

Teraz najčítanejšie