Denník N

Čo sa v súvislosti s koronavírusom nehovorí

Nový koronavírus mení naše životy. Náš životný štýl už nikdy nebude taký, aký sme donedávna poznali. Začíname žiť iné životy. Zatiaľ nám to dochádza len po kúskoch. Občas sa strhneme a dúfame, že je len zlý sen. Bohužiaľ nie je, je to len začiatok. Sme na prahu obrovských zmien.

Každá nová informácia ohľadne COVID-19 prináša nových nakazených, ďalších mŕtvych a prognózy neveštiace žiadnu skvelú budúcnosť. Ekonomika sa zastavuje, život sa vlastne už zastavil. A to sme, aspoň tu na Slovensku, úplne na začiatku. Je tu však množstvo aspektov, nad ktorými zatiaľ nebol čas sa poriadne zamyslieť.

Vplyv na ekológiu

Ešte pred pár mesiacmi sme riešili ekológiu a životné prostredie. V situácii, keď sú nakazené státisíce ľudí a ďalšie milióny sa testujú na COVID-19, nie je priestor znižovať uhlíkovú stopu. Teraz ide o životy.

Ďalším rozmerom koronavírusu je však aj to, že dnes je jednoducho víťazom ten, kto má automobil. Pretože nie je nič lepšie ako vyvarovať sa hromadnej preprave. Dnes nik neuvažuje, či odvezie so sebou napríklad suseda, kolegu z práce. Mnohí z nás sa skôr či neskôr zamyslia, že ten automobil vlastne vôbec nie je prežitok, ale perfektná vec.

Bude pokračovať cestovateľský ošiaľ?

Minulosťou sú zrejme aj extrémne lacné letenky. Situácie, keď sa dala kúpiť letenka na druhý koniec Európy za 9 eur, už pravdepodobne nikdy nenastanú. Jednak preto, že nízkonakladovky skrachujú, ale aj preto, že po doznení pandémie si začneme viac uvedomovať riziko cestovania. Už to nebude len hrozba dovezenej hnačky z Egypta. Možnosť nakaziť sa exotickou chrorobou bude pravdepodobne mátať mnohých „ ekonomických cestovateľov“.

Aj vy máte poistku?

Poisťovací agenti dokážu predať všetko. Na verejnosť sa už vyplavili informácie, že poisťovne nepreplácajú storná z dôvodu epidémie. Podobne to môže byť aj vtedy, ak roky platíte poistenie práceneschopnosti a ak kvôli novému koronavírusu budete dlhodobo na PN, zistíte, že je na PN z dôvodu nákazy vírusom počas epidémie zazmluvnená výnimka. Nečudujte sa, poisťovne tu nie sú na to, aby vám pomáhali. Ich cieľom je vyrábať zisk.

Láska na jednu noc?

Prevencia pred AIDS je sexovať s ochranou. Prevencia pred COVID-19 je metrový odstup od neznámych ľudí. Kto sa po doznení pandémie odváži na jednorazovú milostnú aférku nebude dobrodruhom, ale hazardérom. Alebo by ste nedbali skočiť do postele s niekym, koho ste spoznali pri poháriku, alebo na zoznamke?

Podobných vecí, je oveľa, oveľa viac. Zatiaľ sa o nich nehovorí, ale evidentne razantne zmenia náš život a životný štýl. Možno si uvedomíme, že na to, aby sme strávili krásnu dovolenku, nemusíme precestovať tisícky kilometrov.

Možno si uvedomíme, že byť a ísť s davom je síce pohodlné, ale ak je v tom dave čo len jeden nakazený, riskujete svoje zdravie. Dnes väčšina z nás trávi čas s najbližšou rodinou. V dobrovoľnej karanténe. Je načase opäť držať spolu a naučiť sa tráviť svoj čas s najbližšími aj keď to nebude povinné.

Steven Forti odpovedá na otázku, či bude svet po tejto kríze iný takto: „Úplne. Až ma udivuje, ako si to mnohí stále neuvedomujú. Náš životný štýl bude iný. Globalizácia už nebude taká istá.“ Celý rozhovor si môžete prečítať v článku Taliansky historik z Barcelony: Udivuje ma, koľko ľudí si ešte neuvedomuje, že svet sa zmenil.

Hovorí sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Pandémia koronovírusu nie je len zlá. Je neskutočne hrozná s katastrofickými dôsledkami na náš celý systém a naše správanie v budúcnosti. Kríza prinesie obrovské obete. Nemalo sa to stať! Nič už nebude také, aké bolo doteraz.

Začíname žiť iné životy. Zatiaľ nám to dochádza len po kúskoch. Občas sa strhneme a dúfame, že je tomu koniec. Áno, je to koniec, ale nášho doterajšieho života. Budeme sa musieť naučiť žiť iný. A len čas ukáže, nakoľko odlišný bude od toho, čo sme doteraz poznali.

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.