Denník N

Dúhové správy #1

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Pravidelné správy zo sveta, v ktorých budem mapovať aktuálny celosvetový vývoj práv LGBTI ľudí, zaujímavosti o osobnostiach, ktoré buď patria do LGBTI komunity alebo jej aktívne pomáhajú. A trochu si aj zaspomínam na zaujímavé historické okamihy.

Denne sledujem nové príspevky v skupine CoronArt, ktorú Ivana Šáteková založila ako kreatívnu výzvu v časoch, ktoré nás uväznili doma. Keďže ja som len pasívnou prijímateľkou umenia, snažím sa moju myseľ zamestnať menšími a väčšími projektmi, ktoré nadväzujú na moju doterajšiu prácu a aktivity zamerané na zrovnoprávnenie LGBTI ľudí na Slovensku. V rámci môjho odborného zamerania na práva LGBTI ľudí je pre mňa dôležité sledovať aj vývoj vo svete. Niekedy je výstrahou, niekedy inšpiráciou. Aby to malo širší zmysel, rozhodla som sa s vami pravidelne zdieľať správy zo sveta, v ktorých budem mapovať aktuálny celosvetový vývoj práv LGBTI ľudí, zaujímavosti o osobnostiach, ktoré buď patria do LGBTI komunity alebo jej aktívne pomáhajú. A trochu si aj zaspomínam na zaujímavé historické okamihy. Ak by vás zaujímali nejaké konkrétne informácie, ktoré nebudem pokrývať, tak mi dajte vedieť a rada rozšírim prehľad.

Vývoj vo svete

~ Najvyšší súd v Hong Kongu rozhodol, že upierať párom rovnakého pohlavia právo na bývanie poskytované na základe vládnej politiky je protiústavné. Rozhodnutie sa týkalo prípadu nízkopríjmového páru, ktorému odmietli žiadosť o bývanie. Úrady rozhodnutie odôvodňovali definíciou rodiny pozostávajúcej z “manžela a manželky, rodiča a dieťaťa, [alebo] starého rodiča a vnúčaťa”. Uvedený pár bol pritom zosobášený v zahraničí, keďže Hong Kong uzatváranie manželstiev pre páry rovnakého pohlavia neumožňuje. Najvyšší súd sa s odôvodnením zamietnutia žiadosti nestotožnil a konštatoval, že diskriminácia párov rovnakého pohlavia v prípade sociálneho bývania je protiústavná.

~ Izrael otvoril náhradné materstvo aj pre gejské páry a single mužov. Najvyšší izraelský súd zrušil zákon, ktorý bránil single mužom a gejským párom využiť možnosť náhradného materstva pri zakladaní rodiny. Izraelský parlament je povinný prijať novú legislatívu do roka od rozhodnutia súdu, t. j. do 1. marca 2021. Najvyšší súd uviedol, že doterajšia legislatíva disproporčne porušovala právo na rovnaké zaobchádzanie a právo na rodičovstvo v prípade týchto skupín obyvateľstva a je preto protizákonná.

Osobnosť

Emeritný arcibiskup Desmond Tutu získal koncom februára Cenu za celoživotný prínos pre LGBTI aktivizmus. Cenu mu udelili organizátori Cape Town Pride. Desmond Tutu je nositeľom Nobelovej ceny mieru, ktorú získal v roku 1984 za jeho aktivizmus proti apartheidu a odhodlanú podporu nenásilia. Dlhodobo pracoval aj na podpore marginalizovaných komunít. Jeho dcéra sa musela vzdať kňazstva v anglikánskej cirkvi potom, čo uzavrela manželstvo so svojou partnerkou. “Môj otec bojoval za práva žien na kňazské vysvätenie, takže vždy keď som stála pri oltári vedela som, že je to súčasťou jeho dedičstva. A je bolestivé, veľmi zvláštnou bolesťou, zostúpiť, ustúpiť z vykonávania mojej kňazskej služby”.

Z histórie

20. marca 1986 bol v NYC ukončený intenzívny a emotívny 15-ročný zápas, ktorého výsledkom bolo schválenie legislatívy zakazujúcej diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie najmä v otázkach bývania a zamestnania. Rada NYC rozhodla pomerom hlasov 21 k 14. Starosta Ed Koch novinárom povedal: “Obloha na nás nespadne. Nenastanú žiadne dramatické zmeny v živote tohto mesta”. Digitalizovanú verziu zaujímavého dobového článku k tejto udalosti nájdete tu.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.