Denník N

Srdiečko pre Pellegriniho

Ďakujem pán bývalý premiér za to, čo ste pre nás urobili

Takéto a iné veľmi podobné a veľmi ňuňavé podporné výzvy sa motali po facebooku celý minulý týždeň. Ľudia Pellegrinimu posielali priam až zaľúbené pozdravy, žiadali ho, aby zostal a pokračoval vo svojej práci a zachránil Slovensko pred koronavírusom. No čistý hnus.

Príčetnému človeku sa k tomu žiada povedať len toľkoto: Ďakujeme, zmiznite už konečne a viac sa nevracajte. Už ste túto krajinu zhumpľovali dosť.

Jedno sa mu musí nechať. Iba toto jedno. Opatrenia, ktoré sa týkajú uzatvorenia hraníc, prevádzok nie nevyhnutných pre život a voľného pohybu osôb cez hranice, urobil oveľa skôr ako (ne)zodpovední politici v iných krajinách. To je asi tak všetko. Ostatné dosral tak zásadne, že ďakovať jemu je ako ďakovať zlodejovi, že vás okradol a súčasne ho pozývať, aby vás prišiel okradnúť znova. Veď, och, tie oči a tie rozkošné jamky na lícach… Čo na tom, že jeho ruky sú práve strčené vo vašich vreckách a vo vreckách vašich detí a detí vašich detí. Tie nevidíte, lebo sú v tých vreckách zasadené až príliš hlboko.

Zatiaľ čo sa iné krajiny pripravovali na koronavírus, on sa pripravoval na voľby. Zatiaľ čo iné krajiny už hľadali, odkiaľ by mohli nakúpiť ochranné prostriedky a testery, on hľadal spriaznené firmičky, od ktorých by mohol nakúpiť presne to isté, len o polovicu drahšie, aby ešte naposledy mohol zahojiť požiadavky svojich ľudí. Veď nakoniec peniaze na krízu bude tak či onak hľadať nová vláda. A zatiaľ čo iné krajiny už testery majú, a dokonca tie kvalitnejšie, nám sa ušli tie menej kvalitné, ktoré síce ako-tak fungujú, ale nie na 100 %. Aj s tými, ktoré máme, zaobchádzame pomerne úsporne, čo znamená, že v podstate netestujeme. Jemu predsa vyhovuje, že za jeho vlády máme nakazených málo a že sa celý ten vážne veľký prúser (keď testovať začneme) prejaví až vtedy, keď on ani Smer už nebudú za nič zodpovední. (Minimálne v očiach jeho fanúšikov a fanúšičiek bude stále pán najúžasnejší.)

Ťažko povedať, čo Pellegriniho dohnalo k tomu, aby urobil všetky tie prvotné ochranné opatrenia. Tipujem, že sa u neho vyskytol nejaký zvláštny pud sebazáchovy, ktorý mu hlboko do hlavy vtĺkol myšlienku, že v stave, v akom sa slovenské zdravotníctvo nachádza, môže byť (ak niečo rýchlo nepodnikne) ohrozená aj jeho rodina. Nemocnice nevybavené, personálu málo a aj ten je už za normálnych okolností prepracovaný. Fakultná nemocnica, ktorú dvanásť rokov sľuboval Smer postaviť, nepostavená. Demolácia starého skeletu nemocnice na Rázsochách, ktorú započal Pellegrini, je presný zrkadlový obraz minulej vlády. Jediné, čo vedela, bolo demolovať, ničiť a likvidovať.

Takže ďakujeme, Petrík, bolo toho málo, čo si urobil, aj to málo si väčšinou pokazil. Mal si síce niekedy aj svoj vlastný rozum a svoje myšlienkové pochody,  zdráhal si sa ich však použiť, lebo strach pred Ficom a jeho (a aj tvojimi) mecenášmi v pozadí ti ich nedovolil ďalej rozvíjať. Myšlienka na funkciu, prestíž a moc ti bola omnoho prednejšia než služba ľuďom. Srdiečka si rozhodne nezaslúžiš, možno keby mali tvar pút. Nie však ružovučkých.

Zbohom, choď a odpočívaj v pokoji. A ak si myslíš, že si neublížil žiadnemu z nás, tak sa ukrutne mýliš.

Teraz najčítanejšie