Denník N

Slovensko má odborníkov (zatiaľ) v zálohe

Iné krajiny testujú tisíce vzoriek denne a bežia 24/7.
Slovensko má ľudí pripravených pomôcť, aby sme to zvládli aj u nás.

Tieto dni sú pre všetkých náročnejšie než zvyčajne a to aj z dôvodu, že nevieme, čo máme čakať a čo príde. Respektíve si to mnohí nevieme predstaviť a pripustiť si, že situácia môže byť stále závažnejšia, že sa môže postupne, rýchlo, radikálne a náhle zhoršiť. Avšak mnohí z nás si tento reálny scenár uvedomujú a nechcú čakať na nástup toho najhoršieho, keď nás až urgentnosť situácie prinúti konať. Konať v zmysle rozbehnutia nevyhnutnej masívnej diagnostiky, odberu vzoriek a ich spracovanie, administrácie jednotlivcov, či organizácie prevozovej pomoci.

Na ťažké chvíle je nevyhnutné sa pripraviť a jedine takáto pripravenosť môže zabrániť akútnemu chaosu. Slovensko má stále veľa dobrých, schopných a kompetentných ľudí, ktorí by svojim prispetím umožnili zmierniť priebeh a dopad núdzovej situácie, v ktorej sa momentálne nachádzame a určitú dobu ešte budeme.

Mnoho jednotlivcov na rôznych stránkach a fórach ponúkalo svoju odbornú pomoc a vedomosti, avšak bez odozvy, alebo sa dočkali konštatovania, že dochádza k riešeniu možností. Títo ľudia by však chceli byť k dispozícii, keď to bude najnevyhnutnejšie.

Pre takéto účely slúži vytvorenie databázy, kde budú všetci dobrovoľníci zoskupení na jednom mieste. Databáza, z ktorej by sa čerpalo v akútnych prípadoch, by bola k dispozícií kompetentným, verejným orgánom a inštitúciám. Reálne by to bol zoznam jedincov s informáciou o tom, v akej oblasti sú vyškolení a ako a kde by vedeli pomôcť.

Databáza je tu s cieľom vytvoriť zálohu v prípade nutnosti, nápore diagnostiky a práce najmä v časoch, keď súčasnému nasadeniu budú ubúdať sily.

Súčasný stav je síce o zdraví, medicíne a vede, avšak nehľadáme a nezoskupujeme odborníkov iba z týchto radov. Tím vie pracovať ako celok iba, ak je funkčný. Preto sa do databázy môžu prihlásiť aj tí, čo by vedeli vypomôcť v administratíve, technických prácach, preprave, či príprave záchytných stanov a karanténnych úsekov.

Boli by sme veľmi radi, ak by sa pridalo čo možno najviac ľudí a to z rôznych kútov Slovenska, aby sa v prípade potreby mohlo pokryť čo najviac oblastí. Takto môžeme bojovať všetci spoločne pod heslom pomôžem, keď môžem, urobím, čo viem.

Máme ešte čas. Áno, priznajme si to, ešte ho troška máme. Ešte stále je ticho, ticho pred búrkou, ktoré môžeme využiť na tvorbu niečoho užitočného. Je to čas, ktorý nám umožňuje sa čo najlepšie pripraviť na náročnosť dní, ktoré nás čakajú. A oni prídu.

 

Dr. Mgr. Ing. Záloha, PhD.

Tím Žijemvedu

 

Formulár na prihlásenie sa do Databázy odborníkov v zálohe

—-

Viac info o Žijemvedu nájdete TU, na FB stránke Zijem vedu, na twitteriLinkedIne alebo Instagrame.

 

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.