Denník N

Z rozchodu v .týždni je už telenovela

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Čo značke .týždňa uškodilo viac? Odchod troch dlhoročných redaktorov alebo následné rozlúčkové komentáre? Trúfam si povedať, že jednoznačne to druhé.

Pred niekoľkými dňami sa rozhodli odísť z .týždňa traja dlhoroční redaktori: Jozef Majchrák, Jaroslav Daniška a Martin Hanus. Je bežné, že ľudia odchádzajú, alebo prichádzajú. Pokiaľ nejde o porušenie interných pravidiel, alebo závažný problém s ich novinárskou prácou, zvyčajne sa odchod smerom k čitateľom komunikuje stručne a obe strany si zvyknú aj poďakovať, prípadne zaželať všetko dobré.

To, čo sa udialo v .týždni, ma prekvapilo. Odchod sprevádzali emócie, odkazy. To, čo patrí do rozhovorov medzi štyrmi očami, si ľudia z časopisu vzájomne zakričali verejne cez komentáre, editoriál a vyjadrenia pre iné médiá.

Odštartoval to Daniška, ktorý pre Trend povedal, že Hríb podporoval najprv Vladimíra Palka, potom Richarda Sulíka a napokon už aj homosexuálnych aktivistov. A Hanus tým, že v .týždni prechádzali z krízy do krízy. Nasledovali odpovede Hríba v rozhovore pre Omédiách.com, v ktorom povedal, že „pýchu časti našich konzervatívcov som vždy neznášal“ a že za ich slovami je „priehľadná manipulácia, ktorou si chcú vytvoriť imidž jediných konzervatívcov na svete.“

Hríb pokračoval na webe .týždňa a aj v časopise. Napríklad, že ich odchod pre .týždeň veľa neznamená. „Značka, jej obsah, rokmi daná autorita a nastavenie je viac ako pár autorov. V tomto sa niektorí naši konzervatívci opakovane veľmi preceňujú a potom dopadajú na tvrdú zem.“

Pridala sa aj Eva Čobejová, podľa ktorej „v .týždni bol už takmer permanentný konflikt v niektorých témach (Bezák, referendum, vývoj v Rusku…), ale dlhý čas bol tento konflikt vzrušujúci a pre časopis veľmi plodný.“ To nebolo všetko: „Svet Jara Danišku a svet Števa Hríba sa takmer prestali prekrývať – a vôbec nie iba v témach týkajúcich sa katolíckej cirkvi. Kým bol súčasťou redakcie Martin Hanus, darilo sa tento konflikt udržiavať v istých medziach, po Martinovej dlhodobej neprítomnosti dostal podobu, ktorá bola pre redakciu skôr zničujúca. Preto sa Štefan rozhodol obmedziť vplyv Jara na časopis, čo Jaro neprijal a zvolil odchod. Jozef a Martin sa k nemu pridali,“ pokračovala Čobejová.

Daniška napísal čo to tiež, napríklad že on by „nikdy neškrtol Fica ako Hitlera.“

Ďalším v poradí bol opäť Hríb, keď napísal, že „odmietal vciťovanie sa kolegov do katolíka Procházku, ale aj do Smeru, mlčanie o paktoch Fica s hierarchiou.“ A že Danišku do .týždňa osobne prijal napriek obavám viacerých kolegov, že svojou povahou .týždňu poškodí a že celé roky strážil, aby Daniška bol len ako „vítané názorové doplnenie“ ale nie „ideové centrum“ .týždňa.

Ďakovania redaktorov sa v komentároch striedajú s emotívnymi odkazmi: „Brzdite trochu, chlapci! Exkolegovia, prosím vás, zachovajte si aspoň štýl…Účelová lož a manipulácia nie je dobrý začiatok ničoho, ani vášho konzervatívneho denníka,“ napísal opäť Hríb.

K odchodu prispel pomerne dlhým textom aj Andrej Bán a rozpísal sa aj Anton Srholec, ktorému „redaktori budú chýbať“ a „teší sa na nových archanjelov.“

Kto mal doteraz pocit, že .týždeň je stabilný časopis, ktorý má svoj názor, hrdých novinárov a snaží sa zohnať zdroje v neutešenej mediálnej dobe, môže začať pochybovať. Už vie o tom, že v redakcii to iskrí dlhšie, ako sa komu kráti plat, kto s akým biľagom prichádzal do redakcie, či kto koho krotil.

Odchody bývajú rôzne. Tento poňal .týždeň ako mexickú telenovelu, ktorá odhalila viac, ako je potrebné.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.