Denník N

Programovanie pre amatérov (časť 4)

Zdroj: Pixabay
Zdroj: Pixabay

Vitajte späť pri štvrtom dieli série programovania pre amatérov. Dnes sa budeme venovať porovnávaniu, logickým operátorom a podmienkam. Shit just got real.

predchádzajúcej časti sme sa dozvedeli, že počítač vie počítať. No skutočne zaujímavá je informácia, že počítať vie aj porovnávať. K tomuto konečne využijeme premennú typu bool (na pripomenutie – nadobúda dve hotnoty, true alebo false).
int a = 5;
int b = 7;
bool compare = a > b;

To je sranda, však? Premenná compare nám povie, či je číslo a väčšie ako b. Samozrejme, vyskúšajte si to sami s operátormi porovnania: < (menší ako), > (väčší ako), <= (menší alebo rovná sa), >= (väčší alebo rovná sa), == (rovnajú sa – tu dávam do pozornosti, že obyčajný operátor = je operátor priradenia, pre porovnanie je treba použiť ==). Následne si hodnotu môžete aj okontrolovať tým, že si ju vypíšete na konzolu. Už určite viete ako na to.

Ďalej si predstavíme logické operátory. Ak ste nechodili na vysokú školu alebo si to proste len nepamätáte, tu je tabuľka, ktorá vám pomôže, keď si nebudete istí. V podstate nám hovorí, že existujú tri základné logické operátory:

  • AND – jej výsledkom je true iba vtedy, ak obe premenné sú true – v jazyku C# sa označuje &&
  • OR – jej výsledkom je true vtedy, ak aspoň jedna z premenných je true – v jazyku C# sa označuje ||
  • NOT – používa sa iba s jednou premennou a jej výsledkom je opačná hodnota premennej – v jazyku C# sa označuje !

Chcete praktický príklad? Tu je:
bool isKotlebaFascist = true;
bool isKocnerFree = false;
Console.WriteLine(isKotlebaFascist && isKocnerFree); // false
Console.WriteLine(!isKotlebaFascist); // false

Teraz taká malá vsuvka na odľahčenie. Ukážeme si ďalšiu metódu triedy Console. Je podobná tej predtým, iba s jedným rozdielom. Už poznáme metódu WriteLine, ktorá nám do konzoly vypíše argument. Existuje ešte aj Write metóda, ktorá robí to isté, akurát po výpise neprejde na ďalší riadok. Nech sa páči, tu je príklad:
Console.WriteLine("Hello World!");
Console.Write("Hello ");
Console.Write("World!");

Tento program vypíše najprv „Hello World!„, potom prejde na nový riadok, napíše „Hello “ a hneď potom napíše „World!„. Nech sa ľúbi, kľudne sa s tým trošku pohrajte a skúste si napríklad vypísať „Fico prehral volby“ po jednom znaku.

Ak to už máte, prejdeme k poslednej veci, ktorú sa dnes naučíme: podmienka. Alebo inak povedané, vetvenie kódu. Na podmienku sa používa kľúčové slovo if, jej syntax vyzerá takto:
int number = 7;
if (number < 10)
{
Console.WriteLine("Hello");
}

Teraz vám to vypíše „Hello„. Ak si tento program spustíte tak, že premennú number zmeníte napríklad na 14, nič sa nevypíše. Kučeravé zátvorky označujú začiatok a koniec rozvetvenia, čiže to, čo je medzi nimi, sa vykoná len vtedy, keď je splnená podmienka.

K podmienke sa viaže ešte jedno kľúčové slovo, else. Používa sa vtedy, keď chcete niečo vykonať aj vtedy, ak podmienka splnená nie je. Aha, takto sa to zapisuje:
bool isKotlebaFascist = true;
if (isKotlebaFascist)
{
Console.WriteLine("Is fascist!");
}
else
{
Console.WriteLine("Is not fascist..");
}

Premennú isKotlebaFascist si zmeňte (ak ste nevolili ĽSNS, tak iba dočasne, prosím) na false a hneď uvidíte ten rozdiel. A ešte jedna veľmi dôležitá vec: zapamätajte si, že podmienka musí vždy byť v zátvorkách.

Na dnešok myslím stačilo. Je streda, určite máte nejakú lepšiu zábavku na večer, ako skúšať switch alebo for cyklus (v budúcom dieli zistíte, čo to je). Ospravedlňujem sa, že dnes to bolo bez testíkov, nabudúce možno nejaké vymyslím. Ak by ste mali nejaké otázky, pripomienky alebo nebodaj pochvaly, alebo si na mňa chcete iba zanadávať, neváhajte využiť priestor v komentároch. Ďalšiu časť nájdete tu.

P.S. Jedno zaujímavé video, ktoré ľudia udržujú tak, že má rovnaký počet likov a dislikov (rozkliknite si to priamo na Youtube). Nádhera, perfektná rovnováha, to by sa Thanosovi páčilo.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.