Denník N

Nórska firma núkala Slovensku štyrikrát lacnejšie respirátory

Kajetán Kičura
Kajetán Kičura

Nórska distribučná firma núkala Slovensku respirátory FFP3 za necelé štyri eurá za kus. Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) ich napokon minulý týždeň nakúpila za 16,58 eura od slovenskej spoločnosti Lacorp. Niekoľko násobne drahší je aj ďalší zdravotnícky materiál, ktorý štát nakúpil.

Štát nakúpil predražené masky od súkromných firiem, hoci mal lacnejšie možnosti. Nadácia Zastavme korupciu sa dostala k cenovej ponuke, ktorú poslala nórska distribučná spoločnosť Agriculture Investment Group AS cez naše veľvyslanectvo v Oslo pre Slovenskú republiku. Ambasáda ju kontaktovala na základe zadania úradu vlády, ešte keď mu šéfoval Peter Pellegrini (Smer-SD) .

V čase, keď štát hľadal dodávateľa, vedela nórska Agriculture Investment Group AS predať Slovensku státisíce respirátorov a ďalšieho zdravotníckeho materiálu za zlomok ceny, za ktorú ich napokon štát nakúpil od slovenských dodávateľov. Zmluvy za desiatky miliónov podpísala SŠHR len minulý a predminulý týždeň. Čelí pritom kritike, že niektoré zo slovenských spoločností boli založené len nedávno a dodávka je predražená.

Nadácia Zastavme korupciu porovnala ceny nórskej distribučnej firmy s dodávkami, ktoré zabezpečí slovenská firma Lacorp. Špráva štátnych hmotných rezerv s ňou podpísala dve zmluvy, jednu za 22,5 milióna eur a ďalšiu za takmer 12,4 milióna eur.

Kým Agriculture Investment Group AS ponúkal Slovensku respirátor FFP3 za 3,75 eur za kus, Lacorp ho dodá za 16,58 eur. Typ FFP2 by v réžii Nórov stál 2,80 eur, pričom išlo o objem šestotisíc. Rovnaké množstvo zabezpečí Lacorp za 8, 24 za eur za kus. Už len na týchto dvoch položkách mohlo Slovensko ušetriť takmer päť miliónov eur. Úspora by bola nepochybná, aj keby sa odrátala letecká doprava.

Podobne predražené sú totiž aj ďalšie veci, napríklad aj ochranné obleky. Lacorp predá štátu dva typy, jeden za takmer 26 eur a ďalší za 42 eur. Z ponuky nórskej firmy, ktorú získala Nadácia Zastavme korupciu, nie je jasné, ktorý skafander vedela dostať do slovenských skladov. Cenový rozdiel je však aj tak zarážajúci. Za kus pýtala len 6,50 eur.

Nórska spoločnosť pôsobí na trhu ako agent globálnej siete fabrík v Európe a Ázii. So slovenskou stranou komunikovala v marci. V súvislosti s reštrikciami ohľadom koronavírusu má síce zmrazené dodávky z Talianska, slovenskú ambasádu však informovala, že podniky v Brazílii a Číne fungujú normálne a vie s nimi obchodovať.

Podľa informácií Nadácie Zastavme korupciu si vymenila so slovenskou stranou niekoľko mailov. Potom záujem Slovenska ustal. Aj keby existovala akákoľvek prekážka, pre ktorú si Slovensko nemohlo od nórskeho obchodníka materiál kúpiť, jej ponuka je dôkazom, že na trhu boli stále dostupné lacnejšie respirátory.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) dnes na kontrole v ŠŠHR uviedol, že na skladoch nie sú vôbec respirátory FFP3, ktoré sú doležité pre lekárov. Chýba dostatok testov na zistenie koronavírusu, ale aj ďalší zdravotnícky materiál. Kritizoval bývalý kabinet, že začal zásobovať Slovensko neskoro a nákupy sú predražené.

Bývalý predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) kritiku v TA3 odmietol. Podľa neho si nový premiér robí alibi dopredu, keby situáciu s koronavírusom nezvládol. Šéf SŠHR Kajetán Kičura bude zo svojej funkcie odvolaný, hoci sa bráni, že respirátory a rúška obstaral normálne.  “Určite nie sú predražené, je to výsledok verejného obstarávania,” konštatoval dnes na brífingu Kičura.

Nie je to prvý raz, čo Kičura musí vysvetľovať podozrivé obchody. Nadácia Zastavme korupciu počas jeho pôsobenia upozornila na predražený tender na strážne služby, ktorý bol šitý na mieru nitrianskej firmy Bonul. Úrad pre verejné obstarávanie podnetu nadácie vyhovel a súťaž zrušil.

Teraz najčítanejšie