Denník N

Nový orchester má pred sebou ťažké skladby

Nový premiér Igor Matovič so svojím ministerským zborom/ Zdroj: dennikn.sk
Nový premiér Igor Matovič so svojím ministerským zborom/ Zdroj: dennikn.sk

Dirigentská palička vládnutia má odvčera nového majiteľa. Igor Matovič a jeho vláda musí prepísať všetky tóny, ktorými sa chceli k ľuďom pôvodne prihovoriť. Do hry vstúpil hráč, ktorý si ukradol všetku pozornosť pre seba. Ktoré tóny budú v dnešnej situácií najdôležitejšie?

Zdravotníctvo

Tento člen orchestra hral dlhodobo zvláštnym spôsobom. Vedeli, videli a hlavne počuli, to odborníci i laici. Od doterajších premiérov, ministrov až po divákov – pacientov. Súčasná kríza odhalila obrovské nedostatky v zabezpečení základných nástrojov. Pozitívom tohto stavu, ale zároveň smutnou realitou je to, že až nový hráč na scéne musel prísť a odhaliť donaha tieto šialene falošné tóny. Dobrou správou tiež je, že situácia kompetentným nedáva možnosť voľby. S opravou tohto člena orchestra sa musí začať okamžite, pretože nie je iná alternatíva. Teda je, ale je fatálna, ľahne prvá línia tohto súboru a spolu s ňou odídu aj niektorí členovia diváckeho publika. Treba, aby dirigenti a zodpovední urobili maximum pre ochranu tejto zložky.

Hospodárstvo

Nový hráč na scéne má dve hlavné zbrane. Ohrozuje naše základné fungovanie ako jednotlivcov, lenže na túto vec je naviazaná fyzická aktivita spojená s obohacovaním sa navzájom. Zostal paralyzovaný dôležitý segment celého nášho systému. Ekonomika a tok peňazí sa zastavil. Problém  je v tom, že táto hra pripomína domino a ona dominom aj v skutočnosti je. Ak si divák nie je schopný v krízových momentoch pokryť základné potreby, problém sa prelieva ďalej. Nehovoriac o voľnočasových – hobby aktivitách, ktoré zrazu takisto zamrzli v čase. Lenže nájmy, kde sa ľudia samostatne starajú o svoju obživu a ľuďom ponúkajú rôznu zábavu treba podľa dohôd stále platiť. Diváci sú však doma, lebo dnes známy výrok – chlieb a hry neplatí. Momentálne nám musí stačiť len ten chlieb. Na konci tohto domina sú banky, ktoré žijú práve z ekonomickej aktivity divákov i poskytovateľov zábavy. Ako z toho von? Dôležité figúry zodpovedné za túto časť spoločného orchestra musia prijať účinné opatrenia, tak, aby ochránili všetkých účastníkov tohto kolotoča. Isté je, že každý bude musieť strpieť spomalenie rýchlosti a atraktivity jazdy. Inak bude mať kolotoč i pasažieri na ňom vážne problémy.

Justícia

Vo víre udalostí, ktoré zmenili naše doterajšie návyky môžeme aktuálny stav využiť aj na posilnenie spravodlivosti. Veľa tónov bude musieť znieť inak, než sme boli zvyknutí. Je to šanca aj pre nové nastavenie elementárnej spravodlivosti. Práve v týchto dňoch sa začala očista našej justície. Nepoctiví hráči sedia vo väzbe. Tento proces musí ďalej pokračovať. Diváci musia začať cítiť, že falošné tóny sú trestané pre každého člena orchestra rovnako. Žiadne opičky nesmú byť nadradené, či už pred krízou alebo po nej. Len vtedy máme šancu vyjsť ako spoločenstvo z tejto situácie silnejší.

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com