Denník N

Kičura klamal, dokazuje to komunikácia veľvyslankyne so štátnymi rezervami

Kajetán Kičura
Kajetán Kičura

Nadácia Zastavme korupciu v nedeľu informovala o lacnejšej ponuke zdravotníckeho vybavenia od nórskej distribučnej firmy. Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) pod vedením Kajetána Kičuru, ponuku ignorovali. Rovnaké zariadenie nákupili v nedostatočnom počte a predražene. Kičura tvrdí, že o ponuke z Nórska hmotné rezervy nič nevedeli. Prinášame dôkaz, že nehovoril pravdu.

Respirátory FFP3, FFP2, aj ochranné obleky. To všetko ponúkala nórska firma Agriculture Investment Group AS tri až štyri krát lacnejšie ako ich Slovensko nakúpilo. Potvrdzuje to komunikácia medzi zástupcom firmy Simonom Berhane a slovenskou veľvyslankyňou v Nórsku Denisou Koterec Frelichovou.

Ponuka od nórskeho sprostredkovateľa

Kičura napriek tomu v pondelok na tlačovke poprel, že by o ponuke vedel: „Ja nič neviem o nejakej nórskej veľvyslankyni alebo nejakej nórskej firme.“

Veľvyslankyňa: „Ja som urobila maximum.“

„Na čom to zlyhalo, k tomu sa neviem vyjadriť.  Ja som urobila maximum.“ Reagovala pre Nadáciu Zastavme korupciu. Tvrdí, že cenovú ponuku preposlala priamo štátnym hmotným rezervám: Všetky informácie som posunula na Úrad vlády a následne SŠHR (na ich žiadosť) spolu s kontaktmi (aby už mohli komunikovať v prípade záujmu priamo).“

To potvrdzuje aj ďalšia mailová komunikácia. Veľvyslankyňa a SŠHR si ju vymenili v čase, keď už boli uzatvorené zmluvy s niektorými slovenskými firmami. Avšak správy z Osla na Slovensko išli aj skôr. Veľvyslankyňa pre nadáciu uviedla, že priamy pokyn komunikovať s nórskou firmou dostala zo slovenského úradu vlády 14. marca.

Ponuka preposlaná SŠHR

Na správu však SŠHR nijako nereagovala. To pre Nadáciu Zastavme korupciu potvrdil aj Simon Berhane, ktorý zastupuje nórsku sprostredkovateľskú firmu ako konzultant.

Kto mal vybavenie dodať?

Veľvyslanectvo komunikovalo s firmou Agriculture Investment Group AS vznikla v roku 2018 a za rok 2019 vykázala stratu 16000 NOK. Lars-Thørner Woie, ktorý pre firmu pracuje ako obchodný agent vysvetľuje, že firma AIG-AS vystupuje ako sprostredkovateľ medzi výrobcami zdravotníckeho a bezpečnostného náradia a kupcami. “O zastupovanie sme boli požiadaní firmami, ktoré poznáme z prechádzajúcej spolupráce.” Konkrétne podpísali zmluvu s firmou Zera Consult AS. Výrobky, ktoré sprostredkujú sa vyrábajú v 2 závodoch: Pharma Titano S.r.l a GarryGalaxy Biotechnology Co. Ltd. Priamymi kontaktmi s firmami vysvetľujú aj nižšie ceny. Zástupca Nadácii poskytol aj certifikáty produktov. Dodávať by podľa ich slov boli schopní do 14 dní od objednávky.

Prečo oslovili práve Slovensko?

Nórski sprostredkovatelia oslovili niekoľko firiem a inštitúcií, ktoré by mohli zdravotnícky materiál potrebovať. Urobili tak aj prostredníctvom sociálnych sietí FacebookLinkedIn.

Jeden z nich Lars-Thørner Woie v minulosti pracoval ako manažér zdravia, životného prostredia a bezpečnosti, neskôr v tejto oblasti vyvíjal aj softvér. Kontakty na Slovensko získal počas Oslo innovation week. Tam sa stretol so zakladateľom slovenskej firmy Touch4it.com Matejom Mihalechom. Vo firme pracuje momentálne na oddelení predaja pre Nórsko. Z tejto pozície sa stretol aj s Milošom Kotercom, ktorý pôsobí ako inovačný diplomat vo Fínsku a je manželom veľvyslankyne SR v Nórsku. Práve on zareagoval na jeho ponuku a prepojil ho na Slovensko, aby mu ponúkol vybavenie.

Zuzana Petková
Martin Suchý

Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.