Denník N

Ako ostať fér v časoch Korony

Zuzana Vasičák Očenášová, expertka Nadácie Zastavme korupciu na hodnotové vzdelávanie
Zuzana Vasičák Očenášová, expertka Nadácie Zastavme korupciu na hodnotové vzdelávanie

Veľká korupcia začína pri malých každodenných neférovostiach. Tak je to v pokojných časoch a aj v časoch Korony, ktoré práve žijeme.

V Nadácií Zastavme korupciu chodíme po stredných školách s workshopom o čestnosti – pozeráme na to, ako obyčajné odpisovanie alebo predbiehanie sa v rade môže súvisieť s korupčným správaním v neskoršom živote. Tak ako korupcia, aj odpisovanie sa často odohráva ako dohodnutý biznis – výmena výhod a benefitov vo dvojici, bez uvedomenia, že každé odpisovanie znižuje kredit známky v triede a vysvedčenia v danej škole. Tak ako zneužitie úradu, aj predbiehanie sa na obede pred menšími či šikana, majú pôvod v téme zneužitia moci.

Mnohí z nás sa niekedy správajú neférovo nevedome. Neospravedlňuje nás to, ale je to tak. Deje sa to najmä z týchto dvoch dôvodov: keď si neuvedomuješ svoje privilégiá, výhodu či prevahu, alebo, keď si neuvedomuješ, že tvoje konanie má vždy vplyv na ľudí okolo.

„Veď trocha kašľa prežijeme a vám sa tiež nič nestane,“ hovorí mi sused bez rúšky a veselo nechá svoje deti vbiehať do dvorov. Nie je to zlý človek. Ani úmyselne ľahostajný. Len to z bezpečia svojej mladosti nedomyslel. Neuvedomuje si svoje privilégium.

„Prosím vás, susedka, nepredali by ste mi jednu rúšku, musím vybehnúť do obchodu,“ klope kamarátke na dvere staršia pani suseda. O pol hodinku má pani pred dverami nákup, tri rúšky a papierik z pozdravom.

V samoobsluhe pozorujem skupinku dôchodcov, ktorí s nechránenými tvárami besedujú a potľapkávajú sa. Na jazyk sa mi tlačia slová odsúdenia a pohŕdania. Aké ľahké je pre mňa, informovanú osobu v produktívnom veku, nezahrnúť do svojej úvahy, že títo ľudia trpia dlhodobou izoláciou, obchod je pre nich možno jediná úľava od samoty v dlhom dni bez blízkych a nemajú prístup k internetu so všetkými návodmi, radami a obrázkami, tak ako mám ja. Ak ich miesto toho priateľsky oslovím s ponukou, že im na druhý deň prinesiem rúšky alebo rožky s mliekom, ovplyvním svet iným smerom, ako keby som ich len ohovorila na facebooku

Pani v lekárni pracuje už dvanástu hodinu za prepážkou. Stojí tam v ochrannom odeve, ktorý si sama zimprovizovala, ramená jej už dávno ovisli únavou a rezignáciou. Doma má starnúcich rodičov a žiadnu šancu sa na čas odsťahovať aby ich neohrozila. Mám na výber – buď si pôjdem kúpiť dvadsiatu krabičku paralenu pre môj pocit superistoty, alebo to môžem skúsiť risknúť aj s pätnástimi, s vedomím, že svet je v týchto dňoch v minoriadne krehkej rovnováhe, ja ho mám tiež trochu v rukách. Môžem si zvoliť nestať sa tou kvapkou v jej pohári, vďaka ktorej sa doma zrúti.

Pán v potravinách v sekcií ovocie má šál na ústach a na rukách igelitové vrecká prichytené vlasovou gumičkou. Dokladá citróny. Na chvíľu sa vzpriami, natiahne si chrbát.  Koľko infikovaných ľudí už dnes obslúžil? Môžem prejsť okolo mlčky a náhlivo v panickom strachu z nákazy, alebo môžem z bezpečnej vzdialenosti povedať: „To je ale dnes bláznivý deň čo? Ako sa máte?“ . Možno sa má dnes zle a moja pozornosť mu dodá ten chýbajúci gram energie, aby dokázal ako tak v pohode v noci dôjsť na ubytovňu, kde je zaseknutý ďaleko od svojich blízkych z inej časti krajiny. Ja sama som pritom z obchodu vybehla z pohodlia môjho privilegovaného homeoffisu, od drobných konfliktov a spoločného sledovania filmov s mojou rodinou na dosah. Tak ako pri rozhodovaní o štátnych zakázkach v kresle ministra, tak aj pri pulte s ovocím v malom obchode na predmestí, vedomie svojich výhod a toho, že to čo robím, má vždý vplyv na okolie, robí rozdiel.

Veľká korupcia začína pri malých každodenných neférovostiach. Tak je to v pokojných časoch, aj v časoch aké práve žijeme. Aj v nasledovných mesiacoch, ktoré strávime v spoločnosti  Korony, budú malé veci rozhodovať o tom, či z toho v lete vyviazneme vyrovnaní, alebo či skončíme s mierne skorupmovanou dušou. A to nemusíme byť ministerky ani riaditelia štátnych podnikov. My sme totiž niečo viac – sme ministerky a riaditelia našej každodennosti.

Zuzana Vasičáková Očenášová

Nadácia Zastavme korupciu

 

 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.