Denník N

Kičurovcom pribúdali nehnuteľnosti a štátnym rezervám veľké tendre

foto: TASR
foto: TASR

Exšéf Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura sa snažil vysvetliť zdroje, za ktoré jeho rodina kupovala lukratívne reality. No pri podrobnejších otázkach bolo neprehliadnuteľné, že odpoveď zahmlieval či sa jej vyhýbal. A neprehliadnuteľný je aj fakt, že zakaždým, keď Kičurovcom pribudla nehnuteľnosť, riešili štátne rezervy nejaký veľký tender.

V závere roka 2014 Kičurov otec kúpil poschodový mezonet v centre hlavného mesta. Podľa údajov z katastra bol v tom čase už vo vysokom dôchodkovom veku. Tento byt nie je v súčasnosti zaťažený žiadnou hypotékou alebo iným bremenom.

V rovnakom roku, len niekoľko mesiacov predtým, si štátne rezervy objednali firmu Bonul na ochranu svojich objektov za takmer päť miliónov eur. Na štyri roky. Kičura vtedy úradu šéfoval už dva roky.

Treba ale dodať, že Bonul chránil budovy a sklady štátnych rezerv už aj predtým. Posledný dodatok na polmiliónovú sumu podpísal úrad so strážnou službou pritom len mesiac pred komplet novou zmluvou.

Nadácia sa Kičuru spýtala, odkiaľ mal jeho otec peniaze na kúpu takej lukratívnej nehnuteľnosti. A opýtala sa ho aj na tender v prospech Bonulu. Aj keď odpovede najskôr potvrdil, nakoniec žiadne písomne nezaslal.

Keď sa zmluva s Bonulom po štyroch rokoch končila, v novej súťaži uspela opäť rovnaká firma. Tentoraz mala priestory rezerv chrániť nasledujúce štyri roky za násobne vyššiu sumu – už  11,7 milióna eur.

Rekreačná chata z daru

Zhodou okolností v rovnakom čase, ako súťaž na stráženie vrcholila, kataster v marci 2018 informuje, že Kičurov čerstvo plnoletý syn získal rekreačnú chatu aj s menším pozemkom v atraktívnej bratislavskej mestskej časti Devín.

Podľa aktuálneho vysvetlenia  syn na chatu ,,dostal dar“. Viac Kičurovci k tejto nehnuteľnosti vysvetliť nechceli.

Súťaž s Bonulom bola neskôr zastavená Úradom pre verejné obstarávanie aj na popud našej Nadácie. Pretože bola neštandardne nastavená a akoby šitá na mieru víťazovi.

Presne o dva roky neskôr Kičurov syn ale kupuje nehnuteľnosti opäť. Tentoraz dva byty v rovnakej budove v centre Bratislavy, kde vlastní mezonet jeho dedko. Kataster ho ako vlastníka uvádza na základe kúpnych zmlúv zo 17. a 18. marca. V rovnaké dni štátne rezervy podpisujú tendre za milióny eur na rúška a respirátory za podozrivo vysoké ceny a s firmami, ktoré vznikli len tesne predtým a sídlia v bratislavských panelákových bytoch alebo starých odľahlých rodinných domoch.

V pondelok sa na emotívnej tlačovej konferencii Kičura snažil špekulácie o prepojení oboch udalostí vyvrátiť.

,,Mohol by som povedať, že je to moja čisto súkromná vec, ale dostal som tak veľa detailných dopytov, že aj v tejto veci budem vyšetrovaný (NAKA) k viacerým skutkom,“ uviedol. Na NAKA bol totiž v rovnaký deň už raz vypovedať. Niekoľko hodín pre vyšetrovateľmi vysvetľoval nákup zdravotníckeho materiálu štátnou firmou pod svojím vedením.

Odmietol, že by sa mal dopustiť korupčného správania v súvislosti s poslednými zmluvami a práve za to kúpiť spomínané byty. ,,Postupnosť je úplne iná, ale všetko vysvetlím.“

Podozrivo nízka cena

Nakoniec ale zverejnená verzia kúpy synových nehnuteľností veľa neodhalila. Kičura uviedol, že nákup synovi financoval on sám s manželkou a s tým, že tie byty budú pôvodnému majiteľovi postupne splácať. A to sumou 10-tisíc eur mesačne dlhé roky.

Podľa zverejnených majetkových priznaní zarábal Kičura posledné roky ako šéf štátnych rezerv okolo 40-tisíc eur v hrubom. Pár tisíc eur si uvádza ako iný príjem. Po odrátaní daní a odvodov môže ísť mesačne okolo 2 500 eur v čistom.

Čo sa týka ďalšieho zdroja peňazí, synovi dali s manželkou z peňazí na účtoch a sporenia. ,,To je všetko,“ zdôraznil. Ďalšie otázky označil už mimo verejného záujmu a bude ich vysvetľovať už len polícii.

Uviedol však ešte, že oba byty dokopy stáli 200-tisíc eur. Ako uvádza denník Sme, na meter štvorcový ide o sumu 1 700 eur. ,,V rovnakej lokalite sa pritom byty predávajú za 2 500 až 4 000 eur podľa dispozície a stavu. Znamená to, že Kičura ml. kúpil byt so zľavou 95- až 272-tisíc eur,“ porovnáva denník.

Čerstvo odvolaný šéf štátnych hmotných rezerv nízku cenu tiež vysvetlil tým, že predávajúci sa s predajom bytov už dlhšie trápil. Čo je pre hlavné mesto výnimočná situácia, pretože už je dlhšie známy fakt, že dopyt tu prevyšuje ponuku, byty v dobrých lokalitách, ktoré sú ešte ráno v realitných kanceláriách voľné, sú nezriedka už večer predané a vypredané sú aj projekty, ktoré sa ešte len začínajú stavať.

Na otázku, prečo syn kúpil rovno dva byty, Kičura reagoval, že sa tam chcú usadiť ako rodina. Pôvodne totiž pôsobil v Čadci, a to na okresnom súde ako sudca. Tam vlastní s manželkou rodinný dom aj s väčším pozemkom. Ten skolaudovali v roku 2012. Ani táto nehnuteľnosť nie je zaťažená hypotékou.

Okrem toho vlastní Kičura ešte rodinný dom a pozemky v Podbrezovej a pozemok v Oščadnici.

Posledná zmluva

Centrálny register zmlúv odhalil aj poslednú zmluvu, ktorú zrejme Kičura ako šéf štátnych rezerv podpísal a musela byť zverejnená. Netýka sa však zdravotníckeho materiálu, ale ide o dohodu o vzájomnom započítaní pohľadávok s jedným slovenským mäsokombinátom. Dohoda v podstate anuluje dlhy, ktoré mali štátne rezervy voči mäsokombinátu a naopak.

Podľa zverejnených faktúr tento mäsokombinát skutočne na prelome januára a februára faktúroval takmer 260-tisíc eur štátnym rezervám. Popis faktúry hovorí o obmene štátnych hmotných rezerv.

No zaujímavejšia je ďalšia faktúra s rovnakým mäsokombinátom. Tentoraz firma rezervám fakturovala v rovnakom čase takmer 50-tisíc eur. V popise faktúry úradu sa uvádza ,,skladovanie ŠHR“.

Znamenalo by to, že úrad okrem miliónov eur, ktoré míňal na stráženie svojich priestorov platil ešte aj vysoké čiastky za skladovanie potrebného vybavenia napriek viacerým zariadeniam po Slovensku, ktorými disponuje.

Vláda Kičuru v pondok odvolala neskoro v noci. Predtým dlhé hodiny zasadal Ústredný krízový štáb. ,,Vládne tam destabilita a neustále útoky na Správu štátnych hmotných rezerv,“ posťažoval sa na dianie v štábe Kičura. Do sudcovského talára sa zatiaľ ale nepomýšľa vrátiť. Urobil by tak len vtedy, keď bude očistený od všetkých obvinení.

Xénia Makarová, Martin Suchý

Nadácia Zastavme korupciu

Teraz najčítanejšie