Denník N

Nové opatrenia proti koronavírusu neprinášajú do zdravotníctva len obmedzenia, ale aj príležitosti

Vláda práve vydala nové opatrenia v boji proti koronavírusu. Je ich množstvo, ale pochopiteľne sa budem teraz hlavne venovať len tým, ktoré sa dotýkajú zdravotníctva.

Opatrenia ako zmena zamerania nemocníc alebo triedenie pacientov pred nemocnicami idú dobrým smerom a môžu zabrániť situáciám, keď nevedomé alebo nezodpovedné správanie pacientov – ale aj zdravotníkov spôsobilo zatvorenie celých oddelení do karantény. Zvlášť oceňujem snahu o rozšírenie testovania, preškoľovanie vojakov a všeobecne rozširovanie bariérových opatrení, ako je aj povinné nosenie rúšok. Aj napriek takýmto zdanlivo dôležitejším opatreniam chcem ale upozorniť na niekoľko vecí, na ktoré by vláda nemala zabudnúť.

Keďže ľudia nemajú osobne chodiť do ambulancií, tak naozaj môžu byť niektorí zdravotníci kvôli výpadku výkonov aj existenčne ohrození. Vláda im chce preto garantovať od poisťovní aspoň 75% ich príjmu. Tento problém zároveň vytvára aj veľkú príležitosť. Do vypuknutia koronavírusu bolo Slovensko spolu s Maďarskom krajinami, ktoré mali najviac návštev lekárov na jedného pacienta za jeden rok. V priemere šlo o 11 návštev ročne na každého obyvateľa. Množstvo z týchto návštev bolo vyslovene zbytočných. Vybavenie výmenného lístku, receptu, informovanie sa o výsledkoch, alebo mnoho ďalších výkonov sa dá vybaviť na diaľku a ľudia nemusia tak zaťažovať lekára osobne. A práve preto, že pacienti teraz nemôžu chodiť k lekárom osobne, tak môžeme očakávať, že výrazne stúpne dopyt po službách, ako je telemedicína, teda bezkontaktne vyšetrenie na diaľku. Ak sa nám podarí naučiť ľudí, ale aj lekárov na častejšie využívanie takýchto vyšetrení, výrazne to odbremení náš systém teraz, ale hlavne aj do budúcnosti. Keď už teda pacient bude volať, alebo písať email svojmu lekárovi, nemôže sa stať, že zostane bez odozvy aj niekoľko dní. Garantovanie príjmu by preto malo mať stanovené aj nejaké podmienky.

– V prípadoch, kde sa to dá, odporúčam už teraz naviazať platby na to, aby bol lekár dostupný svojim pacientom na diaľku. To sa týka predpisovania receptov, rutinných kontrol, výmenných lístkov, oznamovanie výsledkov a mnohé iné úkony. V časoch sociálnej izolácie kvôli prebiehajúcej pandémii môže byť telemedicína extrémne nápomocná pre ľudí, ktorí potrebujú konzultovať svojich psychiatrov alebo psychológov na diaľku.
– V budúcnosti po pominutí pandémie bude nutné aj naďalej lekárov čo najviac motivovať k telemedicínskym metódam, aby sme odbremenili zdravotníkov, ale aj celý systém od zbytočných návštev.
– Župy už teraz môžu dohliadať na to, aby mala každá ambulancia zverejnený funkčný email a telefón. V spolupráci s poisťovňami môžu byť odmeňované aktívne a inovatívne ambulancie.
– Keďže sa očakáva zvýšený telefonický a elektronický nápor na ambulancie, tak poisťovne by mali zas motivovať lekárov k zamestnávaniu viacerého administratívneho personálu. Viaceré ambulancie môžu dokonca zdieľať jednu sekretárku, alebo recepčnú. Sestry sa potom môžu venovať komplikovanejším úkonom a nemusia robiť sekretárky.
– Pre teraz ale stačí, aby vôbec v ambulanciách zdvíhali telefóny a odpovedali na emaily, keďže čakárne sú v mnohých prípadoch aj tak prázdnejšie. Netreba všade vypisovať bianco šek na platby, aj keď to nie je nevyhnutné. V najhoršom prípade by sa totiž ambulancie mohli pozatvárať a platby by mali aj tak garantované. Ak ma niekto menší nápor pacientov, či už fyzicky, alebo elektronicky (prípadne telefonicky) stále môže byť preradený v rámci núdzového stavu tam, kde je viac potrebný.
– Neskôr sa budeme musieť začať venovať tomu, ako telemedicínske služby ďalej rozširovať – či už vylepšovanie e-zdravotníctva, alebo využívanie smartfónov a iných inovácii napr. na manažment chronických pacientov, ale aj potrebné investície do infraštruktúry.
– Okrem telemedicíny bude taktiež silnieť dôraz na služby poskytovania fyzickej starostlivosti priamo u ľudí doma – mimo zariadení. Tu treba podporiť mobilné ambulancie, ale aj mobilné sociálne služby. Je to tiež veľká šanca na podporu komunitnej starostlivosti.

Prijalo sa veľa odpustení lehôt a kontrol z hľadiska hospodárstva, ale nemožno ani zabúdať konkrétne na zdravotníctvo. Uvediem len niekoľko prípadov:
– Viacerí pacienti teraz nemôžu – nie svojou vinou – dodržiavať stanovený liečebný režim, nesmieme ich preto trestať.
– Dodržiavanie očkovacieho kalendára môže byť teraz tiež problémom a s tým aj súvisiace pokuty. Či už kvôli karanténam, alebo odporúčaniu nenavštevovať lekárov osobne, ale aj kvôli možnej zníženej imunite detí po očkovaní. Na druhej strane ale nesmieme povoliť zneužívanie tejto situácie pre tých rodičov, ktorí sa snažia systematicky vyhýbať očkovaniu.
– Spomeniem aj preventívne prehliadky u zubárov. Ak totiž človek neabsolvuje preventívnu prehliadku, tak si musí všetky následné výkony u zubárov platiť sám. Keďže väčšina zubárov z pochopiteľných dôvodov neordinuje, tak ľudia objektívne nebudú môcť v mnohých prípadoch stihnúť preventívne prehliadky. Netrestajme ich za to. Vláda by mala dočasne pozastaviť túto podmienku.
– A na záver, vláda už posúvala niektoré povinnosti aj pre zdravotníkov, ako napr. nahlasovanie vzťahov s farmaceutickými firmami. Tu by mal byť štát čo najviac benevolentný, aby sa zdravotníci mohli v týchto chvíľach venovať neobmedzene pacientom.

Nastupujúca pandémia nám teda nevytvára nevyhnutne iba problémy. Ak trošku zmeníme optiku, prináša nám aj príležitosti na zásadnú zmenu nášho zdravotníctva k lepšiemu. Budem držať palce našej novej vláde, aby okrem sanovania vyskakujúcich problémov využila súčasnú situáciu aj na výrazné zefektívnenie nášho systému.

Som expertom strany SPOLU pre zdravotníctvo. Moje ďalšie výstupy môžete sledovať aj na facebooku TU

 

 

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/