Denník N

V zatvorenej univerzite to až podozrivo žije…

Profesor Hvorecký si kladie otázku, či naozaj muselo dôjsť k prerušeniu výučby na slovenských univerzitách. Z článku to vyznieva, ako keby sa univerzity zrazu úplne vypli. Neviem, o ktorej univerzite sa to dá povedať – ale určite nie o Univerzite Komenského.

Raz ktosi zdieľal článok z istej ruskej hoaxovej stránky, ako sa ulice jedného mesta zmenili na vojnovú zónu. Utečenci si tam postavili barikády, lietali granáty so slzotvorným plynom, armagedon a všetko. Tým mestom bola Bratislava. Pár minút predtým som si niekde v miestach údajnej apokalypsy vychutnával espresso a zmrzlinu. Veľmi podobe som sa cítil pri čítaní článku profesora Hvoreckého, ktorý vyšiel na blogovej stránke Denníka N a zároveň týždenníka Trend.

V tej prvej verzii si autor kladie otázku, či naozaj muselo dôjsť k prerušeniu výučby hneď pod obrázkom našej auly. Z článku to vyznieva, ako keby sa univerzity zrazu úplne vypli a všetci sme mali uhoľné prázdniny. Neviem, o ktorej univerzite sa to dá povedať – ale určite nie o tej, ktorej patrí aula na ilustračke k článku pána profesora.

Práve som mal za sebou poradu nášho univerzitného Oddelenia pre vonkajšie vzťahy cez MS Teams, keď som článok čítal. Zisťujeme, že všetky procesy vieme v pohode robiť z domu. S výnimkou organizovania eventov – ale aj tak mi to streamovanie koncertov pre akademickú obec stále vŕta v hlave. Dlho som to však neriešil, musel som sa pripraviť na dve online prednášky. Sociálna psychológia cez MS Teams je skvelá: vďaka chatovaciemu oknu, možnosti rýchlych ankiet či zdieľanej pracovnej ploche mi príde ešte interaktívnejšia než pri klasickom prednášaní v sále. Keď som doprednášal, viedli sme s doktorandkou cvičenie a konzultovali zadania. Dnes ma takto čaká všeobecná psychológia.

Pokiaľ viem, na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK prebieha momentálne väčšina kurzov cez MS Teams alebo cez Moodle. Veľa kolegov a kolegýň z Fakulty matematiky, fyzicky a informatiky zas využíva G-Suite for Education / Google Meet. Zašlo to tak ďaleko, že v študentských skupinách sa ozývajú zúfalé výkriky o abnormálnom náraste záťaže. Už aby bolo po pandémii!

Ešte pred všeobecnou psychológiou sme mali online poradu tímu s pracovným názvom Centrum online vzdelávania, informácií a didaktiky. Ako napovedá akronym, toto „centrum“ vzniklo len nedávno, v reakcii na aktuálnu situáciu. Uvedomili sme si, že v rámci Univerzity Komenského máme špičkových expertov na dištančné vzdelávanie. Chceme dať dokopy naše know-how a zdieľať ho v rámci univerzity. Chceme vytvárať online kurzy pre učiteľov začiatočníkov. A zároveň prinášať tipy pre skúsených, ktorí online prednášky robia bežne, no radi by sa zdokonalili či vyskúšali ešte niečo nové. V tíme máme ľudí ako Ivan Kalaš, Beata Brestenská, Sylvia Hnilicová či Lenka Sokolová, ale aj ďalších expertov a expertky, ktorí sa online vzdelávaniu a didaktike venovali dávno pred tým, ako to začalo byť v móde. Aj bez miliónových grantov. Teraz dávame hlavy dohromady hľadáme cesty, ako naše know-how čo najefektívnejšie zdieľať a v skrátenom konaní vybudovať systém vzdelávania bez potreby fyzickej prítomnosti pre čo najviac študentov. Na www.uniba.sk v najbližších hodinách vytvoríme nové sekcie, kde budú pribúdať podklady pre študentov aj učiteľov.

A toto všetko prebieha v situácii, kedy naši vedci a študenti bojujú proti pandémii v prvej línii: vo Vedeckom parku UK identifikovali genóm vírusu, 230 medikov z Bratislavy a Martina pomáha na telefonických linkách, medici aj prírodovedci pomáhajú s hodnotením vzoriek, farmaceuti pomáhajú v lekárňach. Dávame dokopy psychológov, organizujeme pomoc pri strážení detí lekárov, pripravujeme ubytovanie pre mimobratislavských zdravotníkov v hotelovej časti internátov, študenti Fakulty managementu tlačia na 3D tlačiarni ochranné štíty pre onkologický ústav.

Vieme, že prežijú tí, ktorí sa prispôsobia. Univerzita Komenského túto akcelerovanú adaptáciu zvláda výborne. Som na svoju alma mater naozaj hrdý. Na tej „zatvorenej“ univerzite to až podozrivo žije – a tak to má byť.

Teraz najčítanejšie