Denník N

Ako prežiť koronavírus a nezblázniť sa

Zdroj: pexels.com
Zdroj: pexels.com

Mám pocit, že korona mi už vypadne aj z chladničky, keď ju otvorím. Informácie sa na nás valia z každej strany a my sa ich snažíme prijímať v čo najväčšom počte, aby sme získali práve tie, ktoré by nám pomohli. Ako sa však vyhnúť informačnej preťaženosti a zostať v obraze?

Článok som písala v čase, keď na Slovensku zaznamenali prvé prípady koronavírusu. To však, čo sa snažím v článku načrtnúť je aktuálne aj teraz.

Tí, čo vykupujú rúška a tí, čo hovoria, že chrípka je horšia

Slovensko, ale zrejme aj svet sa delí na dve časti – veď to je iba ako chrípka, chrípka zabije viac ľudí, pozri koľko ľudí denne umrie na rakovinu (a ďalšie veľmi „relevantné“ prirovnania). Potom tu máme druhú skupinu, ktorá vykúpila všetky antibakteriálne gély v okruhu 50 km, mydlá, rúška, či respirátory.

Zo začiatku som mala pocit, že to iba médiá nafukujú. Neverila som, že ľudia fakt vykúpili všetko. Až dokedy som nezavítala do lekárne, kde bol na dverách papier: „nemáme rúška ani respirátory“. Toto bolo na každej lekárni. Regále s mydlami a gélmi zívali prázdnotou. Slovensko zachvátila panika.

Sledovala som správy, jeden deň som mala podchytené informácie asi z 10 médií a na konci dňa som mala pocit, že tu naozaj všetci umrieme.
Potom som si povedala STOP. Samozrejme, v momente ako otvorím facebook na mňa vyskočí plná nástenka korony. Mám pocit, že korona mi už vypadne aj z chladničky, keď ju otvorím.

Zdroj: pexels.com

Všetka pozornosť sa upriamila na koronu. Niektorí sa ju snažia brať s humorom, iní si volajú virológov a všetkých možných ľudí, ktorí by mohli aspoň trochu rozumieť vírusom. Je logické, že tak ako každý jeden biznis fungujú médiá na dopyte. Keď je dopyt, je aj ponuka.

Je mimoriadne ťažké hľadať zaujímavú a originálnu tému. V čase, keď sa vo svete deje iba jedna vec, keďže ostatné sa museli zastaviť, nie je o čom inom hovoriť. Preto médiá robia čo môžu, aby sa predbehli s informovaním o jedinej téme, ktorá zostala. Koronavíruse.

ANI NA SEKUNDU NECHCEM SPOCHYBNIŤ, ŽE TENTO VÍRUS NIE JE VÁŽNY PROBLÉM, PRETOŽE JE.

Chcem iba povedať, že čím viac rozhovorov s virológmi si pozriete, čím dlhšie sa budete upínať na každú informáciu z médií, tým skôr vás zachváti panika. Oni nám už povedali všetko, čo dosiaľ zistili.

  1. Umývajte si ruky
  2. Nestretávajte sa vo veľkých skupinách
  3. Dodržujte odstup
  4. Vyhýbajte sa miestam, kde sa môže zdržiavať väčší počet ľudí
  5. Noste rúška
  6. Dodržiavajte pokyny a nariadenia

Áno, už nám povedali skutočne všetko. A tým, že preperieme tento vírus až do matrixu, neprídeme na nič prelomové. Ak niečo také príde, napíšu vám to a povedia v sekunde všetci jednohlasne.

Psychické zdravie by malo byť na prvom mieste

Som introvert a tak mi samota až tak neprekáža. Viem však a zažila som to už, keď som sa nemala s kým rozprávať.  Začala som sa cítiť zle, mala som „depresiu“. Áno, aj toto je účinok nového koronavírusu – koronaúzkosť. Každý ju zažíva inak, ja to pozorujem na ľuďoch okolo mňa, ktorí sú extroverti a nedokážu byť sami. Vidím ako panikária, majú zlú náladu, dokonca sú vystresovaní a prostredníctvom sociálnych sietí neustále zdieľajú príbehy ľudí, videá a ďalšie záležitosti, ktoré pokoju a rozvahe určite nepomáhajú.

Zdroj: pexels.com

Čím viac sa budete stresovať, tým viac sa oslabí váš organizmus a ste náchylnejší na choroby. Preto si nájdite niečo, čo vás baví, čo ste si povedali, že raz to spravíte alebo vyskúšate, keď budete mať čas. Ak vám nič nenapadá, na internete je kopa vecí, ktoré môžete skúsiť- kreslenie, šitie, štrikovanie, rôzne výzdoby a ďalšie DIY záležitosti, ktoré vás zaujmú, aby ste sa nenudili. Vytiahnite rodinné kazety alebo urobte generálny poriadok. Vypnite spravodajstvo, facebook a venujte sa jeden druhému, alebo ak si leziete na nervy, čítajte knižku. Robte čokoľvek, čo oslobodí vašu myseľ od všetkého zla, ktoré sa na vás valí.

Informačná preťaženosť

Dôležitým faktorom je pochopiť, ako funguje práca novinára/redaktora. Máte šikovné dieťa, ktoré navštevuje krúžky, je zdravé, vo všetkom sa mu darí. To pre médiá nie je zaujímavé. Máte šikovné dieťa, ale náhle ochorie. To je zaujímavé! Je to kruté, ale je to realita. Informácia musí byť vždy doplnená o prvok, ktorý zaujme. Preto sú správy vo veľkej väčšine o nehodách, chorobách, sporoch, prírodných katastrofách a inom ľudskom nešťastí.

Na svete zomrú denne tisícky ľudí. Ak by ste sa nad tým zamysleli, kto to bol, aký to bol človek, kto bude za ním teraz smútiť, tak vám praskne hlava.

Preto si myslím, že aj keď je informovanie dôležité, je dôležité vedieť aj vypnúť. Vypnúť správy, internet a venovať sa niečomu inému. Uvidíte, ako z vás po chvíli opadne všetka tá ťažoba a tlak.

Ako sa vyhnúť hoaxom a zostať informovaní

Jedným z najzložitejších procesov je vyberanie si zdrojov. Ja osobne preferujem informácie z relevantných médií. Ako primárny zdroj informácii však využívam TERAZ.sk, ktoré slúži ako koncové médium pre TASR. Tu som si vždy istá, že správy, ktoré si prečítam na tomto portále majú relevanciu. Potom sú to médiá ako SME, Denník N, RTVS, TA3, Aktuality.sk a iné. Verejné orgány vyzývaju ľudí k tomu, aby sledovali oficiálne stránky ministerstiev, čo sa týka samotného koronavírusu.

Pokiaľ však sledujete vyššie spomínané médiá, (samozrejme je ich viac relevantných, na tieto som si momentálne spomenula) zaručene sa dostanete k informáciám, ktoré sa píšu na stránkach ministerstiev, keďže všetky dôležité info preberajú a spracúvajú.

Môj režim pri sledovaní médií je takýto: prečítam si správy, ktoré ma zaujímajú na teraz.sk, nie však príliš často, väčšinou ráno a večer. Príležitostne si pozriem tlačovku premiéra a ak mám chuť, čítam si názorové články, či články o ekonomike na spomínaných portáloch. Samozrejme sú aj iné spôsoby, ale ja som typ, ktorý radšej číta ako počúva alebo pozerá.

Zdroj: pexels.com

Najdôležitejšie je určiť si, čo budem sledovať a koľko, aby som nebol informačne preťažený a nezažíval úzkosť z toho nešťastia, ktoré sa deje okolo nás každý deň. Otváranie každého článku, poprípade preposielanie hlasoviek a overených informácii z facebookových statusov neznámych ľudí, ktorí vedia, čo zaručene pomôže proti koronavírusu, nie je cesta.

Takisto čítanie správ z konšpiračných médií nemusí napomáhať psychickej pohode. Ak si nie ste istý, či je stránka relevantná, stačí si to overiť na košpirátori.sk.

Zostaňte preto informovaní, z jedného, dvoch, troch zdrojov, ale nehltajte každú informáciu, ktorú vám poskytnú sociálne siete.

A ešte na záver. Nechcem sa tváriť ako tí pseudoinfluenceri na instagrame, ktorí si želajú dúhových jednorožcov a svetový mier. Nie. Len buďme rozumní, ohľaduplní a pomáhajme si. Spolu to zvládneme.

Teraz najčítanejšie

Bianka Verešová

Som študentka masmediálnej komunikácie a to, čo naozaj rada robím je písanie. Nie som však nudná, a preto nepohrdnem ani sociálnymi interakciami s kamarátmi, či dlhými prechádzkami s mojimi štvornohými kamošmi.