Denník N

#smedoma

Každý z nás pozná pojem domov. Pozná ho preto, lebo ho sám zažil. Každý z nás sa niekde narodil. Každý z nás niekde vyrastal. Náš domov sa mohol po istom čase zmeniť. Ale každý z nás ho poznal. Aspoň raz.

 

Naše okolie nám často ponúka nové bývanie. Zmeny. Nové príležitosti. Na prvý pohľad to znie veľmi lákavo. Chceme ísť ruka v ruke s najmodernejšími technológiami, s najnovšou módou. A vôbec to nemusí byť zlé. Možno, že nám stále niečo chýba. Hľadáme to v našom okolí. Prechádzame sa v nákupných centrách alebo len sledujeme televízne programy. Získavame tak nespočetné množstvo impulzov, ktoré nám hovoria, že náš život nie je dostatočný. Naša chladnička zrazu mrazí príliš. Steny sú akési tmavé. V aute nemáme dostatok miesta. Toto leto musíme ísť na poriadnu dovolenku!

 

Niekedy si neuvedomujeme, že možno aj tieto malé nedostatky majú obrovskú hodnotu. Aj tieto nedostatky vytvárajú náš domov. No kľúčovým je každý z nás. Každý dotvára domov svojou originalitou, autenticitou. Svojím bytím. Máme perfektnú šancu pochopiť to. Práve teraz. Teraz, keď sme doma máme čas zistiť, že chladničku stačí len odmraziť. Steny dostanú oveľa krajší odtieň, keď do izby pustíme trochu svetla zvonku. V aute sa určite nájde dostatok miesta po malom upratovaní. A toto leto, ak to bude možné, môžeme vymyslieť ideálnu dovolenku na Slovensku.

 

Všetko záleží na nás. Ak si uvedomíme, že máme domov, strechu nad hlavou a ľudí dobrej vôle okolo nás, akákoľvek reklama či ponuka sa pre nás stane len obyčajnou informáciou, ktorá v nás nevyvolá žiadnu emóciu. Buďme vďační za všetko, čo máme. Bohatstvo sa nemeria na základe našich príjmov. Bohatstvo sa ráta na základe našich skutkov. Nie množstva skutkov, ale skutkov bdelosti a prítomnosti.

Teraz najčítanejšie