Denník N

Gruzínsko má po mesiaci boja s koronavírusom skvelé výsledky

Dnes je to práve mesiac, odkedy bol v Gruzínsku potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom. K dnešnému dňu je zaznamenaných 77 prípadov, z toho dvaja občania Rakúska, korí bolo prevezení do svojej krajiny, 10 ľudí sa vyliečilo a žiadne straty na životoch. Takže momentálne Gruzínsko eviduje 65 pacientov s COVID-19.

Je určite jednoduchšie zabrániť šíreniu epidémie v krajine, ktorá nie je taká preľudnená ako Holandsko (zaznamenalo prvý prípad nákazy v rovnakom čase ako Gruzínsko) alebo Veľká Británia, no Gruzínci od začiatku postupovali veľmi rýchlo. Zrušili letecké spojenie s Čínou ešte pred potvrdením nákazy na svojom území. Lety z Talianska boli zrušené po eskalácii  tamojšej situácie. Keďže prvý infikovaný dorazil z Iránu, občanom tejto krajiny bol ihneď zakázaný vstup na územie Gruzínska.

Možno sa dá namietať, že prílišné opatrenia sú v mnohom obmedzujúce, no autority si zrejme uvedomujú, že v krajine, ktorá nemá práve vynikajúci systém zdravotnej starostlivosti je prevencia jediným riešením, ako zabrániť šíreniu epidémie.

Gruzínci prijali tieto opatrenia veľmi dobre a správajú sa ukážkovo. Disciplinovane začali nosiť rúška i bez vyzvania úradov. Mnohí si ich vyrábali svojpomocne alebo nosili plynové masky. Berú situáciu veľmi vážne a sú vynaliezaví.

Vo všeobecnosti to nie sú ľudia, ktorí by sa veľmi sťažovali a navyše, cítia potrebu chrániť sa. Ako som už písala v predošlom článku, pocit príslušnosti a zodpovednosti voči komunite je tu veľmi silný. Mnohí nechcú ohroziť nielen seba, ale hlavne svoju rodinu. V Gruzínsku to však znamená aj širšie príbuzenstvo. A tak chodia všade s rúškami, dokonca dodržiavajú odstupy, čo je pre týchto ľudí nie práve prirodzené. Osobná zóna (normálne asi tak 50cm od tváre) tu neexistuje. Ľudia sú na seba vkuse nalepení v dopravných prostriedkoch i pri bankomatoch.
Teraz však dodržiavajú odstupy aj v radoch pred obchodmi, keďže podľa nariadení nie je možné, aby bolo v predajniach viac ako 5 ľudí.

Väčšina opatrení tu bola prijatá dobre a prinášajú svoje ovocie. Prevádzky a inštitúcie sú zatvorené, verejná doprava oklieštená, medzimestská zrušená, medzinárodná tiež. Ľudia sedia doma a mesto Tbilisi začalo včera dezinfikovať ulice. Dve samosprávy vláda uzavrela do karantény a dala strážiť armádou po zistení, že infikovaná žena prišla do styku s mnohými osobami v daných oblastiach.

Jediným problémom, ktorý ostáva vyriešiť je ekonomická situácia občanov. Gruzínci sú skromní ľudia, nemajú toho veľa (no v pohostinnosti predčia Slovákov), ale sú pripravení sa vždy rozdeliť aj o posledné. Nikdy som nezažila, aby sa mi Gruzínec toľko sťažoval, ako to býva zvykom na Slovensku. Ak sa tu niekoho spýtam, ako sa mu žije, povie buď fajn, alebo sa posťažuje na nedostatok práce v krajine, ale tým to končí. Sú to veľmi milí a pozitívni ľudia. So súčasnými problémami sa vyrovnávajú skutočne dobre, no aj ich zaujíma, ako vláda vyrieši ekonomický dopad epidémie.

V krajine, kde už roky občania nemajú prílišnú dôveru vo vládu a demokracia tu v podstate neexistuje (štát je v rukách oligarchov), sa ľudia naučili postarať sami o seba. Je to v ich génoch. Gruzínci žijú stáročia v neustálych zápasoch. Museli zvádzať boje v mnohých vojnách. Dokonca aj pozdravom sa tu neželá “dobrý deň”, ale “buď víťaz”. Gamardžoba, buďme víťazmi všetci v týchto časoch.

 

Teraz najčítanejšie