Denník N

Zlé vtipy zvládam, rasizmus a diskrimináciu nie

Najskôr som výrok ministra zdravotníctva len započul. Znelo mi to ako zlý vtip. Humor je ošemetná záležitosť. Niekedy to vyjde, niekedy nie. Niekto by povedal, že je dôležité sa nevzdať. O niektorých veciach sa však nevtipkuje. A aj keby sme pripustili, že existujú také situácie, keď je to prípustné, politici a političky nemajú na zlé vtipy nárok. A už vôbec nemajú nárok na presadzovanie opatrení, ktoré sú založené na diskriminácii a rasizme. Časy sú mimoriadne, dodávam preto, že by o nich nemali ani uvažovať. Ľudskosť, dôstojnosť a ľudské práva nie sú niečím, čo len tak odpíšeme, „lebo korona“.

Denník N informoval, že „Minister Krajčí naznačil, ako chce vláda riešiť možné šírenie epidémie v rómskych osadách. Mohli by do nich prísť zdravotníci s mobilným kontajnerom a odobrať náhodných 50 vzoriek. Pokiaľ by ukázali, že sa v osade šíri epidémia, armáda by ju uzavrela do karantény a zásobovala ju vodou a jedlom.

Viem si predstaviť, že koronavírus si bude žiadať obetného baránka. Armáda a izolované rómske osady môžu niekomu poskytnúť isté uspokojenie. Neexistuje však rozumný dôvod, pre ktorý by sa vláda mala rozhodnúť toto uspokojenie poskytnúť. S politikou démonizácie máme na Slovensku mnoho skúseností a vieme, že naháňať lacné politické body je „obľúbená“ politická disciplína. Pred pandémiou koronavírusu to bolo devastačné, nevhodné a v rozpore s ľudskými právami. A hádajte, aké je to v časoch pandémie? Devastačné, nevhodné a v rozpore s ľudskými právami, ktoré Slovenská republika garantuje a má chrániť.

Vieme, že starší ľudia alebo ľudia s určitými ochoreniami sú zraniteľnejšími skupinami, a preto všetky opatrenia, ktoré smerujú k ich ochrane a zároveň nešliapu po ľudských právach, treba prijať. Máme však aj iné zraniteľné skupiny, a ani na tie nemožno zabúdať. Napríklad ľudí, ktorí žijú v chudobe a nemajú prístup k mnohým preventívnym pomôckam ako rúška či dezinfekčné prostriedky.

Doba si žiada mnohé zmeny a núdzové opatrenia. Je namieste rozhodnúť sa minimalizovať svoj pohyb, dištancovať sa od druhých, nosiť rúško a rešpektovať ďalšie opatrenia, ktoré nám pomôžu zdravotnú krízu prekonať. Zároveň všetky relevantné inštitúcie vyzývajú k špeciálnej pozornosti voči zraniteľným skupinám. Žiadna z nich nevyzvala na diskrimináciu a rasizmus.

Vláda a jej členovia a členky by mali všetku svoju pozornosť zamerať na zabezpečenie prístupu k zdravotnej starostlivosti, zodpovedné a nediskriminačné opatrenia, ale aj na zabezpečenie dostatku rúšok, dezinfekčných prostriedkov a iných nevyhnutných potrieb pre ľudí, ktorí si ich sami nemôžu dovoliť. V niektorých prípadoch je vhodné aj prestať tárať o opatreniach, ktoré problémy, akým naša krajina čelí, len prehĺbia.

Rado Sloboda

 

Autor je riaditeľom Amnesty International Slovensko

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.