Denník N

Detské knihy o láske, inakosti a tolerancii #1

Tipy na knihy, ktoré deťom prinášajú príbehy o láske, inakosti a tolerancii. Dnes príbeh zajaca Marlona Bundo a chameleóna Leona Neóna. 

Aktuálna mimoriadna situácia ma prinútila spomaliť a tak mám po dlhej dobe konečne viac času na knihy. Už od útleho detstva som knihy milovala a trávila som pri nich dlhé hodiny. V posledných rokoch mávam obdobia, keď čítam každý týždeň jednu knihu, aj také keď nemám ani celý mesiac čas žiadnu otvoriť. Vďaka dcére postupne spoznávam aj svet detských kníh a som šťastná, že je tak pestrý a bohatý. Aj na Slovensku máme niekoľko skvelých malých vydavateľstiev, ktoré sa zamieravajú na detské knihy. Medzi moje obľúbené patrí vydavateľstvo Egreš, ktoré na slovenský trh prinieslo už 12 krásnych kníh.

Ja sa chcem s vami podeliť o tipy na knihy, ktoré deťom prinášajú príbehy o láske, inakosti a tolerancii. Dnes začnem príbehom zajaca Marlona Bundo a chameleóna Leona Neóna.

A day in the Life of Marlon Bundo (Chronicle Books, 2018) je príbeh zajaca Marlona Bundo, ktorý v skutočnosti žije s rodinou viceprezidenta USA Mikea Pencea, neslávneho pre jeho kontroverzné anti-LGBTI postoje. Marlon Bundo je známy aj ako BOTUS – Bunny of the United States. Má aj svoju stránku na Wikipedii, či populárny instagramový účet. V príbehu tejto knihy však zažíva svoju veľkú lásku. Zaľúbil sa to druhého zajaca Wesleyho a svojim kamarátom oznámili, že sa chcú zobrať, aby mohli spolu hopkať navždy. V tom im však chce zabrániť zlý smradľavý chrobák. Svoju lásku však ubránia a majú krásnu svadbu. “Because it doesn’t matter if you love a girl bunny or a boy bunny, or eat your sandwich backward or forward. Stink bugs are temporary. Love is forever”. Kniha je venovaná každému zajačikovi, ktorý sa kedy cítil byť iný.

Kniha Leon Neón (E.J., 2019) rozpráva príbeh chameleóna, ktorý je výnimočný tým, že na rozdiel od ostatných chameleónov nedokáže meniť farbu. Stále svieti krikľavo oranžovo. Leon Neón si hľadá miesto, kde by sa cítil dobre. Prostredníctvom príbehu Leona Neóna majú deti možnosť s ním prežívať jeho inakosť a hľadanie cesty v živote. Kniha je určená pre deti už od 2 rokov a obsahuje super interaktívne prvky, ktoré deti vtiahnu do deja. Vedeli ste, že chameleóny nemenia farbu podľa okolitého prostredia, ale podľa svojej momentálnej nálady? Kúpiť môžete tu.

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.