Denník N

Zavretá škola

Na začiatku bola facebooková skupina, ktorá reagovala na koronakrízu. Mamičky a učiteľky, ktoré majú skúsenosti s domácim vzdelávaním, ju založili s cieľom sa navzájom povzbudzovať, prinášať zaujímavé nápady, informácie, videá a linky pre tých školákov, rodičov a učiteľov, ktorí teraz náhle zostali doma, lebo školy zavreli.

Vzniklo jedno úžasne miesto, kde si ľudia medzi sebou vymieňajú rôzne materiály, ale aj sa vyžalujú zo svojich starostí, krívd a potrebujú byť vypočutí. Je to mimoriadne dôležité, pretože keď neuvoľníme ten tlak, ktorý v nás táto situácia vyvoláva, môžeme vybuchnúť a naše rodiny nás potrebujú. V tom množstve materiálov sa ale vo facebookovej skupine dosť ťažko orientuje a veľké množstvo ľudí (v súčasnosti je tam už viac ako 23 tisíc členov) potrebuje rýchlo nájsť, čo potrebujú.

Preto som sa rozhodol pred 2 týždňami vytvoriť web, kde si všetci navzájom môžeme pomáhať. Bolo ho potrebné vybudovať čo najskôr, tak som siahol po WordPresse aj s niektorými pluginmi, ktoré umožňujú pridávať obsah registrovaným užívateľom. Spolu s adminkami skupiny Luciou Rosákovou, Tinou Botkovou, Margarétou Knapíkovou sme najprv nahrali obsah z facebookovej skupiny, ktorý sme roztriedili do kategórií: Materská škola, 1. stupeň, 2. stupeň, Stredná škola, Iné tipy, Ponúkam pomocTechnická podpora pre učiteľov.

Pre ešte lepšie vyhľadávanie toho, čo potrebujete, existujú i tzv. nálepky – APPKA, AUDIO/VIDEO, CVIKA, HRA, NÁVOD, PRINT, WEBKA, ktoré si môžete po registrácií pri pridaní námetu vzdelávacieho materiálu zaškrtnúť v ponuke. Ak potom zakliknete po rozbalení ponuky „Viac“ pod vyhľadávacím formulárom jednu z týchto nálepiek, vyhľadajú sa vám iba takto označkované materiály. V príklade na obrázku je zaškrtnutá veľmi dôležitá položka PRINT, ktorá vám vypíše všetko, čo môžeme vytlačiť a posunúť aj deťom bez mobilov, počítačov i internetu. Tu musím veľmi oceniť všetkých, ktorí sa venujú takýmto deťom, obzvlášť Janku Karľovu so Školou cez poštovú schránku.

Web je živým projektom, neustále nám chodia rôzne podnety, ako obsah ešte lepšie kategorizovať, ozvali sa odborníci z IT oblasti, ktorí sú ochotní pomôcť s novými funkciami. Ale od Vás všetkých potrebujeme, aby ste sa tiež zapojili do dopĺňania jeho obsahu a zdieľali ho vo svojich komunitách. Robíme to pre seba i pre vás, pretože máme jedinečnú príležitosť vytvoriť vzdelávajúce sa spoločenstvo, ktoré zdola dokáže zmeniť spôsob, akým sa pozeráme na školstvo. Každá kríza ukáže to najhoršie, ale aj to najlepšie, čo je v nás.

Musíme si predsa pomáhať.

 

Teraz najčítanejšie